Лизинговият пазар продължава да расте

Очакванията за тази година са за повишение от около 10%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лихвите средно за пазара са на нива около 3-3.5%

Лизинговият пазар отчита годишен ръст от близо 7%, като вземанията по договори достигат общо 3.335 млрд. лв. Това показват данните на БНБ за дейността на дружествата в сектора към края на март 2017 г. Новият бизнес (това са новите сделки по лизингови договори) също нараства на годишна база (спрямо март 2016 г.) с двуцифрен темп – 12.7%.

Оценките на представители на сектора са, че развитието е добро и очакванията са положителни. Лихвите средно за пазара са на много ниски нива по оценки на компании в бранша – около 3-3.5%, като за тази година прогнозите са, ако не за продължаващо намаление, поне за задържането им. Това допълнително ще стимулира активността в лизинга.

Новите сделки в сектора

Като обем новият бизнес за първото тримесечие на 2017 г. е 360 млн. лв. Спрямо предходното тримесечие се регистрира свиване на обема с 22.4%. През последните три месеца на миналата година новите сделки са били за 464 млн. лв. На годишна база обаче увеличението се запазва, като по-ниският обем през първото тримесечие не е изключение – наблюдава се всяка година и се дължи на сезонността в бизнеса.

"Първото тримесечие на годината не показва лоши резултати. В началото на годината лизинговият бизнес обичайно стартира по-бавно, като до края на тримесечието този лаг не се компенсира. Всъщност на годишна база (спрямо първото тримесечие на миналата година) се отчита ръст от близо 13%. Тази година и поради неблагоприятните климатични условия в първите месеци имаше известно отлагане на бизнес начинания. Със сигурност следващите тримесечия ще са по-добри. Като цяло лизингът се развива добре и генерира добри ръстове", коментира Мартин Гиков, главен търговски директор на "Уникредит лизинг".

И според Атанас Ботев, изпълнителен директор на "Интерлийз", отчетеното свиване е поради сезонност в бизнеса. По думите му секторът има нормален старт на годината, като се наблюдава относителна устойчивост.

Ръст при лизинга за домакинствата

Домакинствата проявяват по-голяма увереност и вече не отлагат покупката на автомобили, което е видно от силния ръст на годишна база при лизинга за домакинства при разпределението по сектори – 52.3% увеличение на новите сделки спрямо първите три месеца на миналата година със сключени нови лизингови договори за 46.7 млн. лв. Общият обем към края на март тази година е 292 млн. лв.

По вид на актива леките автомобили са с годишен ръст от 47%., който всъщност формира увеличението на новия бизнес, тъй като при другите основни активи има свиване – машини, съоръжения и индустриално оборудване с 5%, товарните и лекотоварните автомобили намаляват с 4%, а лизингът на недвижимо имущество спада с близо 24%.

По думите на Атанас Ботев именно лизингът на леки автомобили тласка бизнеса напред. Ръстът при лизинга за домакинствата е добра индикация, която потвърждава раздвижването на вътрешното потребление, посочи още Ботев.

И според Мартин Гиков се наблюдава тенденция на увеличение при лизинга за домакинствата, които са по-уверени в ползването на финансиране в сравнение с фирмите. "Тяхното поведение е резултат основно на политическата несигурност в началото на годината, която се отрази върху някои сектори като този на строителството. Голяма част от компаниите в аграрния сектор бяха заели изчаквателна позиция, свързана с възможността да се възползват от средства по европейските програми", коментира Гиков. Към момента (средата на май – бел. ред.) вече се наблюдава раздвижване при покупката на селскостопанска техника, тъй като в средата на годината започват плащанията по субсидиите. Самите лизингови компании сме по-скоро оптимистично настроени с нагласа за финансиране, каза още Гиков.

В момента средните лихви на пазара в лизинговия сектор са около 3-3.5%, като очакванията за тази година са, ако не за продължаващо намаление, поне за задържане на достигнатите нива. Прогнозите в сектора са, че тази година би трябвало да е по-добра от миналата поради наблюдаваното устойчиво вътрешно потребление и по-добра политическа ситуация.

Надяваме се проектите в инфраструктурата и селското стопанство, които буксуваха миналата година, сега да имат подкрепа. Това са предпоставките, които ни карат да очакваме положително развитие, както и ръст около 10% тази година, каза още Атанас Ботев.

Все още няма коментари
Нов коментар