МАЕ прогнозира ръст на продажбите на електромобили през тази година

Броят на продадените през първото тримесечие EV е приблизително равен на продажбите през цялата 2020 г.

Според агенцията повече от една пета от продадените тази година автомобили ще бъдат електрически
Според агенцията повече от една пета от продадените тази година автомобили ще бъдат електрически
Според агенцията повече от една пета от продадените тази година автомобили ще бъдат електрически    ©  Reuters
Според агенцията повече от една пета от продадените тази година автомобили ще бъдат електрически    ©  Reuters

Продажбите на електрически автомобили ще нараснат през 2024 г. въпреки предизвикателствата в някои пазари, прогнозира Международната агенция по енергетиката (МАЕ). Според агенцията повече от една пета от продадените тази година автомобили ще бъдат електрически, като се очаква търсенето да продължи да нараства през следващото десетилетие.

През изминалата година продажбите на електрически автомобили са нараснали с 35%, достигайки около 14 млн. Търсенето на електромобили през 2023 г. е било концентрирано основно в Китай, Европа и САЩ, но растежът се е ускорил в някои нововъзникващи пазари, като във Виетнам и Тайланд електрическите автомобили представляват съответно 15% и 10% от всички продадени автомобили.

Според последната прогноза на МАЕ продажбите на електромобили през тази година се очаква да достигнат 17 млн. броя, като през първото тримесечие на годината са нараснали с 25% спрямо същия период на 2023 г. Агенцията предвижда, че продажбите на електрически автомобили в Китай ще достигнат 10 млн. през тази година, или 45% от всички в страната. В Европа въпреки ниските очаквания за целия пазар се очаква, че електромобилите ще представляват около 25% от всички продадени превозни средства, а в САЩ - един от всеки девет автомобила.

"Продължителната инерция на електрическите автомобили е ясна в нашите данни, въпреки че на някои пазари тя е по-силна от други", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

До 2035 г. два от три продадени автомобила ще са електрически

Прогнозата на МАЕ посочва, че ако се запазят днешните политически условия, до 2035 г. всеки втори продаден автомобил ще бъде електрически. Агенцията също така прогнозира, че ако обявените от държавите ангажименти в областта на енергетиката и климата бъдат изпълнени изцяло и навреме, до 2035 г. два от всеки три продадени автомобила ще бъдат електрически.

"На базата само на днешните политики почти всеки трети автомобил по пътищата в Китай до 2030 г. ще бъде електрически, а в САЩ и ЕС - почти всеки пети", добави Бирол.

МАЕ посочва, че темпът на преминаване към електромобили може да не е равномерен, като ще зависи от достъпността. В Китай повече от 60% електрическите автомобили, продадени през 2023 г., са били по-евтини от моделите с двигатели с вътрешно горене, но в САЩ и Европа цената им остава по-висока. Очаква се цените им да спаднат през следващите години благодарение на засилващата се конкуренция, особено от китайските производители, както и на усъвършенстването на технологиите за батерии, добавя МАЕ.

От решаващо значение за растежа на продажбите е и увеличаването на точките за зареждане, като според МАЕ броят на инсталираните обществени зарядни станции в световен мащаб се е увеличил с 40% през 2023 г. спрямо 2022 г., като ръстът при бързите зарядни станции изпреварва този при по-бавните. За да се достигне ниво на разпространение на електрически автомобили, съответстващо на правителствените ангажименти, мрежите за зареждане трябва да се увеличат шест пъти до 2035 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар