🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва изграждането на няколко нови логистични и индустриални имота край София

Интерес има и извън столицата - в Пловдив, Плевен, Северозападна България, Хасково и Димитровград

"Глориент инвестмънт БГ" започва изграждането на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв. м площи под наем
"Глориент инвестмънт БГ" започва изграждането на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв. м площи под наем
"Глориент инвестмънт БГ" започва изграждането на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв. м площи под наем    ©  Мария Съботинова
"Глориент инвестмънт БГ" започва изграждането на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв. м площи под наем    ©  Мария Съботинова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Наемите за първокласни площи в София запазват нива от 4.2 евро на кв.м

Наемният пазар на логистични и индустриални имоти отчита активно трето тримесечие, в резултат на което инвеститорите започват нови спекулативни проекти в София. Само в периода юли - септември в района на столицата са били обявени намерения за строителство или е започнало изграждане на още близо 23 000 кв.м логистични площи, които да бъдат отдавани под наем.

Други 20 000 кв.м се очаква да получат разрешение за ползване до края на годината, показва тримесечният доклад на консултантската компания за бизнес имоти Forton. "През последните месеци наблюдаваме активен наемен пазар, като завършваните към момента спекулативни проекти бяха почти изцяло договорени с наематели още по време на строителството", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и развитие на парцели" във Forton.

Стабилни наемни нива

Интересът към сегмента се затвърждава от стабилните наеми, които за първокласни площи в София запазват нива от 4.2 евро на кв.м. По данни на Forton в района на летището нивата надхвърлят 5 евро на кв.м. За по-големи площи - над 5000 кв.м, наемните нива в София са 3.8 евро на кв.м.

Малко свободни площи

Според изчисленията на консултантите с новозавършените проекти общата наличност на пазара на индустриални имоти в столицата доближава 881 000 кв.м през третото тримесечие на 2016 г. В резултат от активното търсене обаче въпреки увеличението на общото предлагане делът на свободните складови и производствени площи в София остава минимален - около 2%.

Новите проекти

През изминалото тримесечие няколко инвеститора обявиха започване на нови проекти. "Глориент инвестмънт БГ" започва изграждането на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв.м площи под наем. Предните две фази вече са изцяло наети. "Сред ключовите проекти на наемния пазар е също Industrial Park Sofia East в района на Елин Пелин, където завършва строителството на 10 000 кв.м логистични площи под наем и междувременно започна изграждането на нов етап със същата квадратура", коментира Владимир Гюрджиев.

Строителство на втора фаза се предвижда и в Logistic Park Sofia Ring на Bulgarian Property Development край Кривина, където пред завършване са 10 000 кв.м логистични площи под наем. В отговор на засиленото търсене се подготвят и нови проекти за индустриални паркове край София и Пловдив.

Кои са наемателите

От началото на годината и през третото тримесечие търсенето на индустриални имоти остава активно както в София, така и в страната. Докато основните запитвания в района на столицата идват от логистични оператори и дистрибуторски компании, в останалата част на страната са активни производителите на авточасти и компаниите от леката промишленост. "Предпоставки за този интерес са оформящите се индустриални зони с изградена инфраструктура и наличието на работната ръка", обобщават консултантите. Освен към Пловдив интерес има и към Плевен и районите в Северозападна България, а на юг към Хасково и Димитровград.

Пазарът на парцели

Пазарът на земя е силен в резултат от нарастващата предприемаческа активност в почти всички сегменти на имотния пазар. През последното тримесечие сред по-значимите транзакции от Forton посочват покупката на парцел с площ 5800 кв.м до метростанцията на бул. "Цариградско шосе" в София за 4.7 млн. евро. Парцелът е с проект за строителство на офис сграда.

Все още няма коментари
Нов коментар