🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДЗИ поиска разрешение от КЗК за придобиването на "ОББ - Метлайф"

Белгийският собственик KBC купува и остатъчния дял от 40%, след като миналата година придоби мажоритарния пакет заедно с ОББ

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк и ОББ
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк и ОББ
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк и ОББ    ©  Цветелина Белутова
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк и ОББ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"ДЗИ - Животозастраховане" поиска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиването на самостоятелен контрол в "ОББ - Метлайф", става ясно от съобщение на антимонополния орган. И двете дружества предлагат застрахователни и презастрахователни продукти в сферата на животозастраховането.

Придобиването на остатъчния дял от 40% в "ОББ - Метлайф" е продължение на сделката за ОББ и покупката й от белгийската банково-застрахователна група KBC, собственик на Сибанк и ДЗИ в България.

В началото на януари 2018 г. от ОББ съобщиха, че на 29 декември 2017 г. е постигнато споразумението между Metlife и KBC, според което белгийската група ще придобие дела на Metlife чрез своето българско застрахователно дружество ДЗИ. Цена на сделката не беше съобщена. Беше посочено само, че "финансовото въздействие на тази сделка върху KBC и Metlife е незначително". Очаква се сделката да бъде приключена през второто тримесечие на 2018 г. според съобщеното тогава.

Животозастрахователните продукти на "ОББ - Метлайф" се продават само в клоновете на ОББ. Компанията има 10% пазарен дял на българския животозастрахователен пазар и предлага пълен набор от животозастрахователни продукти. Комбинирано ДЗИ и "ОББ - Метлайф" ще имат 21% пазарен дял на българския животозастрахователен пазар, посочиха тогава от ОББ.

KBC придоби 60% от "ОББ - Метлайф" при покупката на ОББ и другите дружества, собственост на гръцката NBG през 2017 г. Цената, която плати за банката и другите компании, беше 610 млн. евро. Останалите 40% от смесеното животозастрахователно дружество не бяха обект на сделката от миналата година, като за тях остана отделно договаряне със собственика им - застрахователя Metlife. Сега 60-те процента от "ОББ - Метлайф" ще преминат към ДЗИ заедно с новопридобитите 40%. Така ДЗИ придобива 100% от собствеността върху "ОББ - Метлайф" и продуктите ще се предлагат от ДЗИ. След като сделката бъде приключена, KBC чрез ДЗИ ще обслужва застрахователните полици на съществуващите клиенти на "ОББ - Метлайф" до тяхното изтичане.

Все още няма коментари
Нов коментар