🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зрънце оптимизъм

Цените на земеделска земя тръгват нагоре

Шест декара е средният размер на нивите в България
Шест декара е средният размер на нивите в България
Шест декара е средният размер на нивите в България    ©  Цветелина Ангелова
Шест декара е средният размер на нивите в България    ©  Цветелина Ангелова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Още преди кризата земята беше считана за един от най-подценените активи в българската икономика. В началото на рецесията и масовото поевтиняване на всичко, инвестиралите в този актив пак нямаха толкова сериозни поводи да се оплакват, колкото заложилите на акции или апартаменти по морето. Просто защото цената на земята се запази относително стабилна.

Ако съдим от данните на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) за средните ценни в момента, собствениците на земя отново ще са доволни. По всичко личи, че това ще е сегментът на пазара на имоти, който първи излиза от кризата.

Добра реколта

"Още през 2009 г. тенденцията се обърна и тази година сделките се сключват на нива, близки до предкризните", коментира Радослав Манолов, заместник председател на БАСЗЗ и изпълнителен директор на "Адванс терафонд" АДСИЦ.

Според статистиката на асоциацията в началото на миналата година продажната цена средно за страната е била около 240 лв. за декар, а в момента е 300-310 лв./дка. Рентите пък са достигнали вече нива от 22-27 лв./дка. В обобщението не влиза Добруджа, където тези два показателя традиционно са най-високи. Там таванът на рентите е 60 лв./дка, а продажните цени се движат в широката граница между 370 и 600 лв. за дка. По данни на държавната система за агропазарна информация САПИ през 2008 г. средно земеделската земя в страната е струвала 312 лв./дка, а през 2009 - 297 лв./дка.

От асоциацията прогнозираха ръстът да продължи и през следващата година, като очакванията им са повишението да е в рамките на 10-15%. Те аргументираха очакванията си с по-високите ренти, които се договарят в момента. Техните нива пък са пряко свързани с размера на субсидиите, които получават земеделските производители, като неписано правило е, че средната рента е приблизително равна на размера на субсидията, отпускана на производителите за декар обработваема площ.

От асоциацията имат и още един силен аргумент с който подкрепят прогнозата си. Те цитират данните от изследване на Световната банка в което е изчислено,че само за 2009 г. са били изтъргувани 450 млн. декара земеделска земя в световен мащаб.  А за десетгодишния период преди това средно са били купувани около 40 млн. дка на година. Обяснението на засиления интерес е, че все голяма част от финансовите инвеститори гледат на покупката на  земята  като на безрискова инвестиция. Фактор са се оказали и държавни фондове от страни в Близкия изток и Азия, които в момента активно купуват подценена плодородна земя в Европа. Членовете на БАСЗЗ коментираха, че регистрират интерес и към сделки в България.    

"За големите световни групи Източна Европа е интересен пазар. Земята е разнообразна и могат да се отглеждат над 140 вида култури. Макар и малка по площ земята в България дава много повече възможности на земеделците от тази в повечето страни в Централна и Северна Европа", коментира Александър Загорски от "Булленд инвестмънтс" АДСИЦ.

Лек спад на цените от асоциацията отчитат само в района на Каварна, където земята е привличала интереса основно на потенциални инвеститори във вятърни паркове. След като Министерството на земеделието се опита да прокара забрана за изграждането им върху плодородна земя търговията в района замря, а цените тръгнаха надолу.

През 2010 г. има и ръст на броя на сделките спрямо година по-рано, когато бяха направени 110 000 покупко-продажби за 1.3 млн. дка. Прогнозите обаче са догодина броят им да намалее, но обемът им да продължи да се покачва.

От асоциацията обясниха, че през миналата година най-силно са се активизирали земеделските производители, които заради добрата реколта са решили да инвестират част от приходите в покупка на земята, която обработват. Очаква се те да продължат да са фактор на пазара, защото тези сделки им дават не само  възможност за по-добро планиране, окрупняване , но и достъп до субсидии. Друга тенденция, която ще продължи и догодина, е ръст на замените между големите земеделски фондове. Така те след няколко години на купуване на земя на сляпо вече започват да окрупняват собствеността си в конкретни землища, и то без да се лишават от ликвидност.

Не толкова розово

Въпреки ръста на рентите проблем продължава да е събираемостта им. Добрата новина е, че просрочените задължения през тази година са много по-малко от миналогодишните. Причината според мениджърите на земеделските фондове е, че повечето арендатори, в това число и те,  са започнали да застраховат вземанията си.

От фондовете обясняват, че информацията, която получат от държавите регистри за земеделските имоти продължава да е прекалено непълна и неточна.

