Най-новото споделено работно пространство в София вече е отворено

1Hub се намира в сграда със Софтуерния университет с идеята да бъде център за иновации и предприемачество

Сред наемателите в 1Hub вече са българско­-датският старъп Crowdio, неправителствената организация Lab08, няколко архитектурни студиа, както и екипите на Software University, Wintrgarden, XS Software, U Tech Bulgaria, Fury Studio и Confetti Gaming.
Сред наемателите в 1Hub вече са българско­-датският старъп Crowdio, неправителствената организация Lab08, няколко архитектурни студиа, както и екипите на Software University, Wintrgarden, XS Software, U Tech Bulgaria, Fury Studio и Confetti Gaming.
Сред наемателите в 1Hub вече са българско­-датският старъп Crowdio, неправителствената организация Lab08, няколко архитектурни студиа, както и екипите на Software University, Wintrgarden, XS Software, U Tech Bulgaria, Fury Studio и Confetti Gaming.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Сред наемателите в 1Hub вече са българско­-датският старъп Crowdio, неправителствената организация Lab08, няколко архитектурни студиа, както и екипите на Software University, Wintrgarden, XS Software, U Tech Bulgaria, Fury Studio и Confetti Gaming.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В основата на създаването на коуъркинга е той да бъде пресечна точка между хора от различни области
Екипът предвижда и менторски сесии, в които вече се включват представители на фонда Eleven.

Най-новото споделено работно пространство на София вече е отворено. 1Hub се намира в сграда заедно със Софтуерния университет, а целта на основателите Михаела Савова и Христо Тенчев е да изградят среда, която да стимулира създаването на иновации. Коуъркингът е насочен към специалисти от IT сферата, предприемачи и креативни хора. А наематели в него вече са българско­-датският старъп Crowdio, неправителствената организация Lab08, няколко архитектурни студиа, както и екипите на Software University, Wintrgarden, XS Software, U Tech Bulgaria, Fury Studio и Confetti Gaming.

В основата на създаването на коуъркинга е той да бъде пресечна точка между хора от различни области. "Целта ни е да направим така, че стартъпите, които според статистиката нормално се провалят, да бъдат успешни", обяснява Михаела Савова. А първата стъпка към това е да им осигурят подходяща среда, в която да срещнат правилните хора. От друга страна, според Михаела в близко бъдеще всеки бизнес по един или друг начин ще бъде свързан с IT. "Поради тази причина най-стратегическото място за коуъркинга беше в близост до академията, откъдето излизат тези специалисти", казва съоснователката на 1Hub.

Инвестицията

Противно на очакванията, бизнес ангелите и фондовете невинаги са основният източник на финансиране за стартъпите. За проекта 1Hub Михаела разчита най-вече на "трите F" - friends, family and fools (от англ. - приятели, семейство и "заблудени"), споделя шеговито съоснователката. "Това, което планирахме като инвестиция, се утрои в хода на работата. Продължаваме и до днес да изчисляваме инвестицията, защото непрекъснато излизат нови разходи, а дотук сме вложили около 80 хил. лева", посочва тя.

Двамата с Христо започват да планират стартъпа с една екселска таблица с финансови проекции, а днес - само 4 месеца по-късно, коуъркингът вече работи добре. Дори оперативно месец за месец е на break-even. Първите екипи се настаняват в началото на февруари като част от т.нар. soft launch. Цените са на сайта и варират от едно работно място за 299 лв. на месец до групово бюро за екип от четири души за 699 лв. на месец. Предлагат се обаче и възможности за наемане на място в коуъркинга за по-кратко време, като тази опция е предназначена за често пътуващи (digital nomads), работещи на свободна практика (freelancers) и соло предприемачи с гъвкаво работно време. Пространството заема площ от около 600 кв.м и предлага отделни офиси за екипи от по 3, 10, 16, 20, 22 и 25 души, общо седящите места са 115. Има възможност и за демо ден, в който желаещите могат безплатно да опитат и разберат дали пространството е подходящо за тях.

