Хазяин с милиони

Фонд купува нови жилищни сгради и отдава апартаментите под наем на чужденци

За част от комплекса Este Home в столичния квартал "Изток" Cleves е платил над 8 млн. евро
За част от комплекса Este Home в столичния квартал "Изток" Cleves е платил над 8 млн. евро
За част от комплекса Este Home в столичния квартал "Изток" Cleves е платил над 8 млн. евро    ©  Надежда Чипева
За част от комплекса Este Home в столичния квартал "Изток" Cleves е платил над 8 млн. евро    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Професионален инвеститор в недвижимости е, но не влага средствата си в стандартните офис сгради или търговски комплекси. Дава апартаменти под наем, но не е имотна агенция, а собственик на жилища "на едро". Отговорът на описанието-гатанка е бизнесът на регистрирания в Малта фонд Cleves. Дружеството е избрало една незаета малка ниша, която изглежда устойчива дори във време на криза.

Сега на Cleves предстои да финализира последните си  сделки, като например за покупката на част от затворения комплекс Este Home в столичния квартал "Изток" и част от сградата на Arco Real Estate, намираща се на булевард "Мадрид". Само за тези две фондът ще плати общо над 11 млн. евро и така стойността на имотите на дружеството в България ще надхвърли 35 млн. евро. 

С виенска кифла, каничка кафе  

Дейността на Cleves, като изключим пазаруването на едро на жилища, най-общо казано, е тази на професионален хазяин. След като веднъж фондът е инвестирал в покупката на една сграда,  влага още и в довършителните работи и обзавеждането на жилищата. А след това ги отдава под наем. По думите на изпълнителния директор на Cleves Петър Дяков инвестицията, която правят за довършване и обзавеждане на един апартамент, се движи в порядъка между 250 и 300 евро на квадратен метър. 

Компанията купува само сгради с централна локация и лесен достъп. По думите на Дяков за бизнес модела им е абсолютно немислимо до имотите да няма добре асфалтиран път, което доста стеснява изборът им от потенциални сделки за сгради. Друго задължително условие е към всеки апартамент да има поне едно паркомясто. Причината пък да купуват цели сгради или входове от тях е да имат пълен контрол над случващото се в тях.

"Реално не се нуждаем от заведенията или офисите, които са проектирани на партерните нива, защото фокусът ни е отдаване на жилища. Все пак купуваме и тях, защото не можем да си позволим риска на партера да отвори пицария и ако климатизацията й се развали апартаментът над нея да мириши на гювеч постоянно. Или музиката да е прекалено висока и да пречи на клиентите ни", обяснява Дяков.

Компанията осигурява и денонощна охрана и контролиран достъп в имотите си. Грижи се плащането на сметки и поддръжката и почистването на общите части и жилищата. Ако клиентите желаят, може да бъдат посрещнати от служители на Cleves още на летището и настанени във временният им дом.

Всичко това, разбира се, си има и добра цена. Наемните нива, на които компанията отдава апартаментите си, са в пъти над средните за София. Например най-ниската им оферта за жилище с една спалня в квартал "Изток" е 590 евро на месец. В момента аналогичен апартамент, отдаван от частно лице, може да бъде намерен за 300 евро. Така според изчисленията на Дяков средният месечен наем, който компанията получава на квадратен метър жилищна площ, надвишава 9 евро. За сравнение, на тези нива сега се предлагат под наем първокласни офиси в нови модерни сгради.

Наематели от внос

Високите цени явно не плашат клиентите на Cleves, като фондът може да се похвали с 85% заетост на имотите си. Едно от обясненията е специфичния профил на наемателите, към които дружеството се цели: чужденци на мениджърски позиции, временно работещи в България.

Според изследване, направено от фонда малко преди стъпването му в България, в София работят около 15 хиляди чужденци, като дипломатите са близо 4000, а работещите в международни компании около 9 хил. Освен това още близо 700 представляват в страната международни организации. По думите на Дяков те се целят именно към тях или по точно към осигуряването на жилище на не повече от 10% от тази чуждестранна група. Потенциални клиенти са и българи, работещи зад граница, които се връщат за кратко в страната.

"Ние не отдаваме просто апартаменти, а среда за живот. Истината е, че когато започваш работа в нова страна, първоначалният стрес е голям. Не познаваш града, навиците и манталитета, а в същото време трябва да се фокусираш върху нова за теб работа. Нашата задача е да смекчим този стрес", обяснява Дяков.

Клиентите си намират, като поддържат връзка с повечето посолства и чужди организации, като например Американската търговска камара, чийто членове са. Рекламират се основно онлайн, но използват и чуждоезичните българските вестници.    

