🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След SOFIX "Експат" иска да пусне ETF-и върху още десет индекса

Управляващото дружество вече е внесло проспектите и очаква бързо одобрение от Комисията за финансов надзор

Според управляващият партньор в "Експат" Никола Янков амбицията на компанията е да превърне София в хъб за фондовата индустрия
Според управляващият партньор в "Експат" Никола Янков амбицията на компанията е да превърне София в хъб за фондовата индустрия
Според управляващият партньор в "Експат" Никола Янков амбицията на компанията е да превърне София в хъб за фондовата индустрия    ©  Цветелина Белутова
Според управляващият партньор в "Експат" Никола Янков амбицията на компанията е да превърне София в хъб за фондовата индустрия    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващото дружество "Експат асет мениджмънт", което пусна първия борсово търгуван фонд (ETF) в България върху SOFIX, иска да покрие всички водещи индекси в Централна и Източна Европа. Компанията е подала в Комисията за финансов надзор (КФН) искания за нови шест фонда, след като през февруари пусна проспектите на други четири, за които така и все още няма одобрение - процедурата по тях беше спряна, а финансовият регулатор удължи срока, в който може да се произнесе.

Тогава бяха подадени документи за регистрацията на фондове, следващи движението на основните индекси за акции на борсите в Гърция, Румъния, Чехия и Полша. Сега се добавят нови шест – Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. Профилът на шестте фонда е пасивно да следват движението на основните индекси, съобщиха от "Експат".

ETF фонд набира средства на първичен пазар и ги инвестира в конкретен актив, като целта му е доходността му. В случая с индексните фондове се купува портфейл от акциите на компаниите влизащи в състава им. През последните години ETF добиха популярност силно заради висока ликвидност, простата, ясна и прозрачна структура на портфейла и относително ниски такси заради пасивната стратегия. Пускането на борсовия фонд върху SOFIX преди година беше и един от катализаторите за ръста на капиталовия пазар в София.

Десетте фонда върху чужди пазари ще бъдат регистрирани за търговия на Българската фондова борса – София, а след това и в чужбина, става ясно от съобщението. Управляващото дружество очаква сериозен интерес към тези продукти както в България, така и от чуждестранни инвеститори, вкл. и от инвеститори от държавите, чиито индекси ще следват тези фондове. "Профилът на десетте фонда е избран след анализ на съответните борси и индекси.

Към момента на тези пазари няма аналогични продукти, лицензирани по UCITS директивата – с изключение на Полша, където има един такъв фонд, се казва още в съобщението. От него става ясно, че ръководството на финансовата компания се надяват на бързо одобрение от КФН: "Разчитаме, че в унисон със стратегията за развитие на капиталовия пазар у нас апликациите и на 10-те фонда ще бъдат разгледани без забавяне."

Все още няма коментари
Нов коментар