🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жилища с наематели са нова опция за инвестиция на имотния пазар

Притесненията около депозитите активизираха покупките на хора с бюджети 150 - 200 хил. евро, отчитат от Unique Estates

Весела Илиева    ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

 

Възможност за инвестиция в жилища, отдадени под наем, предложи компанията за луксозни имоти Unique Estates. Офертата е за покупка в апартаментен комплекс в столичния квартал "Лозенец", като част от обявените за продажба имоти имат пет-, дори десетгодишни договори с наематели. Така купувачите могат да разчитат на постоянни приходи от имота, което дава и по-висока сигурност за възвращаемостта на инвестираните средства. Офертите за продажба на жилища с гарантирана доходност не са нови за имотния пазар, но до момента нямаше практика да се предлагат имоти с подписани договори за наем. Според изпълнителния директор на Unique Estates Весела Илиева по този начин може да се постигне доходност над 5% годишно, което надминава нивата по банковите депозити.

Проектът

Продажбите на апартаменти с договори за наем се предлагат от два месеца от имотната компания. Офертите са за Apartment House Sofia – апартаментен комплекс на хотелската верига Lion, като над 30% от жилищата вече са продадени. Комплексът включва всички съпътстващи услуги, за да функционира като апартхотел – денонощна охрана, рецепция, видеонаблюдение, паркоместа и др. Част от жилищата се предлагат и на хотелски начала – с цена на нощувка, но има и дългосрочни договори за наем.

Цените на апартаментите за продажба в комплекса започват от 77 000 евро. Договорите на наемателите за повечето жилища в сградата са средносрочни – между 1 и 3 години, но има и такива за над 5 години, посочи Весела Илиева. Според нея към проекта има интерес, тъй като след проблемите в банковия сектор все повече семейства със стабилни доходи търсят алтернативи за запазване на спестяванията си.

"Нестабилността на банките и въпросителните около гарантирането на депозитите активизираха сериозно средния сегмент от клиенти – тези, които имат бюджет 150 – 200 000 евро", посочи Илиева. Според нея около половината от купувачите на имоти в Apartment House Sofia инвестират парите си, докато останалите искат да живеят там със семействата си.

От компанията уточниха, че за жилища в комплекса има и допълнителен разход от 1.2 лв./кв. метър на месец за обслужване и поддръжка на общите части.

Пазар в развитие

Инвестициите в луксозни апартаментни сгради към различни хотелски вериги не са новост за пазара на луксозни имоти. В някои случаи такива имоти се продават на индивидуални купувачи, които след това могат да ги отдават под наем. Сред примерите е жилищна част към хотел Park Inn в района на бул. "Никола Вапцаров", където част от панорамните апартаменти също се продаваха с гарантирана годишна доходност от 6% в рамките на първите две години. От Colliers, които предлагат проекта, обаче уточниха, че тази оферта вече не е валидна.

В други случаи големи инвеститори като британската компания Cleves купиха цели секции в по-луксозни жилищни комплекси и ги превърнаха в апартаментни сгради, предлагани на хотелски начала. При Cleves обаче акцентът е върху по-дългосрочните наеми, а най-краткият предлаган престой е четири нощувки.

Тези практики също подхранват пазара на луксозни имоти, който по оценки на Unique Estates през последната година показва ръст. Според консултантите това се дължи на по-добрите възможности за инвестиция на спестените средства, които той дава.

Наблюденията на компанията са, че нараства броят на сделките в средния за луксозния пазар сегмент – апартаменти с цени от 220 000 евро и къщи от 350 – 450 000 евро. В същото време политическата и финансовата криза водят до предпазливост при клиентите в най-високия сегмент. От Unique Estates отчитат, че през последните месеци милионните сделки се забавят основно заради общата несигурност и очакването за развръзка на политическите събития.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wmz04371669 avatar :-|
    Благодетел
    • - 6
    • + 15

    Прочитайки статията се сетих, как преди 10-на год. рекламираха и продаваха ваканционни и градски апартаменти с доходност около 20% годишно,а в последствие купувачите разбираха, че обещаната доходност остава само на хартия! Всички знаем след това същите чужденци на какви ниски цени разпродадоха, които можаха апартаментите си,а други направо ги изоставиха на кредиторите си! Брокерите на имоти много се увличат да измслят различни пирамидални схеми само и само да продадат някой имот и само за брокерите цените на имотите и доходността от тези имоти растат..."усилено"...!!!

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 5

    "Финаншъл Таймс" днес пише за "продължаващо охлаждане" на пазара на недвижимости, като средната стойност на продаваните жилища е достигнала рекордно ниското за ЮК ниво от £189,333.

    Нередност?
  • 3
    gorgozil avatar :-|
    Gorgozil
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "Благодетел":

    Инвестицията в жилища под наем е възможна и ще дойде, но е нужна цялостна стабилност на страната за известно време. Средностатистическият българин не би трябвало да инвестира в подобни авантюри докато не види средно големи компании да влизат в този бизнес - строят или купуват кооперация , поддържат я и дават под наем.

    Нередност?
  • 4
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 20

    Имаше такова нещо в Банско и по морето, и още си го има.
    Купуваш примерно ваканционен апартамент за 30к евро с гарантирана доходност 6% годишно за 2 години. Това са 1.8к годишно, или 3.6к за двете години общо. А как се постига тази доходност - много лесно, продават ти апартамента за 33.6к евро, като си заделят тази част в сметка и 2 години чинно ти изплащат доходността, уж от наеми.
    След като минат двете години - оправяй се, търси си наематели.
    Спал съм в Банско в много апартхотели, дето англичанина или руснака едва ли си има идея, че му спим в апартамента, той е оставил ключа за мениджъра за цяла година, оня си прибира парите (плаща се на ръка) пък ако дойде да си търси пари - а, ами то беше празно.

    Нередност?
Нов коментар