🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 10 разрешения за строеж: Мащабното строителство

През лятото има повече от 10 проекта с РЗП над 10 хил. кв.м, като отново доминират жилищните проекти с леко движение при офисите

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Дори с невъоръжено око строителният бум в София е видим от всички. Многото проекти са отдавна, разликата през последните три месеца е в размера им: големи са и освен жилища има и офис гиганти.

От юли до септември над 10 проекта с разгъната застроена площ от над 10 хил. кв.м са получили разрешение от градската управа. Такова изобилие нямаше през първите 6 месеца на годината. Една част от тях са продължение на вече започнати проекти, за които се знае от няколко години. Но други, като NV Tower например, се появиха изненадващо на столичната карта.

Другата разлика спрямо предходните месеци е, че има няколко офис сгради, и то на челни позиции по големина на проекта. Високите цени на жилищата и продължаващото търсене на апартаменти в София логично водят и до повече жилищни проекти. По подобие на ситуацията с предишния бум и сега в сектора се виждат инвеститори, чийто основен бизнес не е свързан с недвижими имоти. Например жилищни комплекси строят производителят на зърно Григор Григоров и собственикът на автомобилен бизнес Любомир Доросиев.

1. NV Tower

Инвеститор и изпълнител: "Минстрой", собственост на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и свързван с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

РЗП: 46 556 кв. м

Локация: бул. "Г. М. Димитров", до централата на "Минстрой" и на 200 метра от кръстовището с метростанцията.

Проект: 19-етажна сграда с триетажен подземен паркинг с капацитет 252 паркоместа. В NV Tower 13 от етажите ще са заети с 24.6 хил. кв.м офис площи, като по думите на инвеститора част от тях ще се използват от собствените фирми, а останалото ще се отдава под наем. На последните три етажа от сградата ще има жилища, разположени върху 2600 кв.м, заедно с общи части и складови помещения. На партера ще са заведения за хранене и търговски обекти, вторият етаж ще разполага със СПА, спортен център и конферентен блок, а третият ще бъде технически етаж. Небостъргачът ще е една от най-високите сгради в София, ще се издигне на 106 метра, колкото е и височината на Телевизионната кула.

Проектант: "А&A Архитекти"

Инвестиция: 50-60 млн. лв.

Срок: септември 2020 г.

2. Sofia Tech One

Инвеститор: "Маркан холдинг"

Възложител: "Фраксинус инвестмънт", собственост на "Маркан Ти Ай", дружество от холдинга. Правото на строеж за тази сграда в София Тех Парк беше получено по спорен спорен начин през пролетта на 2017 г. Без конкурс соченият за близък до бившия министър на икономиката Божидар Лукарски Ясен Игнатов (познат като вносител на Bose) придоби от държавното дружество правото да строи срещу 5.64 млн. лв. Цена много под пазарната, особено на фона на следващия прозрачен търг за втора сграда. Игнатов продаде фирмата си "Фраксинус инвестмънт" на строителната "Маркан" за 1.6 млн. лв. ден след сделката с държавния парк.

Изпълнител: "Маркан"

РЗП: 45 600 кв.м

Локация: София Тех Парк

Проект: Правото за строеж включва сграда с 30 хил. кв.м отдаваема площ. Тя ще е на 12 етажа, на партера ще има търговски площи, а останалите етажи ще са с офиси. Ще има и един подземен етаж паркинг с капацитет 420 автомобила.

Проектант: "Maркан проект"

Инвестиция: Цената на правото на строеж е 5.64 млн. лв., а "Фраксинус инвестмънт" е придобита от "Маркан" за 1.6 млн. лв.

Срок: септември 2020 г.

3. Амая резиденс 2

Инвеститор и изпълнител: "Билд инвест България". Акционери в дружеството с по 50% са Цветослав Николаев Русков (сочен от медиите като един от първите инвеститори в "Мол Плевен") и "АДИ Асетс", в което мажоритарен собственик е Светослав Жоров Димитров (управляващ партньор в кантората "Пенков, Марков и партньори") и малко акции има Катя Светославова Стоянова.

Проектът е продължение на "Амая резиденс", който е почти идентичен като параметри и се очаква да бъде завършен цялостно през пролетта на следващата година.

РЗП: 36 369 кв.м

Локация: "Кръстова вада", ул. Борис Руменов 5А

Проект: Комплексът Amaya Residence 2 е разположен върху площ от почти 10 хил. кв.м, с обособена паркова зона от 5 хил. кв.м. Ще има шест жилищни сгради с 133 двустайни и тристайни апартамента, 17 мезонета и 19 къщи, както и складове към всеки имот. Предвидени са около 220 паркоместа от различен тип. Към момента 70% от имотите са продадени, а цените на жилищната площ е в диапазона 1000 - 1300 евро/кв.м.

Проектант: арх. Георги Петканешков, студио GPA

Инвестиция: няма данни

Срок: септември 2020 г.

4. Advance Business Center 2

Инвеститор: Полската GTC, която през пролетта стана собственик на Mall of Sofia.

