Право на отговор на "Лев инс"

Реакция на компанията по повод статията "ДаллБогг" застрахователен проблем"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В статия "ДаллБогг" застрахователен проблем" от дата 24 ноември 2017 година, са изнесени данни, които не отговарят на истината. По отношение на т.нар. "застрахователен туризъм" и т.нар. "румънки" изнесеното в статията е категорично невярно. "Лев Инс" е доказала на практика проактивното си поведение и действие при управление на риска. "Лев Инс" е първата застрахователна компания в България, която след появата на този "феномен", отчитайки рисковете е създала най-големия black list от над 100 000 автомобила, който ежедневно се актуализира и допълва с шофьори, които традиционно управляват МПС с български номера на територията на друга държава. Дружеството дори предоставя информация на други застрахователни компании при необходимост. След детайлна оценка на риска, преди повече от 4 години компанията е прекратила сключването на този вид застраховки. "Лев Инс" няма откази или отлагания на плащания, тъй като щетите са сведени до минимум заради оттеглянето на компанията от този "рисков сегмент".

"Лев Инс", както и други застрахователни компании, непрекъснато са обсъждали с НББАЗ /Национално бюро на българските автомобилни застрахователи/ установилата се тревожна практика, но за съжаление липсата на адекватна реакция от страна на Бюрото довежда до изтичане на огромен паричен ресурс, който застрашава националната сигурност.

Като лидер в на българския пазар "Лев Инс", е разглеждала защитата на парите на застрахованите като първостепенна задача и в тази връзка много прецизно сме подбирали партньорите, с които работим в чужбина. В някои случаи, при партнирането си с чуждестранните кореспонденти, сме стигали до смяната им, което е нормална и стандартна процедура в тези отношения.

Във връзка с посочените данни в статията, че "Лев Инс" няма кореспондент в пет държави, касае прекратяване на договор с един партньор, тъй като сме установили, че той не се справя с порочната практика, за която ние многократно сме го информирали. В момента финализираме законовата процедура по сключване на договор с нов партньор. Занапред "Лев Инс" ще продължи своята политика да защитава парите на застрахованите и ще бъдем безкомпромисни към всеки опит за изтичане на българския национален капитал.

Цитираното в статията задължение на "Лев Инс" от 51 милиона евро оценяваме като злонамерена до враждебност атака по доброто име на компанията. Разпространената по този начин информация е подвеждаща, тъй като не се отчита изключително важния факт, че по една щета участва застраховател и презастраховател. Принципът е, че делът на българския застраховател е минимален, а основната част се дължи от презастрахователя. Като пример посочваме щета във Великобритания за близо 15 000 000 евро, от която "Лев Инс" е изплатила своя дял от договора, който е минимален, а основната част - повече от 95 % от щетата е изцяло в отговорността на презастрахователите. Верни на разбирането за ефективно управление на риска и грижата за клиента, "Лев Инс" има ясна и последователна презастрахователна политика. В качеството си на лидер на българския пазар, дружеството има сключени договори с водещи презастрахователи с доказан международен опит и висок кредитен рейтинг.

Дълбоко сме притеснени и учудени, че се допуска от НББАЗ разпространението на некоректна информация, която застрашава репутацията на лидера на българския застрахователен пазар. Основно задължение на НББАЗ е да бъде представител и защитник на българския застрахователен бизнес.

След получаване на писмото, Бюрото ни е било длъжно да се обърне към "Лев Инс" и да изясни съществуват ли посочените от Съвета на бюрата казуси, което не е направено. Заявяваме, че това е поредното бездействие на бюрото, което отново потвърждава нежеланието му да защити българския застраховател. Смятаме, че бездействието се превръща в целенасочена практика на НББАЗ в мандата на г-н Орлин Пенев като председател на Управителния съвет.

В тази връзка сме предприели необходимите законови действия, като сме сигнализирали компетентните органи още през 2016 година за бездействието на НББАЗ, на което освен свидетели сме и потърпевши.

Все още няма коментари
Нов коментар