Обикновено договорите, които сключват са със срок от една година. Обаче има и такива, които са за по-кратък период.

"Част от нашите клиенти са консултанти, дошли тук да работят по конкретно сливане, придобиване или въвеждане на нова технология. Това значи, че престоят им ще е достатъчно дълъг, за да не отсядат в хотел, но не и повече от шест месеца. Затова сме и максимално гъвкави", казва Дяков.

Три години, девет сгради

Фондът има сравнително кратка история. Българското му дружество "Клийвс" е регистрирано през 2007 г., а идеята за създаването му идва година по-рано... на прием, на който присъства българският посланик в Лондон. Тогава там по случайност са и основните акционери в Cleves - физически и юридически лица от Великобритания и Малта. Те вече имат идеята да започнат подобен бизнес в Източна Европа, но се колебаят между България и Румъния. И на двете страни предстои да се присъединят към Европейския съюз, което предполага повече западни компании тепърва да отворят свои офиси, а мениджърите им да се нуждаят от жилища. Логично повече ще са в Румъния, най-малкото заради размера й. Конкуренцията обаче също ще е по-голяма, а и цените на имотите са по-високи от тези в България. По думите на Дяков, след разговорът с българския посланик, който успешно промотира потенциала на България, везната се накланя в посока София.

Началото на дейността на Cleves в България обаче съвпада и с бума на пазара на имоти, като цените се покачват буквално с дни. Като добавим и многото изисквания на фонда към сградите, които иска да купи, сключването на сделки става доста трудно. 

"На теория, когато купуваш всички жилища в една сграда е нормално собственикът й да ти даде отстъпка в цената им. Най-малкото защото спестяваш част от разходите за служители, които да ги предлагат. През 2007 г. на пазара на имоти в България нямаше място за теории", спомня си Дяков. Той разказва, че е имал няколко случая, в които предприемачите, с които е преговарял за закупуване на сградите им са искали по висока цена, ако имотите се продадат наведнъж. Логиката им е била, че ако в сделка продават квадратен метър, да речем, за 1000 евро, то след няколко месеца той ще се продава на 1200, а последните жилища в сградата могат да достигнат дори по-висока цена. Така накрая средната цена на квадрат ще надхвърли 1000 евро и ако фондът иска да купи всички имоти, трябва да компенсира по някакъв начин пропуснатите ползи на предприемача.

"Обяснявахме, че покачването няма да е вечно и че пазарът скоро ще обърне посоката си, но никой не искаше да ни вярва", спомня си Дяков.

Все пак успяват да сключат първата си сделка през 2007 г., но сградата до бул. "България" е завършена едва на следващата година. И е единствената, която се отдава до средата на миналата. Една по една купуват още няколко кооперации: в квартал "Манастирски ливади", Бояна, "Изгрев", две в центъра, повечето от които все още не са завършени. Това е обяснението на сравнително ниските приходи, които компанията отчита за 2009 г., по точно 360 хил. евро. Очакванията за оборота им през тази обаче са за малко над милион, като в сметката не влизат последните им две придобивки - в комплекса Este Home в столичния квартал "Изток" и част от сградата на Arco Real Estatе.

През тази и следващата година нямат планове за нови покупки, а фокусът им ще е завършването и отдаването на наскоро придобитите имоти. Причините за това са няколко. Акционерите на фонда искат да изчакат да видят как ще тръгне отдаването на жилища в новите сгради. Цените, на които им предлагат имоти в момента, все още са прекалено високи спрямо стойността, която от Cleves смятат за реална. И не на последно място, финансовият ресурс, особено в България, все още е прекалено скъп.

Дори и със сегашния си портфейл обаче фондът е един от най-активните инвеститори в имоти напоследък. При това с различен от типичния бизнес модел.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kadiyata avatar :-P
    Белият Негър
    • - 6
    • + 14

    Много умно,на време,и може би на подходящото място.
    Успех.

    Нередност?
  • 2
    stoiank avatar :-P
    stoiank
    • - 3
    • + 27

    Логиката им е била, че ако в сделка продават квадратен метър, да речем, за 1000 евро, то след няколко месеца той ще се продава на 1200, а последните жилища в сградата могат да достигнат дори по-висока цена. Така накрая средната цена на квадрат ще надхвърли 1000 евро и ако фондът иска да купи всички имоти, трябва да компенсира по някакъв начин пропуснатите ползи на предприемача.
    Сега звучи смешно, но съм го чувал дори от банкери, после кризата ги изненадала, не алчността ги предаде.