"Има инвеститори, които правят по 100-150 сделки на ден, не може за един имот да ходиш на място. Малко са и собствениците, които могат да ти кажат какво точно и къде продават. Винаги има риск и да се появи още един наследник, които да има претенции или да се окаже, че за имотът има дългосрочен договор за рента от символичните 2-3 лева на декар ", коментира Борислав Петков, председател на асоциацията.

Един сее, друг ще жъне

На база на тези данни от БАСЗЗ са изчислили, че неправомерното ползване на земя само за една година е довело до пропуснати ползи за собствениците и държавата в размер на 70 млн. лв.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evgenybg avatar :-|
    Oven
    • - 1
    • + 18

    Купувайте земя, защото вече никой не я произвежда - Марк Твен
    Готино е че има такива фондове. Проблемът е в прозрачността им.
    Елана големи приказки говориха, а сега скандали, за 4 години никакъв дивидент, май!

    Нередност?
  • 2
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 1
    • + 13

    Никакво съществено количество земя не може да се купи, докато не се подхване здраво проблема с комасацията! Дотогава и никакво чувствително покачване на цената на раздробената ни земя няма да има!

    Нередност?
  • 3
    opo avatar :-P
    Шукри Шашкъноглу
    • - 5
    • + 6

    Българинът е душа нежна,деликатна , трябва да му се дозират новините , особено позитивните , защото иначе влиза в истинската си същност - превръща се в говедо като всички останали , които непрекъснато ни показваха във филма "възходът на парите" по К 1!
    Колкото до оптимизма на Радослав Манолов, заместник председател на БАСЗЗ и изпълнителен директор на "Адванс терафонд" АДСИЦ - той е "оправдан" от позицията му на заинтересован продавач!
    --------------------------------------------------------------
    ИСТИНАТА обаче е друга и тя е в тази публикация: http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=72903
    -------------------
    когато НЯКОЙ ти говори за РЪСТ и ти ДАВА СОБСТВЕНИ ПАРИ за кредит - това означава друго нещо - ТОЗИ НЯКОЙ НЕ СЕ СТРАХУВА , той предвижда РЪСТ иначе ни би рискувал собствен капитал.
    Така че не съм сигурен ,че земеделската земя ще поскъпне много но жилищата .....там гласувам с две ръце:
    пари има,жилища има,купувачи има...........
    започва пак шоуто на купувачите (както се изрази един анонимен юзър)

    Нередност?
  • 4
    eurorealiste avatar :-|
    еврореалист
    • - 1
    • + 19

    Не е нормално декър земя да струва 150-160 евро, а 1 кв.м. столичен панел да се продава средно за 800.

    Нередност?
  • 5
    mr_reader avatar :-|
    mr_reader
    • - 2
    • + 10

    колкото и да пишете пазара на земя няма да се раздвижи, цените са ужасни ниски за да продава човек, рентите са смешни

    Нередност?
  • 6
    monom avatar :-@
    monom
    • - 1
    • + 2

    Държавен капитализъм!!!!!!!!!!!!!!Това прави Борисов в България.Всичко ще се прави от държавата(това съм АЗ, Борисов) за народа....Комунизъм му казваха преди 20 год, днес Китайски капитализъм под ръководството на комунистическата партия.Кой беше учителя на Борисов.....Т.Ж.Какъв беше Борисов преди 20 год.-комунист и не искаше да напуска Ком. партия...какво ни очаква,връщане към миналото"Всичко в името на народа".Жалък народ,жалко съществуване.

    Нередност?
  • 7
    bgmw avatar :-|
    БМЗ
    • + 9

    До коментар [#4] от "еврореалист":

    Така е. Панелката в София е силно надценена. Да кажем около 3-4 пъти;)

    Нередност?
  • 8
    apollo avatar :-|
    apollo
    • + 14

    "Неписано правило е ,че средната рента е приблизително равна на размера на субсидията,отпускана на производителите за декар обработваема площ.". Със съпоставянето на такива несравними икономически категории,като рента и субсидия, и то от журналист имащ претенции да анализира пазар и цени,просто се налива вода в мелницата на т.н. едри арендатори и фондове.Ами до 2007 г., като нямаше субсидии,сигурно собствениците трябваше да плащат на арендаторите ,че са благоволили да им обработват земята.
    Имайте в предвид,че за тази стопанска 2009/2010 г.,рентабилността в Добруджа/съотношението печалба/общо разходи/,на базата на съчетанието между добри добиви и високи световни цени е между 100 и 200%,ще го напиша и с думи между сто и двеста процента,а максималната рента доближи 100 лева.Има реални сделки на земя между 800 и 900 лева на декар.
    От цялата статия лъха или некомпетентност или зле прикрит лобизъм

    Нередност?
  • 9
    sssisko1970 avatar :-|
    sssisko1970

    oh really:)))

    Нередност?
Нов коментар