🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителството на офиси се сви до рекордно ниско ниво

Някои от новите проекти вече отварят с предварително отдадени площи, отчитат от Forton

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Изминалите години на слаб наемен пазар доведоха до свито строителство на офиси. Според анализ на консултантската компания Forton през 2013 г. в София са били завършени едва 34 хил. кв.м нови площи, което е рекордно ниско ниво за последните пет години. За сравнение, през всяка от тях новите офис сгради са били с обща площ от близо и над 100 хил. кв.м, а през 2010 г. със завършването на няколко големи проекта са доближили дори 300 хил. кв.м. В същото време от компанията отчитат раздвижване на наемния пазар, основно благодарение на IT и аутсорсинг индустрията. Дружества от тези сектори бяха най-активните наематели през последните 1-2 години и се очертават като такива и през тази.

Търсене - предлагане

На фона на слабата предприемаческа активност 2013 г. бе силна откъм нови договори на наемния пазар. От Forton отчитат нови договори за 108 300 кв.м, като в това число влизат както преподписани договори и разширения на съществуващи наематели, така и нови за пазара компании. Статистиката на друга компания - Colliers, показва сходна картина, като според нея 13% от усвоените площи през годината са били заети от нови за пазара наематели. И двете компании отчитат, че търсенето идва основно от IT и аутсорсинг индустрията, но продължава и активността във фармацевтичния и финансовия сектор. Като една от големите сделки в този сегмент за годината от Forton посочиха тази на Coca Cola Hellenic Bottling Company, която нае 5 хил. кв.м в Alfa Business Center до "Бизнес парк София", за да разположи там звеното си за IT поддръжка.

Друга по-голяма сделка за годината бе и разширяването на компанията Call Point New Europe, която подписа договор за 3600 кв.м в офисната част на Bulgaria Mall. Тя все още е в строеж и се очертава като една от значимите, сключени още преди завършването на сградата. През последните години тези наемни сделки са рядкост, докато в годините на имотния бум и ниско предлагане на модерни площи новите офис проекти се отдаваха именно по този начин. Данните на Colliers също показват леко съживяване на тази практика именно покрай офис кулата на Bulgaria Mall, като от компанията очакват сградата да бъде открита при 40% предварително отдадени площи.

Първите десет

Причината за големия интерес към тази и още няколко сгради в София е, че те отговарят на изискванията на най-активните наематели в момента – технологичните компании и т.нар. BPO сектор (центрове за изнесени услуги). Този тип наематели търсят големи площи в сгради, които покриват изискванията за клас А и са разположени на комуникативни и лесно достъпни места на софийските булеварди. В София през последните години се появиха такива проекти, но повечето вече са с висока заетост и не предлагат големи свободни квадратури на едно място.

Според Forton в резултат от тази тенденция вече се усеща сегментиране на офис пазара, като при средно 30% празни офиси в София делът на незаетите офиси в топ 10 на най-търсените сгради е средно 10.9%. За година той е намалял със 7.5 процентни пункта, а само за последното тримесечие – с 1.7. Очакванията на компанията са тази ситуация да запази наемните нива при този тип площи стабилни, като към момента те са средно между 10 и 12 евро/кв.м за първокласните офиси извън центъра.

Картината няма да се промени значително и покрай появата на два големи проекта на пазара тази година Capital Fort на бул. "Цариградско шосе" и вече споменатата офис част на Bulgaria Mall, които общо ще извадят около 60 000 кв.м нови офиси. В същото време част от големите проекти, като City Tower на пл. "Македония" са замразени, а строителството на други като Milenium Center на бул. "България" върви бавно и срокът за приключването му не е ясен.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 4

    Пазара се пренсити май ?

    Нередност?
  • 2
    nantes avatar :-|
    nantes
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "realismisthename":

    а не бе :)

    Затова пък в Капитал редовно се говори за стратегическия проект по привличане на технологични компании в България, за който първата стъпка е построяването на поредното мега офис пространство в София.

    Нередност?
  • 3
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 3

    И после ще слушаме как Европа се колебае между икономически ръст от 0.1% и 0.3% в зависимост от кой е направил проучването. То икономика с офиси не се гради. Не отричам, че офисите са безкрайно нужни, но (Европа) май го обърнахме на единствено офиси..

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Паралелният свят на Фортън, Колиерс, Кушман енд Уейнфилд, Ричард енд Елис, Камерон Макнамара и пр. е успял да си сътвори една паралелна реалност, в която момчетата и момичетата са млади, красиви, поддържани, облечени елегантно-консервативно, изучени по чужбина така, че с лекота да сменят по 3 езика, когато препускат през презентациите за невероятните картинки сгради, които предлагат за продан. Скицата на сградите, разбира се, ги представя хармонично вписани в паркова среда, с несмущавана от други постройки панорамна гледка - независимо дали гледа на север или юг, от прозореца винаг се вижда зелената Витоша със заснежения Черни връх.

    Този микрокосмос, достоен за декор на нов сапунен сериал за богаташите на Сао Паоло, всъщност няма нищо общо с войнствено-агресивната цигания, която се вирхи около повечето лъскави сгради от асортимента, който господата и госпожиците рекламират. Трудно ми е даже да посоча, коя сграда онагледява думите ми най-добре. Но може би това е карето до летището, където Тишман, Мазерати, Нова Телевизия и Порше си делят една безбрежна кална локва с размера на футболно игрище, в която всичкият персонал, работещ за споменатите луксозни марки, пардон: "брандове", си паркира бангиите, с които се е дотътрил до офиса. Явно удобстовото на тази локва е толкова всепризнато, че дори в нея местата не стигат и паркирането продължава по самия бул. "Колумб" чак до бившия р-т "Александрия". Не ме питайте как се разминават коли, рейс, тировете от няколкото склада в района, но целият пейзаж в района е достоен декор за филм на Костурица с неговите вечни герои - циганите. Колкото и да се замогнат, винаги ще им личи...

    Нередност?
Нов коментар