🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

KBC: Първо нова банка, после офис за 108 млн. лв.

ОББ и ДЗИ купиха централата си в "Милениум център" до НДК. Това е втората най-голяма сделка за офис досега

Офис сградата се издига на височина 112 метра и е на 24 етажа, по-ниска с осем етажа от кулата-хотел в съседство и по-висока от жилищната част от комплекса "Милениум", която е само на 18 етажа
Офис сградата се издига на височина 112 метра и е на 24 етажа, по-ниска с осем етажа от кулата-хотел в съседство и по-висока от жилищната част от комплекса "Милениум", която е само на 18 етажа
Офис сградата се издига на височина 112 метра и е на 24 етажа, по-ниска с осем етажа от кулата-хотел в съседство и по-висока от жилищната част от комплекса "Милениум", която е само на 18 етажа    ©  ОББ
Офис сградата се издига на височина 112 метра и е на 24 етажа, по-ниска с осем етажа от кулата-хотел в съседство и по-висока от жилищната част от комплекса "Милениум", която е само на 18 етажа    ©  ОББ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко

- ОББ и ДЗИ си купиха централата си - високата сграда до НДК от комплекса "Милениум" на НИКМИ

- При цена 108 млн. лв. това е втората най-голяма сделка за офис сграда тази година, а и за последните 10

- Постигната доходност от около пазарните нива 7.5-8%

Изпробвана година под наем една от най-новите и големи офис сгради в центъра на София беше купена от банката обитател в сделка за над 100 млн. лв. Купувач са Обединена българска банка (ОББ) и застрахователното дружество ДЗИ, част от белгийската група KBC, а продавач - строителната НИКМИ.

Сделката за централния имот е интересна по две причини. Първо, тя е втора по стойност в сектора за тази година след смяната на собствеността на по-големия като площ "Мегапарк", която се сключи за почти двойно по-висока сума. Важно за пазара е числото на постигната доходност: около 7.5-8%. През последните години сделки се сключваха на около 8%. Иначе първата кула в комплекса на НИКМИ е и сред най-скъпите сгради в центъра с наема си от 12-13 евро/кв. м.

Втората уникална черта е, че това не е типична инвестиционна покупка, в която фонд търси доходност от наеми, а е придобиване за собствени нужди. Такива сделки на пазара почти липсват, тъй като разпространеният вариант е компаниите да са гъвкави и да наемат площите, а за банките честа практика през кризата беше и да използват за свои централи и офиси придобити като обезпечение сгради. Иначе общата тенденция на пазара на имоти е, че след като 2017 г. беше изцяло доминирана от сделки с молове, то настоящата явно ще мине под знака на офисите.

Цената

От ОББ не обявяват стойността на сделката. Справка в Имотния регистър показва, че офис кулата е купена от банката и двете застрахователни дружества на ДЗИ за 108 млн. лв., или малко над 55 млн. евро.

Сумата прави придобиването втората по размер имотна сделка за годината. Преди месец новосъздадената компания Lion's Head, съвместно дружество между южноафриканския Old Mutual Group и българския AG Capital, купи офис комплекса "Мегапарк", който е с оценка 90 - 100 млн. евро. Преди това смесеното дружество стана собственик и на офис центъра "Полиграфия". Според консултант в областта на недвижимите имоти при двете сделки доходността е била между 7.75% (за Полиграфия) и 8% за "Мегапарк". Тези нива посочват и в докладите си специализираните консултанти от Colliers и Forton. При сегашната сделка за "Милениум" източник на "Капитал" посочва, че доходността е от порядъка 7.5-8% и е трудна за точно изчисление заради наемния договор преди това и условията по довършителните дейности.

Сградата

От справката в Имотния регистър се вижда, че придобитите площи са общо около 34 хил. кв.м, като приблизително една трета от тях са гаражи, а останалите около 24 хил. са офиси и един ресторант. Офис сградата се издига на височина 112 метра и е на 24 етажа, по-ниска с осем етажа от кулата-хотел в съседство и по-висока от жилищната част от комплекса "Милениум", която е само на 18 етажа. Общата площ на комплекса е 140 хил. кв.м, като до момента това е един от най-мащабните имотни проекти със смесено предназначение в столицата. ОББ беше и кредитор на продавача НИКМИ, като голяма част от сградата беше ипотекирана в полза на банката, така че вероятно част от сумата ще се върне в нея.

Освен с локацията и височината си "Милениум център" впечатлява и с историята си. През 90-те години Столична община апортира правото на строеж върху терена, на който днес са разположени трите сгради, в специално създаденото дружество "Милениум център" срещу 25% от акциите му (за което бившият кмет Стефан Софиянски беше разследван). Останалите дялове в него тогава са на ОББ и Инвестиционен фонд "Развитие". През 2001 г. общината продаде дела си на ОББ, а година по-късно НИКМИ купи дружеството и се сдоби с единствения му актив - земята. Едва в началото на 2008 г. НИКМИ започна строителството на сградите, а част от тях все още са в процес на завършване. Което вероятно ще се ускори с получената от ОББ сума.

Със сделката третата по големина банка в страната получава траен адрес и видимост.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 3
    • + 7

    Сами за себе си сградите са чудесни. Мястото им обаче не. Те закриха най - красивата гледка в София към Витоша. За това обаче, не са виновни нито строителят, нито новият собственик.

    Нередност?
  • 2
    lsh1530181692569052 avatar :-|
    Ekrem Ibrahim
    • - 8
    • + 1

    Еми браво на тях ограбиха хората и сега си купуват каквото искат аамо таксите за разглеждане при тях е 30-40 лева за кредити а отд3лно лихвите от кредите дето вземат такива са алчните богати в бг ограби народа за да си добре,един ден всеки ще получи това което заслужава!

    Нередност?
Нов коментар