🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо IT кариера в Групата на Световната банка е добра идея

Пенка Златкова, експерт "Подбор на персонал" в Центъра за споделени услуги на Групата на Световната банка в София

Защо IT кариера в Групата на Световната банка е добра идея
Защо IT кариера в Групата на Световната банка е добра идея
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кога се присъединихте към Групата на Световната банка и какви са вашите професионални задължения?

Присъединих се към Групата на Световната банка преди няколко месеца, работата ми е свързана с подбор на кандидати за отдел Information and Technology Solutions (ITS) в Центъра за споделени услуги на Групата в София. Центърът бе отворен през 2019 г. и предоставя административна и технологична поддръжка за бизнес операциите на Групата по света. Центърът за споделени услуги в София позволява на институцията да обслужва по-добре локациите в различни времеви зони и да продължава да подобрява разнообразието в работната ни сила.

Имам значителен опит в подбора на персонал, като последните 5 години са в подборa на IT специалисти. Tова, което ме привлече в Групата на Световната банка, бе не само уникалната възможност да продължа професионалната си кариера в областта, но и да работя в институция с толкова завладяваща мисия - намаляване на бедността и насърчаване на споделения просперитет. В допълнение хората, с които се срещнах по време на интервютата ми за работа, са изключителни професионалисти. Тe са настоящите ми колеги - топ експерти в областта си, каквито са и всички останали служители на Групата на Световната банка. Те непрекъснато демонстрират основните ценности на Групата на Световната банка: положително въздействие, честност, уважение, работа в екип и креативност, израстване. Те създават работна среда на сътрудничество и подкрепа и са истински отдадени на работата си.

Продължаваме да разрастваме екипите си и се стремим да привличаме нови таланти с богата експертиза и умения за отделите ни Information and Technology Solutions, Treasury и Procurement. Понастоящем търсим мотивирани и ентусиазирани IT професионалисти за роли като IT Officer, Security, Risk and Compliance - Security Architecture, Software Infrastructure Engineer, Geospatial Technical Architect, ETL Developer, Full Stack Developer, SAP Basis Engineer и други, както и специалисти с бизнес ориентирани профили като Business Analyst. Можете да се информирате за отворените позиции в отдел Information and Technology Solutions тук

Какво прави банката привлекателна за кандидатите?

- Първо, Групата на Световната банка е реномирана и престижна международна организация с уникална мисия за справяне с бедността, която се споделя от много хора. Второ, което не е толкова очевидно и обикновено, кандидатите придобиват впечатления за това по време на интервютата - Групата на Световната банка е в процес на изграждане на IT инфраструктурата на базата на най-новите IT технологии. IT професионалистите, които започват работа при нас, ще натрупат опит, ще използват и учат тези технологии и те обикновено оценяват тази възможност. И трето, те имат възможността да работят по комплексни глобални проекти, които имат отражение върху цялата организация. В центъра в София имаме колеги от 14 различни националности и всеки от тях има възможността да придобие международен опит, работейки по глобални проекти, които имат отражение върху много локации на Групата на Световната банка, и чрез сътрудничество с екипи в други локации.

Какво е важно за Групата на Световната банка, когато привлича IT таланти?

- Конкуренцията да те наемат в Групата на Световната банка е много голяма. Имаме селективен процес на подбор и назначаваме хора с експертиза в IT сферата, вложили в обучението си и в развитието на техническите си умения. Търсим хора с интерес към технологиите и иновациите, желаещи да споделят знанието и опита си, да продължават да придобиват нови умения и учат нови технологии, да работят със страст и да искат да променят света. Стараем се да привличаме хора, на които им харесва да си сътрудничат в мултикултурна и разнообразна среда с колеги от различните отдели, локации и региони и които допринaсят с различна гледна точка към работата ни и ценят отговорността за постигнатите резултати.

Как да се подготви един кандидат, ако търси работа в Групата на Световната банка?

- Насърчаваме всички кандидати да се запознаят чрез корпоративния ни уебсайт с мисията и ценностите на Групата на Световната банка, нейните продукти, услуги и програми. Друг начин да се запознаете с това какво правим и как го правим е да ни последвате в социалните мрежи (LinkedIn, Facebook, Twitter). Това ще ви гарантира, че получавате най-актуалната информация и по отношение на най-новите възможности за работа при нас. Поддържайте актуализиран професионален профил в LinkedIn, тъй като рутинно преглеждаме LinkedIn, за да намерим квалифицирани кандидати. Отворените ни позиции се обявяват на кариерния ни сайт. Не всички наши позиции за консултанти се обявяват там - за тях проверявайте публикуваните ни обяви в LinkedIn. Кандидатствайте за тези позиции, за които сте квалифицирани, и се уверете, че сте адаптирали автобиографията си спрямо съответната позиция.