Изпълнител: Планекс

РЗП: 29 609 кв.м

Локация: жк "Младост 4", между северната част на Бизнес парк София и кръстовището на ул. "Д-р Атанас Москов" и ул. "Самара"

Проект: Това ще е втората офис сграда, която GTC строи до Бизнес парка, след Advance Business Center. От 17 500 кв.м. отдаваема площ в новата сграда, до момента 30% вече са отдадени под наем. Офертните цени за наем са в диапазона 13.5 -14 евро/кв.м. Очакваната доходност от двете офис сгради е 9%.

Проектант: арх. Илиан Илиев, студио Planning

Инвестиция: 60 млн. лв. заедно с първата сграда Advance Business Center.

Срок: септември 2020 г.

5. Жилищна сграда в Зона Б17

Инвеститор: Българо-американска кредитна банка е собственик на земята. Инвеститор в проекта е "Авейл пропъртис". Собственици са четири дружества, като основният дял води до едноличен собственик Десислава Петрова, която е и управител на BesoHomes. Компанията Avail Properties взема парцела срещу обезщетение и проектира сградата. БАКБ ще притежава апартаменти по предвиденото обезщетение.

РЗП: 28 800 кв.м

Локация: Зона Б17

Проект: Комплексът е от затворен тип. Апартаментите са разпределени в 4 входа - етажност от 10 - 15, затворен вътрешен двор с пространство за детска площадка, фитнес на открито и сладкарница на партерно ниво.

Проектант: "Иво Петров Архитекти"

Инвестиция: няма данни

Срок: 24-30 месеца.

6. Жилищна сграда "Афи тюлип"

Инвеститор: "Афи Лагера Тюлип", дружество на израелската AFI Europe, чийто собственик е диамантеният магнат Лев Леваев.

Изпълнител: В момента тече конкурс.

РЗП: 27 130 кв.м

Локация: "Лагера", намира се до друг проект на същия инвеститор, "Лагера Тюлип" с РЗП 30 хил. кв.м, 248 апартамента и търговски площи.

Проект: Жилищна сграда, като сега стартира първа фаза, която включва 84 апартамента. Все още не е започнала тяхната продажба и няма обявени цени на жилищата.

Проектант: SKL Consult

Инвестиция: няма данниСрок: 18 месеца

7. Жилищна сграда в Люлин

Инвеститор: "Билд Рент", собственост на Димитър Атанасов Калчев и Самир Франсис. И двамата имат много участия във фирми, свързани с групата "Химимпорт", а любопитен детайл около втория е, че иракчанинът с български паспорт в далечното минало е бил съдружник на Бойко Борисов във фирмата за сапун и почистващи препарати "Прайхим", прекратила дейност през 2001 г.

РЗП: 16 591 кв.м

Локация: "Люлин" 4, на бул. "Захари Стоянов"

Проект: Жилищна сграда с ателиета за индивидуална творческа дейност, супермаркет, магазини, лекарски кабинети, подземни гаражи и надземни паркоместа.

Инвестиция: Парцелът за строителство с размер 4101 кв.м е купен от инвеститора през ноември 2017 г. от физически лица. Материалният интерес по сделката е 1.685 млн. лв.

8. Comfort Residence Симеоновско

Възложители: "Строй Комерс 2003", "Франсис трейд" (с едноличен собственик отново Самир Франсис), "Комфорт резиденс - Симеоновско" (половината от дяловете са на Атанас Фурнаджиев - мениджър на "Мото-Пфое" и член на Българския футболен съюз).

Инвеститор: Никола Стоянов (собственик на агенцията за недвижими имоти "Луксиммо") и Камен Тасков (съдружник във "Виго стар", строител с проекти в София и Св. Влас). Двамата са съдружници заедно с Фурнаджиев в "Комфорт резиденс - Симеоновско ".

Изпълнител: Иво Диков, "Елит Строителна компания"

РЗП: 14 249 кв.м

Локация: "Малинова долина", в близост до бензиностанция "Петрол" на "Симеоновско шосе" при "Околовръстен път"

Проект: Жилищна сграда от четири секции с три жилищни и една за обществено обслужване. Апартаментите се продават на цени от 860 - 1024 евро/ кв.м

Проектант: "Студио Криейтив"

Инвестиция: няма данниСрок: 24 месеца
9. Жилищна сграда в "Манастирски ливади"

Инвеститор: Автомобилна къща "Любо-кар" на Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията за вносители на автомобили в България.

РЗП: 11 111 кв.м

Локация: "Манастирски ливади", на бул. "България", в близост до Вертиго бизнес тауър.

Проект: Високоетажна жилищна сграда с магазини, офиси и подземни гаражи.

Инвестиция: Физически лица продават терена за строителство на "Любо кар" още през 2002 г., но дружеството получава право да строи едва в началото на септември тази година. Преди 16 години материалният интерес по сделката с имота от 2.3 декара е 56 хил. лв.

10. Жилищна сграда в "Бъкстон"

Инвеститор: "София билдинг прогрес", собственост на Григор Григоров, един от най-големите търговци на зърно в България чрез компанията си "Агроком". Дъщеря му е Габриела Попова, собственик и управител на великотърновската пивоварна "Бритос".

РЗП: 10 756 кв.м

Локация: "Бъкстон", на ул. "Казбек"Проект: Жилищна сграда с магазини, гаражи и паркоместа.

Инвестиция: Материалният интерес по сделката за терена е 2.763 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар