🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Географията на строителството в София стана пъстра

През 2022 г. разрешената разгъната застроена площ със сутерен нараства с 31.5% и достига 2.62 млн. кв. м

Строителството на 2.62 млн. кв. м жилищна площ е разрешено в София през 2022 г., което е с 31.5% повече, отколкото предишната година.
Строителството на 2.62 млн. кв. м жилищна площ е разрешено в София през 2022 г., което е с 31.5% повече, отколкото предишната година.
Строителството на 2.62 млн. кв. м жилищна площ е разрешено в София през 2022 г., което е с 31.5% повече, отколкото предишната година.    ©  Цветелина Белутова
Строителството на 2.62 млн. кв. м жилищна площ е разрешено в София през 2022 г., което е с 31.5% повече, отколкото предишната година.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • В столицата са издадени почти 980 нови строителни разрешения за жилищни сгради през 2022 г.
  • Югоизточните райони остават предпочитани, но вече се застроява периферията им.
  • Разрешената площ нараства с 31.5% за втора поредна година, големината на средното разрешително се удвоява.

Плановете на инвеститорите да строят още жилища в София не изглеждат ни най-малко разколебани през 2022 г. въпреки съществуващите несигурности - около ефекта от нарастващите лихви, страховете от рецесия, негативните демографски тенденции и пр. Строителните разрешения, издадени от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) - София, са за 2.62 млн. кв.м разгъната застроена площ със сутерен, което е с 31.5% повече в сравнение с предишната година. Ръстът през 2022 г. е само с 2 процентни пункта под този от 2022 г., който беше 33.7%.

Разрешеното строителство е на още по-големи сгради, средното строително разрешение почти се удвоява - от 2177 кв.м през 2021 г. на 4292 кв.м през 2022 г. В същото време се множат и проектите за къщи, в резултат на което общият брой на разрешителните в София през миналата година е нараснал с 11% до 980.

Фаворити продължават да са южните и югоизточните райони на града - "Студентски", "Лозенец", "Триадица" в частта си "Манастирски ливади-изток", "Младост", "Витоша". Но географията на строителството става все по-пъстра. Големи проекти има и в западните и югозападните и дори в северните райони, а дори и в центъра ("Оборище" и "Подуяне"). Събудена е строителната инициатива в Банкя.

В осем от районите след година на спад в разрешеното строителство през 2022 г. има ръст. В други пет то нараства от нула или пък ръстът продължава. В единадесет от районите темпото се забавя спрямо 2021 г., а в шест има и спад на разрешените обеми. Във "Витоша", "Панчарево", "Искър" това може да се отдаде на насищане на пазара. В "Сердика", "Връбница" и "Надежда" на отскок през 2021 г., който явно няма как да стане тенденция.

Застрояване на "Малинова долина"

"Студентски" вече втора поредна година е най-застрояваният район на София. В периода, в който ЗУТ казваше, че строителни разрешения се издават само при приложена улична регулация, той извади късмета да има такава (действащ план по чл. 16 от ЗУТ) за "Малинова долина". После това изискване беше отменено от Конституционния съд, но интересът към "Студентски" се запази. През 2021 г. обемът на разрешеното строителство в него избухна със 124.4%. През 2022 г. ръстът е по-умерен (25%) до 428.5 хил. кв.м разрешена разгъната застроена площ със сутерен. "Студентски" е пети по брой разрешителни в София и пети по среден размер на разрешителното в града.

През 2022 г. са разрешени пет големи проекта за "Малинова долина". "Делчев инженеринг", "Плот-Арх", "Инфрастрой София" ще правят три многофамилни жилищни сгради с обща площ 49 хил. кв.м (тук и навсякъде става дума за РЗП със сутерен - бел. авт.). Други три многофамилни сгради с общо 32.4 хил. кв.м ще строи "Булкат инвест". "Аурум" има разрешително за една сграда с магазини с 20.9 хил. кв.м. "Аммар груп" - за друга с 22 хил. кв.м. В края на годината е издадено и разрешително за жилищна сграда с 25.6 хил. кв.м РЗП на физическите лица Цветан Цветанов, Йордан Христов, Веселин Вучков и др. Петте големи проекта съставят 35% от разрешените обеми строителство в "Студентски" през 2022 г.

"Лозенец" още е хит

През 2022 г. в "Лозенец" е разрешено строителство на 294.3 хил. кв.м жилища, което подрежда района на второ място в София по този показател. Ръстът спрямо предходната година е 46% - направо скромен в сравнение с нарастването със 127% година по-рано. Районът е шести по среден размер на разрешителното (ръст 30%) и седми по брой разрешителни с 46 (ръст 12%).

Разрешителното за най-голяма жилищна площ е на "Сребърна истейт" за комплекс от шест сгради с магазини, заведения и подземни гаражи, който да се разгърне върху 17 дка терен на "Симид" в промишлена зона "Хладилника". Общата площ на проекта е 100 хил. кв.м. Инвеститори са Митко Караджов, Георги Христов и Кристина Чорлева-Алексиева - съдружници в "Симид".

