Тенденцията за намаляване на свободните офиси в София продължава

Според доклада на MBL|CBRE наемните нива през първото тримесечие са се повишили с 1.5% спрямо края на 2015 г.

   ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

12.3%

от общия инвентар са свободните площи на пазара през първото тримесечие на годината.

Свободните офис площи в столицата бележат спад за поредно тримесечие, запазвайки тенденцията от последните три години, сочи пазарното изследване на MBL|CBRE от началото на 2016 г. Поради липсата на качествено предлагане тенденцията към леко повишение на наемните нива се запазва. Според експертите въпреки спада на офис площите в строеж някои проекти се възстановяват и през 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация близо 50 хил. кв.м, а през 2017 г. – около 110 хил. кв.м. Към края на март тази година общото натрупано количество площи от клас А и Б в града нараства до 1.73 млн. кв.м.

Малко свободни площи

Към края на март незаетите клас А и Б офис площи в столицата са малко над 213 хил. кв.м, което е 12.3% от общия инвентар и представлява спад с 5500 кв.м спрямо края на 2015 г. Делът на свободните площи от общия обем офиси се понижава с 2.8 процентни пункта на годишна база, изчисляват от MBL.

Новите сгради

Изследването на консултантите показва, че офис площите в нововъведените в експлоатация сгради от началото на годината са около 13.5 хил. кв.м. Според MBL се забелязва постоянен темп на спад на офис площите, които са в строеж, но в същото време плановете за няколко проекта са възобновени. През 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация близо 50 хил. кв.м, а през 2017 г. – около 110 хил. кв.м. "Мотивирани от позитивната тенденция на пазара, инвеститорите се очаква да започнат строителна дейност по няколко по-големи проекта през второто полугодие, добавяйки около 90 хил. кв.м офис площи на пазара през идните две-три години", коментира Николай Неов, мениджър офис площи в MBL|CBRE.

Наемен пазар

Активността на наемния пазар запазва нивата си от предходни тримесечия, но отбелязва значителен ръст спрямо първата четвърт на миналата година, се посочва в доклада. Сключените сделки за наем възлизат на 25 хил. кв.м, а обемът на нетно усвоените площи за тримесечието достига близо 23 хил. кв.м, посочват консултантите.

"Качествените сгради в покрайнините на града, както и вече установени бизнес зони като коридора на "Цариградско шосе" продължават да привличат множество наематели", посочва Неов. Същевременно значително намаляват възможните опции за наемане на площи в централни и близки до центъра офис сгради, което се отразява върху оферираните наемни нива, посочва експертът.

Наемни нива

Според доклада на консултантите през първото тримесечие на 2016 г. средните наемни нива бележат повишение с малко над 1.5% спрямо края на 2015 г. "Динамиката се дължи предимно на офисите от клас А поради запазващото се високо търсене, най-вече от аутсорсинг и IT сектора", посочва Николай Неов. Според него възходящата ценова тенденция при наемните нива се очаква да продължи поне в краткосрочен план до момента, в който предлагането на офис площи постепенно балансира стабилното търсене.

Към края на март средните офертни нива за клас А площи са малко над 13 евро на кв.м в центъра на града и между 11.5-13 евро на кв.м в широкия център и покрайнините. Средната офертна цена на площи от клас Б е около 7 на евро на кв.м, съобщават от MBL|CBRE.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimitrov21 avatar :-@
    дурак
    • + 2

    явно цените на наемите ще вървят нагоре

    Нередност?
Нов коментар