🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | Нови правила при нотариусите; Частен строеж на пътека към Витоша; Сделка за 71 млн. евро в логистиката

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, може да се абонирате с един клик тук.

Ако ви предстои сделка с недвижим имот или с автомобил е добре, преди да стигнете до нотариус, да се уверите, че нямате задължения към националния или общинския бюджет, които подлежат на принудително изпълнение - неплатени данъци, акцизи, мита, задължителни осигурителни вноски и др.

Причината е, че за такива вземания от 3 май вместо вас ще проверяват нотариусите и съдиите по вписванията. Осигурен им е директен електронен достъп до информационната система на Националната агенция по приходите (НАП) и те ще правят тази справка в реално време - преди изповядване на сделка. При това става дума не само за сделки по покупко-продажба, но и за всякакви разпореждания с вещни права - при ипотекиране, дарение, замяна. Ако се установят задължения, сделката най-вероятно ще се забави, тъй като нотариалният акт няма да бъде издаден и няма да има вписване, преди те да бъдат погасени.

Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (чл. 264, ал.1 и ал.2), които влизат в сила утре и целят да защитят държавния и общинския интерес.

И досега законът изискваше в сделка да се влиза само при липсата на подобни задължения, но хората сами попълваха декларациите по чл. 264. На практика обаче нямаше контрол истина ли казват или не, нито практика да се търси наказателна отговорност, ако заблуждават. Предполага се, че сега, когато това е задължение на нотариусите и съдиите по вписванията, те ще го спазват стриктно и защото при пропуск са солидарно отговорни за заплащането на задълженията.

Справка за публични задължения, които подлежат на принудително изпълнение, може да се направи чрез портала за електронни услуги на приходната агенция или на място в офисите на НАП.

ТЕНДЕНЦИИ

Имотен бум с първи сигнали на рецесия

При 19% реален растеж на цените на имотите за пет години не може да говорим за балон на национално ниво. В отделни райони и градове обаче пазарите са силно надценени. Това е всеизвестно, но участниците на тези пазари искат да стигнат до края. Ако не го направят, ще загубят от непрекъснатия растеж, а никой не иска това, пише Стойне Василев, председател на УС съвет на Българската асоциация на личните финансови консултанти. На база теорията за 18-годишния цикъл може да предположим, че сме във фазата на имотния бум, като се виждат първите сигнали за рецесия (ако сме оптимисти) или сериозна криза (ако сме песимисти), допълва той.

Повече в текста Пазарът на имоти - между вечния растеж и пукането на балона.

Жилищата са ни скъпи. Инвеститорите нямат съмнения, че те ще стават още по-скъпи. Държавата би могла да се намеси, като актуализира данъчните оценки. Ще дойдат ли фондовете наемодатели?

Строителни предприемачи: През живота си ще смените две-три жилища. Наред с търсещите "първи дом" и инвестиционните купувачи пазарът се движи и от хората, които се стремят към по-висок жизнен стандарт.

ОФИСИ

IT компаниите започнаха по-настойчиво да искат от служителите си да работят присъствено, като най-разпространен остава хибридният модел. Затова разказваме в теста Завръщане в офиса: повече дни и по-разчупени пространства.

ПАЗАРИ

Доходността от инвестиция в имот в София остава стабилна през януари - март, показват данните на консултантската компания Colliers. Възвръщаемостта от жилища през тримесечието е 4%, от офиси и търговски площи - 7.75%, а от индустриални - 7.5%. Компанията оценява общия инвестиционен обем за периода на 12.3 млн. евро. Жилищата от висок и средно висок клас, които се предлагат на пазара в София, по техни данни са 16 540, а в процес на изграждане са нови 5250. Средните офертни цени остават без промяна. За продажба на апартамент с две спални те са между 180 и 230 хил. евро, за редова къща - 320-450 хил. евро, а за самостоятелна - над 490 хил. евро. Още по темата

Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя. След като в началото на 2023 г. доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите, в края на годината достъпността и в трите града се подобрява.

Софийското метро се разширява с две станции в "Люлин" срещу 142 млн. лв. Поръчката на "Метрополитен" предвижда връзка между сегашната метростанция с Околовръстното през бул. "Царица Йоанна", който ще се разширява.

По този повод fakti.bg проверява колко струва човек да си купи жилище около бъдещите метростанции. Към април офертните цени на двустайните жилища в "Люлин 1" в imot.bg са се движели около 800 евро на кв.м. Двустайните в "Люлин 2", а също и тристайните в двата микрорайона са средно около 1300 евро на кв.м. Предлагането в "Люлин 1", обаче е силно ограничено, за разлика от "Люлин 2", където има по над 100 оферти за всеки от двата вида жилища.