Друг голям проект е този на "Могила 1" за две многофамилни жилищни сгради със заведение за обществено хранене и подземни гаражи за 26.7 хил. кв.м във "Витоша ВЕЦ Симеоново". В "Могила 1" 50% участие има строителният бизнесмен със сирийски произход Заки Маджид. За "Витоша ВЕЦ Симеоново" през миналата година са издадени 18 разрешения, което я прави най-предпочитана в целия "Лозенец".

Следва "Кръстова вада" с 15 разрешителни. С близо 20 хил. кв.м там е разрешеният проект на "Райчев билд 2020" и "Рухаус 2" за жилищна сграда с магазини и подземни гаражи.

Пак оживление в "Триадица"

Район "Триадица" минава от осмо на трето място в класацията по обем разрешено жилищно строителство с ръст на площта 158% до 282 630 кв.м през 2022 г. Най-големите строежи продължават да са в "Манастирски ливади-изток", където са издадени 16 разрешителни общо за 162 хил. кв.м. Сред най-големите сгради са тази на БЛД за 29 хил. кв.м, на "Линксайд финанс" - 22.4 хил. кв.м, на "Софбилд енд ко" - 22.2 хил. кв.м, и на "Масон инженеринг" и Ди Ей Жи - за 20.5 хил. кв.м. Отделно има три сгради от по 10 - 15 хил. кв.м.

Други 16 разрешителни с обща площ 89 хил. кв.м са за "Кръстова вада". Най-големият проект в този квартал е за 14.3 хил. кв.м на "Грийн сити Премиум".

Строителните разрешения за жилищни сгради в "Триадица" са общо 39, като средната големина почти се е удвоила до 7246 кв.м - четвърто място в София.

"Младост" отново е в играта

Явно нищо не може да застане на пътя на предприемачите, решили да застрояват "Младост". През 2022 г. броят на разрешителните в района отскача от 18 на 44, а разрешената площ нараства със 167% до 280.6 хил. кв.м. Средната площ на едно разрешително се увеличава по-скромно (9%), като районът се подрежда седми по този критерий в София.

През 2022 г. в "Младост" са разрешени четири големи жилищни проекта: на "Ирис парк" за 47 хил. кв.м в "Младост" 4 и на "Ренесанс" за 34.5 хил. кв.м в "Младост" 2. В НПЗ "Изток", местност "Къро", са тези на "Форчън инвестмънт" и "Пропърти 2019" за завършване на сграда с 27 хил. кв.м и на "Хармони груп" за жилищна сграда от същия мащаб.

Насищане във "Витоша"

Район "Витоша" продължава да е номер едно по брой разрешителни за жилищни сгради в София със 186 през 2022 г. Общата им площ е почти 252 хил. кв.м, което е с около 4% по-малко от миналогодишния обем, който бележеше ръст почти 14% спрямо 2020 г. С 4% намалява и големината на средното разрешително - до 1356 кв.м. Разрешителните са предимно за еднофамилни жилищни сгради, но има и около 60 за многофамилни. Броят на комплексите от къщи намалява и те са едва около 15.

Най-голямото разрешително за района (16.2 хил. кв.м) е за две сгради с хотелска част, офиси и жилища на "СтруктАрт" и "Топ селект билд" (второто е свързано със Самир Франсис, иракчанин с български паспорт). Вторият по големина проект в района е за четири многофамилни сгради с обща площ над 13.1 хил. кв.м и възложител "Парадайс билд инвест". Останалите разрешителни са за сгради с РЗП под 10 хил. кв.м, основно до 1000 кв.м.

По-кротък ръст в "Овча купел"

"Овча купел" стана атрактивен още когато софийското метро стигна до него. През 2022 г. той беше и един от районите с най-висок ръст на цените в София. Технически той е югозападен район, в него има свободни терени и хубави гледки и инвеститорите полагат усилия да го причислят към престижните.

През 2022 г. обемът на разрешеното строителство в "Овча купел" е 210 хил. кв.м, което е ръст с 21.5% спрямо предишната година, когато обаче ръстът беше 46%. Броят на издадените разрешителни намалява с 13%, до 40. Средният обем на разрешително обаче нараства с почти 40% до 5253 кв.м.

Сред най-големите проекти е комплексът от сгради Teritoria с 40.7 хил. кв.м на ул. "Гусла" 7, чиито възложители са "АК пропъртис" и "Ви Ай риъл естейт". На "Гусла" 9 има разрешен и друг комплекс с почти 24 хил. кв.м и възложители "Център строй" и "Пи Ей Ви инвест". "Горна баня пропърти груп" е получила разрешение за комплекс от двуетажни къщи в Горна баня с 19 хил. кв.м. Един от емблематичните проекти в района е "Емблема Овча купел" - жилищна сграда с магазини, ресторант и подземен гараж с 21 хил. кв.м.

