🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корнишон за един милиард долара

Небостъргачът - икона на Лондонското сити, The Gherkin няма да има проблем да си намери нов собственик

The Gherkin е заета 99% от големи наематели    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Лондон е градът на странните небостъргачи - Рендето, Уоки-Токи, Бръсначът. Което не им пречи да привличат най-големите компании за наематели. И да струват стотици милиони лири. А най-известният сред тях - Корнишонът (The Gherkin), вече си търси купувач за най-малко 650 млн. паунда (1.1 млрд. долара). Други две известни сгради в мегаполиса също ще имат нови собственици.

В сърцето на успеха

Иконата на Лондонското сити беше обявена в несъстоятелност, след като досегашните й собственици - германската имотна компания IVG Immobilien и фондът за дялови инвестиции Evans Randall, не успяваха да изплащат огромния заем по покупката й. В резултат четиридесететажният небостъргач беше поет от синдик - Deloitte, който заедно с имотния консултант Savills търси нов собственик.

Прогнозата на експертите е, че кулата ще бъде купена или от институционални инвеститори, или от индивидуални купувачи. "От институционална гледна точка най-големият интерес е от Северна Америка, Китай и Тайван. Следват хората с високо лично състояние, като се сещам за най-малко пет-шест, които могат да участват в подобна сделка", заяви пред специализирания сайт ОРР Connect Стивън Дауд от Savills. Кандидат-купувачите могат да се регистрират на сайта www.gherkinlondon.com до 16 август, а очакванията са процесът на наддаване да завърши до края на септември.

Корнишонът е дело на известния архитект Норман Фостър. Строителството продължава три години, а сградата е завършена през 2004 г. в центъра на Лондонското сити. Първият собственик е швейцарската застрахователна компания Swiss Re. През 2007 г. 180-метровият небостъргач е купен от IVG Immobilien и Evans Randall за 600 млн. паунда, което тогава е рекорд за офис сграда в Лондон. Сделката става чрез заем от 400 млн. паунда от консорциум от пет банки начело с Bayerische Landesbank. Трудностите започват, след като става ясно, че частта на IVG от кредита е деноминирана в швейцарски франкове, а франкът нараства с 60% спрямо британската лира след транзакцията.

Така изплащането стана непосилно и през април банките кредитори назначиха Deloitte за синдик. Фондът Evans Randall се опита да запази дела си в сградата, като предложи да осигури 644 млн. паунда капитал, с които да гарантира дълга на сградата. Банките обаче предпочетоха да търсят нов купувач.    

В момента в сградата с 47 000 кв.м офис площи заетостта е над 99% с големи наематели като Swiss Re, Kirkland & Ellis International и ION Trading. За Корнишона няма да има проблем да намери нов собственик. "Глобално разпознаваемата сграда е в централния бизнес район, който отчита по-добри пазарни условия през последните години", обяви Доуд пред OPP. Думите му се потвърждават и от официалните данни. От 2009 г. досега в централен Лондон са били инвестирани над 71 млрд. паунда в офис и търговски площи. От тези сделки чуждестранни инвеститори са стояли зад транзакции за 48 млрд. лири, показват данни на Savills. Най-много са купувачите от азиатско-тихоокеанския регион - 19%, следвани от европейските - 18%, американските с 13% и тези от Близкия изток с 10%.

Рекорд след рекорд

Дори и да бъде продаден за над 650 млн. паунда, Корнишонът няма да задмине други големи имотни сделки в Лондон от тази година. През юни консорциум между китайския застраховател China Life и Qatar Holdings придоби офис сградата в бизнес района Canary Wharf за 795 млн. паунда (1.34 млрд. долара). Китайците ще държат 70% в небостъргача, катарците - 20%, а 10% ще запази досегашният собственик Canary Wharf Group. Сградата от 32 етажа и 90 000 кв.м носи приходи от 44 млн. паунда на година, най-вече от основния наемател  - юридическата кантора Clifford Chance.

Друга бизнес икона в Canary Wharf скоро също ще има нов собственик. Най-голямата и скъпа офис сграда в мегаполиса - HSBC Tower, се продава за рекордните 1.1 млрд. паунда (1.86 млрд. долара). Предишният рекорд принадлежеше на същата кула - през 2007 г. тя беше купена от испанската имотна група Metrovacesa по време на имотния бум за 1.09 млрд. паунда. Една година по-късно банката HSBC си върна собствеността заради финансовите трудности на купувача. След още 12 месеца продаде HSBC Tower на южнокорейския пенсионен фонд NPS за почти 800 млн. паунда, който сега я отново я изкара на пазара. HSBC има 13-годишен договор за ползване на сградата и планира нарастване на наемите. Което може да е привлекателна възможност за инвеститорите, които искат да хеджират вложенията си срещу инфлацията.

"Този имот беше на върха, после падна надолу, сега пак е на върха. Кулата отразява къде се намира градът", казва пред в. New York Times Саймън Малинсън, директор на консултантската фирма Real Capital Analytics. Цените на офис имотите в Лондон са надминали (без да се счита инфлацията) предишния си връх от 2007 г. с 10%. За международните инвеститори в търговски имоти мегаполисът има сериозни  предимства пред американския пазар например. Върху приходите от продажби на сгради не се плаща данък върху капиталовата печалба. Договорите за наем са далеч по-изгодни за собствениците от наемателите, които знаят, че са отговорни за всякакви ремонти, за застраховката на сградата и при преразглеждане на договора след пет години цената може само да расте.

Зад бума в Лондон стоят бизнес услугите и технологичните компании, които отварят или разширяват централите си в града. Инвеститорите са от цял свят - независимо дали пенсионни фондове от Норвегия, Канада или държавни инвестиционни компании от Азия и Близкия изток. Само последните са увеличили капиталовложенията си в имоти в глобален план до 21.6 млрд. долара през миналата година от 2.8 млрд. долара през 2010 г., обяви New York Times. На Великобритания се пада почти половината от тези инвестиции  - 9.4 млрд. долара, два пъти повече от САЩ, показват данните на Sovereign Wealth Center.

Все още няма коментари
Нов коментар