В момента пространството е почти напълно заето, а основателите търсят да приобщят към него най-вече стартъпи с между три и пет души. Екипът на 1Hub е отворен да споделя с тях цялата си мрежа и ресурси, предвижда и менторски сесии, в които вече се включват представители на фонда Eleven.

Екипът

Единият от съоснователите на 1Hub, Михаела Савова, е посланик на световната инициатива за стимулиране на технологичните иновации Hello Tomorrow в България.

Тя е и алумни на Лятната предприемаческа програма, член на Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE, както и проектен лидер на Leader Talks - формат, в който лидери предизвикват лидери. Михаела също следва дистанционно магистратура по финансов мениджмънт в Университета в Бордо.

На борда на 1Hub заедно с нея е и съоснователят Христо Тенчев. Той е създател и изпълнителен директор на една от най-големите български гейминг компании - XS Software, която разработва браузър базирани онлайн игри. В екипа са и Николай Кьосев и Стефан Грамадников, а зад дизайна на коуъркинга стои архитект Ели Лефтерова. "Екипът тепърва ще се разширява, защото имаме нужда от човек, който да се занимава основно със събития, привличане на организации и хора, които са важни за общата мисия и идея на пространството", посочва съоснователката на 1Hub. А мисията е именно да събира хора от различни сфери и области, не само свързани с IT.

Предприемачески инициативи

Споделеното пространство ще бъде домакин на различни събития. На 20 март започна курсът по предприемачество [Star]preneurship, който e съвместен пилотен проект между JA Bulgaria, Software University и 1Hub. Курсът ще продължи 12 седмици и е предназначен за млади хора на възраст от 19 до 31 години, които искат да започнат собствен бизнес. По време на програмата те ще работят с ментори, които да помогнат разработването на бизнес идеята им, а в края на курса ще я презентират пред потенциални инвеститори - като Eleven Startup Accelerator, LAUNCHub и "KOWN инвеститорски клуб". Екипите ще се включат и в надпревара за 10 хил. лв. директна инвестиция в проекта им, осигурени от JA Bulgaria.

Основателите на 1Hub планират в пространството да се организират и други разнообразни събития, но вероятно ще аустсорснат голяма част от тази дейност, за да имат оперативна мощ за разрастване.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex_zvezdev avatar :-|
    Александър Звездев

    Здрасти и браво!

    Нередност?
  • 2
    mihail_p avatar :-|
    mihail_p

    м.
    тая идея я правехме с един приятел
    и с още един приятел бог да го прости преди 10 години.
    става.
    ма до време.

    Нередност?
  • 3
    tbb02395059 avatar :-P
    tbb02395059
    • - 1
    • + 1

    За една маса за групово събиране искат 700 лв/месец. Хммм, защо да не наемем цял апартамент в София за подобна сума ?

    Нередност?
  • 4
    ltoshev avatar :-|
    Lubomir Toshev
    • + 1

    До коментар [#3] от "tbb02395059":

    Защото са конкурентни пич. Ако си наемеш апартамент за 700лв, трябва да му сложиш климатици, да си плащаш тока, да прекараш интернет, да си пуснеш СОТ, да имаш чистачка и т.н. Тоя номер съм го играл и за офис от 5-6 човека разхода е около 3000лв на месец. А за 5-6 човека ще плащам 700 - 800лв в такова пространство. Което освено това е направено добре и те вдъхновява с обстановката. Така че... пак си помисли...

    Нередност?
  • 5
    jinx avatar :-?
    jinx
    • + 1

    Скъпи "пич" №4, разходите за 12 души, без тъпкане, в края на миналата година в идеалния център на София бяха 1300 с включени режийни. Извън центъра цената спада с 200-300 лева.

    Съвместната работа има някакъв смисъл само ако си фрийленсър или сериен пияч на кафета и си търсиш компания. Или ако си стартъп в контекста на българските - усвояващи пари.

    Нередност?
Нов коментар