    Нередност?
  • 3
    menteto avatar :-|
    Syuelymancho Assanoff Osmanoff
    • - 33
    • + 4

    само глухият цар не е разбрал,че се готви повишение на цените на имотите !
    каквото било-било , колкото паднали-толкова,който купил-спечелил !
    -----------

    Нередност?
  • 4
    evgenybg avatar :-P
    Oven
    • - 1
    • + 17

    "По думите на изпълнителния директор на Cleves Петър Дяков инвестицията, която правят за довършване и обзавеждане на един апартамент, се движи в порядъка между 250 и 300 евро на квадратен метър. "
    Моля, да не се изхвърляме . . .
    Дръжките на ПВЦ-догрмата да не са позлатени?

    Нередност?
  • 5
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 1
    • + 9

    Пари при пари отиват, и то малкото при многото...
    Кога ли и български компании ще се научат какво означава "инвестиция"? И че строителството не е дейност в която си взимаш печалбата преди да си реализирал продукта? Но затова сме виновни ние като клиенти...
    Интересен начин на мислене на строителите - след време цената щяла да се вдигне, затова продават цялата сграда по-скъпо... като са толкова отворени да си държат целите сгради и да продават след година, а? Ако им стиска ще си я отдадат те под наем (по същия бизнес модел) и ще имат гарантирана печалба през следващите 10-20 години, вместо сега да вземат парите и да ги изядат и изпият веднага...
    Но за всичко това се иска да можеш да мислиш не 1-2 години напред, а малко повече...
    "Цените, на които им предлагат имоти в момента, все още са прекалено високи спрямо стойността, която от Cleves смятат за реална." И това го казва фонд, който инвестира в подобрения толкова, колкото ние, нормалните хора можем да си позволим като покупка... определено знаят какво правят и за какво говорят...
    Дали ще се появат български строителни и инвеститорски компании, които да уважават и се грижат за клиентите си, така, както тези? Или по метода е*еш и бягаш - правиш нещо, продаваш го за колкото можеш и после клиента да се спасява... Всъщност - вероятно зависи от цената на продукта - колкото повече плащаш, толкова повече трябва да се грижат за теб...

    Нередност?
  • 6
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 1
    • + 9

    Незнам защо се напъвате
    Инвеститорският интерес като цяло за Източна Европа приключи с огромни загуби на мастити инвеститори които се бяха втурналида строят в този регион като цяло не само специфично в българия .
    За българия всички тези инвеститори ги няма вече .Равносметката е повече от 1 000 000 новопостроени апартамента и др строежи стоящи на пазара и чакащи чакащи МАГИЯ
    Съжалявам но цените им само ще спадат следващите 5 години
    толкова джънк никога не е строен в българия и просто няма кой да го купи при положение че не струва и една трета от исканите в момента средства .
    Рядко ще има сделки докато апартаментите не се сринат там кадето им е мястото на подобни боклуци строени с цел бърза свръхпечалба .
    цените между 25 до 40 максимум хил лева за 50 -70 квадрата с нормално разположение и добри комунални качества за тези кутийки ще доминират винаги в търсенето в българия
    Който си прави илюзии да си носи загубата
    хората нито са склонни да правят повече компромиси с боклуците които продавате нито въоще ще се церемонят с вас който купува той определя цените тук имаме над 2000 000 потенциални купувачи
    и още 5000 мастити строителни фирми хайде да познаем кой ще определя цените ? тези които търсят или тези с един милион стоящи апартаменти половината от които са ипотекирани от банки стоят като лош актив в портфейлите им
    НИКОЙ НЯМА ДА ВИ КУПИА НАДЦЕНЕНИТЕ ИМОТИ В МОМЕНТА
    КРАХ НА ЦЕНИТЕ СЕ ОЧАКВА ДО КРАЯ НА ТАЗИ ГОДИНА
    Все пак мякои забравиха че са стоили в българистан
    Време идва други да им го напомнят

    цените ще се сгромолясват дългосрочно

    Нередност?
  • 7
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 2

    малко не ми се връзва, че уж купували само в райони с добре асфалтиран достъп, пък всъщност имали сгради в квартал "Манастирски ливади", но нейсе.

    а пък #6 нещо не е в час, ако смята че 1 милион апартаменти се били построили последните години. по-скоро са 100,000 но то си има статистика за издадени разрешения за въвеждане в експлоатация, и те бяха май нещо като 1.5 милиона кв.м. за софия за 2009 г. или ако един апартамент е средно 100, това прави 15 хил. апартамента. твърде далеч от милион.

    Нередност?
  • 8
    minavasht avatar :-|
    Минаващ
    • + 1

    Сградата в кв. Изток е точно срещу Интерпред, на 50 метра от метрото, перфектно място.

    Само че "Клевес" не е фонд, както е споменато 14 пъти в статията, а ЕООД.

    Нередност?
Нов коментар