🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Злато? Заслужава ли си инвестицията?

Благородните метали запазиха "блясъка" си на фондовите пазари и регистрираха поскъпване

Злато? Заслужава ли си инвестицията?
Злато? Заслужава ли си инвестицията?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Христо Сугарев е дилър на трежъри продукти в управление "Трежъри и капиталови пазари" в Банка ДСК. Той е професионалист с 15-годишен опит в сферата на финансовите пазари, заемал водещи позиции в големи търговски банки в страната. Христо Сугарев е сертифициран брокер на ценни книжа и инвестиционен консултант от КФН. Притежава CMT сертификат и е член на Market Technicians Association, New York. Успешно е преминал обучение по инвестиции и взаимни фондове към Boston Institute of Finance.

Г-н Сугарев, традиционно инвестициите в благородни метали са едни от най-атрактивните. Запазва ли се тази тенденция и през последната година?

- Въпросът ви няма еднозначен отговор. От една страна, още от древността благородните метали са били средство за размяна и за натрупване на благосъстояние. Затова притежанието им има дълбоко вкоренен психологически елемент. Това е една от суровините, в които българите инвестират най-често. Въпреки сериозните икономически последици от влиянието на коронакризата през настоящата година благородните метали запазиха "блясъка" си на фондовите пазари и регистрираха поскъпване съответно от +22% за златото, +27% за среброто, +16% за паладия. Единствено платината е на отрицателна територия със спад от над 15% от началото на годината. Числата красноречиво показват, че инвестициите в благородни метали продължават да бъдат едно от най-привлекателните вложения.

Досега златото беше предпочитаната суровина за инвестиция. Появи ли се негов конкурент сред благородните метали с по-добра ликвидност?

- Да, действително се наблюдава раздвижване и промяна на водещите суровини. Благородните метали са достатъчно ликвидни, за да се осъществяват множество и разнообразни стратегии с тях. През последните месеци среброто даде сериозна заявка за предпочитана инвестиция пред златото, което се вижда и в представянето им от началото на годината. Различни фактори дават отражение върху това представяне. В глобален план икономиките започват плавно да възстановяват своята активност. В същото време среброто достигна до исторически ниска стойност спрямо цената на златото. Съвкупността от тези и множество други обстоятелства водят до леко предимство на среброто пред златото в момента.

Какво е представянето на златото спрямоS&P 500през последните години?

- За да проследим тенденциите в представяне на златото, е важно да разгледаме динамиката му в хронологичен план. След премахването на златния стандарт от времето на Никсън и високата инфлация в САЩ златото се представя значително по-добре до към края на '70-те. Следва овладяването на лихвените нива по времето на Paul Vaulcker, което води до силен 20-годишен период за акциите и съответно по-слабо представяне на златото спрямо тях. Със спукването на ".com" балона в началото на 2000 г. благородните метали отново стават по-атрактивна и предпочитана инвестиция до средата на 2011 г. В последващия период до 2018 г. рисковите активи дават по-добро представяне, но от края на 2018 г. златото отново е лидер. От казаното дотук прави впечатление, че в дефлационна среда златото се представя по-добре от акциите.

Източник: Bloomberg

Един от начините за търговия с благородни метали е чрез борсово търгувани фондове. Как става това на практика?

- В качеството си на инвестиционен посредник Банка ДСК дава възможност за търговия с широк спектър финансови инструменти и продукти, но към момента фючърсите не са налични. Това не означава, че клиентите нямат възможност за търговия и инвестиране в благородни метали. Към момента има не малко издатели на борсово-търгувани продукти, обезпечени със и следящи представянето на благородните метали. Деноминирани са във водещите валути като USD, EUR, CHF и GBP и се търгуват на водещите регулирани пазари.

В ролята си на инвестиционен посредник Банка ДСК също предлага на клиентите си възможност за търговия с благородни метали от международните пазари. Как клиентите ви могат да се възползват от тази услуга?

- Процесът изисква само няколко бързи стъпки. Като начало е необходимо клиентът да разполага с открита разплащателна сметка в Банка ДСК. Това е достатъчно условие, за да проведем предварителен разговор с бъдещия инвеститор и впоследствие да пристъпим към сключване на договор за предоставяне на брокерски услуги. Оттук нататък само с едно обаждане до екипа ни клиентът може с наша помощ да закупи суровината, която е избрал.

Настоящият материал има информационен характер и не представлява препоръка и/или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти.