С думи прости, или просто думи

Новата енергийна стратегия обещава много, което може да се окаже проблем

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако си търсите леко и приятно четиво за преди лягане, изтеглете си новата енергийна стратегия на България до 2020 г. от интернет. Така може би трябва да примамват от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, ако искат някой да се задълбочи в текста, който представиха тази седмица. "Капитал" не откри мнозина, които са го направили досега.

Това е странно, предвид че документът беше чакан с леко пресилен интерес месеци наред. Той трябва да стане основата на дългоочаквана реформа в този толкова объркан сектор, където вече две десетилетия нещата се решават "на парче". Отговори ли на очакванията? Не съвсем, но от друга страна - не разочарова, а това е постижение за държавен енергиен план. Стратегията дефинира приоритетите на страната предвид изискванията на Европейския съюз за нисковъглеродна икономика и предвид нуждата от нови източници на енергия. Там са, разбира се, и отдавна втръсналите и все още отчайващо хартиени заявки за либерализиране на сектора и диверсифициране на газовите доставки (виж инфографиката).

Ако някой е очаквал, че в тези 38 страници ще бъдат изредени конкретни проекти, мощности и години на пускането им в експлоатация, ще остане разочарован. Това, което определено е ново, е изводът между редовете. Според организацията "Български енергиен форум" държавата за пръв път не си е поставила онази мистична и лелеяна цел да се превърне в регионален енергиен център. Отказът от този "свещен граал", за който Георги Първанов, Румен Овчаров и мнозина други в годините назад хвърляха огромно количество думи и средства, е позволил да се концентрира вниманието върху други, по-практически задачи. Сред тях са повишаването на енергийната ефективност и потреблението на газ, развиване на ВЕИ мощности, свързването на газовата мрежа с тези на съседните държави, което ще отвори България за европейския газов пазар и ще даде достъп до най-близкия терминал за втечнен газ. Този път проблемът е по-различен: твърде многото цели (като например за процент електромобили) може да значат нито една изпълнена качествено и навреме.

Руската мъглявина и газовите облаци

Всъщност стратегията е готова от февруари. Причините за забавянето на нейното публикуване не са ясни. Възможно е екооценката й да е отнела много време (само тя е 200 стр. - пет пъти повече от самата стратегия), а е възможно също така държавата да бави топката заради все още неопределената си позиция по големите руски проекти. Нито един от тях - "Бургас - Александруполис", "Южен поток" и АЕЦ "Белене" - не е споменат конкретно в стратегията, а се говори само за институционална, т.е. нефинансова подкрепа за атомни и газови централи. Експерти коментираха пред "Капитал", че за това има причина, защото, когато един проект е споменат, излиза, че държавата се ангажира финансово с неговото изграждане.

Предвид голямото внимание, което му се отделя в целия документ, повишаването на потреблението на газ се очертава като един от приоритетите, въпреки че не е упоменато като такъв, смятат още от "Български енергиен форум". Голямото залагане на природния газ преди диверсифициране на доставките крие познати рискове. Приоритетизирането на газа например става в момент, в който вдигането на цената му е на път да унищожи част от българската индустрия и когато все още няма нови 10-годишни договори с Русия, в чийто контекст ще трябва да се изпълнява стратегията. Ето защо е добре, че в стратегията "превръщането на природния газ в предпочитан ресурс в прехода към нисковъглеродна енергетика" ще е комбинирано с изграждането на връзки със съседните държави и с търсенето на алтернативни източници - например шистов газ и дълбоки сондажи в Черно море.

Основно различие между тази и предходната стратегия на правителството на Станишев, която завърши безславно на ниво проект, е, че се обръща много по-голямо внимание на ефективното използване на енергийните ресурси. Поставя се за цел енергийният интензитет на икономиката (енергията нужна за производството на единица брутен вътрешен продукт) да бъде намален с 50% към 2020 г. В предишната се говореше основно за изграждане на нови мощности за износ на електричество, без да се отчита, че промените в стойността им може да направят енергията им неконкурентна. Тогава липсваше анализ и прогноза какво ще е отражението върху енергийния сектор на финансовата и икономическата криза, както и пазарни проучвания как ще се движат цените на петрола и енергийните ресурси.

Още хартия...

В тези 38 страници има и едно хубаво, солидно число - 2.7 млрд. евро. Толкова според съставителите ще пести България годишно, ако изпълни всички заложени цели до 2020 г. В това розово предсказание има няколко тъмни оттенъка. Първо, всяка от тези цели е достатъчно сложна, за да изисква сама по себе си нова стратегия, програми, наредби, нови ресурси, нови модели на поведение. Нищо от това не съществува към момента - планът за развитие на ВЕИ например трябваше да бъде изпратен в Европейската комисия до края на юни. С други думи, чака ни планина от хартия. Другият не по-малък проблем е, че не става ясно как и кой ще финансира тези цели: държавата няма пари за тях към момента и не е ясно дали ще съумее да набере такива в близко бъдеще, а липсват конкретни предложения как да бъде привличан частен капитал. От министерството на икономиката и енергетиката коментираха, че допълнително ще се подготвят конкретни финансови модели за всеки проект. 

Липсата на финансова обосновка обаче може да постави цялата стратегия под въпрос. Тенденцията е за покачване на цените на енергията, произвеждана от конвенционални източници (нефт, въглища). Прогнозните данни в стратегията предвиждат и повишаване на цената на въглеродните емисии. То ще започне да се усеща най-силно след 2013 г., когато идва следващият етап на европейската търговия с емисии, при който безплатните количества за българската индустрия и енергетика ще намаляват постепенно и през 2020 г. фирмите ще трябва да купуват всичко на открит пазар.

...или само на хартия?

Единствените източници, чиято цена би трябвало да намалява в дългосрочен план - възобновяемите, не са споменати особено убедително, смята Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. "Правят се декларации за развиването на възобновяемата енергия, но на практика не става така", казва Газдов. Например наскоро беше приет закон за земеделските земи, който ограничава изграждането на ВЕИ на най-плодородните земи. В стратегията се казва, че постигането на националната цел "зависи основно от постиженията в областта на енергийната ефективност", което би трябвало да повиши дела им в потреблението, но не означава със сигурност увеличение на ВЕИ мощности.

Що се отнася до либерализацията, тя отново е възхвалявана на хартия, но до момента в тази област държавата не е демонстрирала особена воля. Например, докато от Брюксел ни заплашват с наказателна процедура за това, че не сме отворили пазарите си, общественият доставчик "Булгаргаз" настоява пред регулатора за затваряне на газопреносната мрежа за срок от две години. В стратегията няма нито дума и за приватизация в енергийния сектор.

Казано накратко, добре е, че има документ без грандиозни заклинания, макар той да има нужда от още реализъм. Намирайки се в България обаче, не можем да забравим, че думите твърде често остават това - само думи.

Без зелена карта

Планът за развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е задължителен документ, който трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, като трябваше да й бъде представен до края на юни. Държавата се забави поради лошо изпълнение от страна на консултанта (консорциум на португалската компания Ecosphera, британската IT Power и българската неправителствена организация "Черноморски регионален енергиен център"), което забави и екооценката му. В него трябва да се посочи как държавата ще изпълнява целите си за развитие на ВЕИ на всеки 2 години. Ако страната изостава, ще трябва статистически да купува чиста енергия от държави, които преизпълняват изискванията си, като това може да се окаже много скъпо.

В плана трябваше да има карти с подходящите места за изграждането на ВЕИ, но в крайна сметка се оказа, че такива липсват. Секторът от година е в застой, като междувременно бяха въведени ограничения за неговото развитие - забрани се изграждането на зелени централи на земеделски земи от първа до четвърта категория. Все още нормативно не са уредени и редица други проблеми пред инвеститорите - административните препятствия, присъединяването към преносната мрежа, фиксиране на цените за по-дълъг период от време.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 3

    Енергийната стратегия се прави просто за да я има, нещо като да си миете зъбките преди лягане...
    Не че полза има, но така е прието... още повече че я прави правителство с мандат още 3 години, а тя се "простира" на двадесет години.
    Ако не си много тъп бюрократ може да обещаеш всичко каквото се сетиш включително и "синя" енергетика.... пЪрдон тя беше, "цветна" енергетика

    Нередност?
  • 2
    jonydi avatar :-?
    Джони Ди
    • - 1
    • + 2

    А защо нищо не пише за паразита "Булгаргаз" и по-конкретно за либерализацията на вътрешния газов пазар. "Булгаргаз" повтаря сюжета на "Кремиковци" - продава се газ, не се събират дълговете, увиличават се безразборно цените за крайния потребител и в крайна сметка май се крадат едни големи пари. Предприятието се води към фалит, вместо да се продаде и да се отвори място и за още търговци. Щото сега единствената алтернатива е Сашо Дончев, но той пък е вързан с руснаците и явно играе по тяхната свирка. При наличие на пари, облекчения и политическа воля 70% от София може да се газифицира за 5 години. Просто уличната мрежа на Топлофикация може да се използва за полгане на газови тръби. Ама защи ли да се прави, след като Топлофикация е друга социалистическа дойна карава, от която бозаят множество тунеядци.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#2] от "Джони Ди":нали не очакваш Сашо Дончев да играе по твоята свирка?

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    До коментар [#2] от "Джони Ди":но идеята ти за използване на топлофикацията като предприятие и инфраструктура (след съответни инвестиции за замяна на "едните" тръбета с "други") е добра, проповядваше я Шервашидзе преди 10-на години но не получи развитие, може днес, утре да и дойде времето, кой знае.....

    Нередност?
  • 5
    laidy avatar :-@
    laidy
    • + 1

    При мен проблема е, че се вързахме на свирката на управляващите и дори направихме инвестиция. Към момента, ОБАЧЕ не може да се извърши присъединяване, т.к. видиш ли първо трябвало да се извършат подобрения на преносната мрежа в региона. Та моята дилема е следва ли да се разрешава направата на проект и реализирането му, след като към момента няма възможност за присъединяване. И кой ще покрие разходите и пропуснатите ползи? Ехото отговаря: Никоййййй
    За това тази стратегия и всичките драсканици следва да бъдат използвани или за тоалетна хартия или за хартия за чистене на прозорци. Жалко, че ги разпечатват на лъскава и луксозна хартия, та и за това не служат както трябва.
    От един ядосан българин

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#5] от "laidy": когато става дума за инвестиции в енергетиката, трябва много информация, яко да мислиш и да правиш точни оценки, а не да чакаш управляващите да ти "решат" проблема за нечия друга сметка.....
    явно си се изпързалял със "зелената" енергия.....
    е жалко малко късно си се хванал на хорото....
    първият по време е първи по право при капитализЪма.....

    Нередност?
  • 8
    ivanyanakiev avatar :-|
    Иван Янакиев

    Интересно е, че моментният вариант на новата европейска енергийна стратегия 2020 нарушава в някои отношения интересите на икономиката и потребителите в ЕС. Мисля, че ще Ви е доста интересно да прочетете този критичен анализ на стратегията:
    http://ivanyanakiev.com/2010/12/03/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%E2%80%9E%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F-2020%E2%80%9C/

    Нередност?
Нов коментар