Lion's Head купува логистичните паркове на BPD в София, Варна и Русе за 71 млн. евро



Фондът на AG Capital и южноафриканската Old Mutual, който има пет офисни сгради в България и Румъния, навлизат и при индустриалните имоти с партньор IFC. Дружеството им Lion's Head тръгва като №2 в сектора с отдаваема площ 75 хил. кв. м за трите парка. BPD, в която собственик е британският инвеститор Джоузеф Люис, се фокусира върху проекта си за жилища и офиси върху 92 дка в "Хладилника".

Още по темата

ФИНАНСОВИ ВЪПРОСИ

БНБ откри нарушения при отпускането на ипотечни кредити в хода на проверка, обхващаща три малки, една голяма банка, пет небанкови финансови институции и няколко кредитни посредника за миналата година, съобщи пресцентърът на националната банка

При две от проверените кредитни институции са установени несъответствия със законовите изисквания за оценка на кредитоспособността на потребителите. Издадени са насоки за отстраняване на проблемите. Образувано е административно наказателно производство срещу една финансова институция.

Проверката е установила също, че професионалното обучение и компетентността на част от служителите, ангажирани с отпускането на заеми, не е на необходимото ниво.

Това се случва в контекста, че и през март не се вижда следа от охлаждане в кредитирането. Ръстът при жилищните заеми достигна 22.68% на годишна база, само за месец ипотекита са за над 410 млн. лв.

Адвокат Александър Рангелов, ръководител на отдел "Данъчно право" в корпоративния екип на "Си Ем Ес София", разглежда данъчните аспекти при инвестицията на зелено в жилище - за живеене или спекулация, преотстъпване право на строеж - имот срещу обезщетение и продажбата на имот опосредено чрез продажба на дялове на дружество. Пълният текст - тук

НАХОДКИ

Три къщи в Бояна за милиони в Realistimo.com

Бивша резиденция в Бояна с една стая, четири спални и четири бани (640 кв.м) e на пазара от ноември миналата година. Сега цената й е намалена с 1% (10 хил. евро) и вече е 1.59 млн. евро. Екстериорът е по проект на италианско архитектурно студио. Имотът е подходящ за постоянно живеене, резиденция, сграда на посолство, представителство на компания и др., казват от Unique Estates. Има възможност за изграждане на фитнес, спа зона, винарна, апартамент за персонал.



2.1 млн. евро без ДДС е офертната продажна цена на къща от 989 кв. м в Бояна с 12 стаи и седем спални, басейн и сауна, която се предлага от Martin's Real Estate.



"Имотека" предлага къща градски тип строителство с четири стаи, три спални и три бани в местността Гърдова глава. Квадратурата е 610 кв.м, а цената - 2.15 млн. евро.



ЗЕЛЕНИ ТЕМИ

Строеж затваря пътеката "Княжево" - Златните мостове

Една от най-оживените туристически пътеки на Витоша - тази от столичния квартал "Княжево" до местността Златните мостове, се оказа преградена в района на бар "Шишарка" от собственик на частен имот, който планира да строи на него. Проверка на администрацията на район "Витоша" е показала, че имотът не е част от територията на Природен парк "Витоша" и не е включен в горски фонд. За него има издадена виза за проектиране през 2023 г., по времето на предишното ръководство на район "Витоша". Всичко това сочи, че строежът е законен.

Предвид значимостта на пътеката са поискали от собствениците на имота временно да се премахнат плътните огради и да разрешат свободен достъп на хората през имота, докато общината осигури алтернативни маршрути за достъп до планината.

Висящи остават въпросите защо във времето не е направен опит този имот да бъде отчужден или заменен, а и дали от администрацията са проверявали законността на документите по реституирането му.

Конкурс "Зелени покриви" в Лесотехническия университет

Да се направи план на градините върху подземната инфраструктура и терасите на реална сграда - "Мона 4" на BLD. Това е била задачата пред участниците в конкурса "Зелени покриви", организиран от катедра "Ландшафтна архитектура" на Лесотехническия университет, инж. Орлин Илиев и фирма "ЕСХА България". На 26 април бяха обявени победителите - първа награда печели Цветан Тасев, на второ и трето място са отличени Елис Басриева и Мария Тодорова.

"Целта е да потопим студентите и дипломантите в истинска работна среда. Конкурсът наподобява бъдещ техен конкурс с реални клиенти, като в ролята на клиент в случая е журито", обясни инж. Орлин Василев. Студентите са имали възможност да отидат на терен, да говорят с техническия ръководител и да се доближат максимално до изготвянето на реален проект.

Все още няма коментари
Нов коментар