По Витошката дъга

Успокояване и в "Панчарево"

През 2022 г. "Панчарево" запазва второто място в София по брой на издадените жилищни разрешителни със 157. При общата разрешена площ обаче се наблюдава спад с около една пета до 87 хил. кв.м. С една четвърт намалява и средната големина на разрешителното до 555 кв.м. Изглежда, че големите терени вече са изчерпани, защото сега преобладават индивидуалните разрешителни и рядко има такива за комплекси от къщи.

Сред по-големите разрешения са на "Лазар консулт и инвест" за комплекс от индивидуални и редови къщи с обща площ 8800 кв.м в местността "Детски град" на Панчарево. Седем разрешителни за къщи с обща площ 5737 кв.м и административни сгради завършват "Резиденшъл парк Лозен". В същия район разрешение за комплекс с обща площ 5484 кв.м има и за "Ботаника Лозен". Дружеството Ди Ви Ди Джи е получило разрешително за комплекс от къщи в местността Панчарево - "Ширините" с 3879 кв.м.

От издадените разрешения около 60 са за Бистрица, 31 за Лозен, 23 за Панчарево. Прави впечатление, че ако предишни години те бяха концентрирани в една-две вилни зони, сега географията е много по-широка. В Бистрица например освен за самото село, познатите "Цонкова махала" и "Косанин дол" през миналата година има разрешителни и за строителство в още осем микрорайона.

"Банкя" избухва

В район "Банкя", в който миналата година имаше само едно разрешително за къща с площ 392 кв.м, сега разрешителните са 66, като средната площ нараства до 475 кв.м. Общата разрешена квадратура е 31.4 хил. кв.м - осемдесет пъти по-голяма спрямо година по-рано. Основно разрешителните са за еднофамилни жилищни сгради. Това с най-голяма площ е 3627 кв.м и е издадено на дружеството "Банкя бел еър". Сред големите разрешителни в района е и това за "Ипон резиденс" (2217 кв.м) с едноличен собственик Радослав Иванов, който според информации в медиите е братовчед на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Райони с големи проекти

Teatralna вдига статистиката на "Оборище"

Възходът на централния район "Оборище" до седма позиция по обем разрешено строителство се дължи на един проект - Teatralna Park Residence на "Битумина мениджмънт", затворен комплекс, който ще се строи на етапи, но в цялостен вид предвижда 70.7 хил. кв.м РЗП. Намира се до парка "Заимов" върху 12 дка на мястото на бившия гараж на ЦК на БКП и инвеститорът се свързва с Велико Желев от "Хидрострой". Teatralna е и причината разрешените за строителство площи в района през 2022 г. да са 6.5 пъти повече, отколкото през 2021 г. Иначе разрешителните за строеж са се удвоили до 12, но само няколко са за по-големи сгради.

"Амарат пропъртис" ще строи 6634 кв.м на "Оборище" 26 - ъгъла с "Асен Златаров". Тази сграда се смята за една от най-скъпите в София - цените на зелено тръгнаха от 6 хил. евро за квадрат, сега се говори, че достигат и 11 хил. евро. Друг по-голям строеж е този на "Агора ин" на бул. "Ситняково" - 7228 хил. кв.м. На ул. "Будапеща" са разрешени две нови сгради - на номер 44 и на номер 47. Има и по-малки сгради от 1000 - 2000 кв.м на улиците "Чумерна", "Васил Друмев", "Алеко Константинов", "Тракия" и др.

"Скопие" 3 поддържа "Сердика"

В район "Сердика" има издадени 12 жилищни разрешения за 9 нови проекта. Общата площ е 64.6 хил. кв.м, а средната на проект - 5383 кв.м, или с 5% по-малко от миналата година. Над половината от РЗП-то идва от един проект - на "Арко тауър" АДСИЦ за 36 хил. кв.м на ул. "Скопие 3", който ще бъде изпълняван на етапи. "Банишора инвест" също има голям проект за 14.9 хил. кв.м през две разрешителни в "Зона В 17", в която се намира и останалата част от разрешенията. Като цяло разрешената площ в района през 2022 г. е с 54% по-малко, отколкото през 2021 г. Тогава обаче шестото място в класацията на района се дължеше на един-единствен мегаобект - комплексът "Капитол билд" на ПИМК в района "Задгарова артерия" - 108 хил. кв.м общо.

"Нидо резидънс" и "Красно село"

В "Красно село" има само пет издадени разрешителни за строеж на жилищна площ през 2022 г. Общата им РЗП със сутерен е 55.1 хил. кв.м - със 144% повече спрямо предишната година, когато пък нараства петкратно. От нея 86% през две разрешителни е на дружеството "Сабена", чието име сега е променено на "Нидо резидънс". В него съдружници са "АП Капитал" на Петър Дудоленски и Ангел Ангелов и "Смарт пропърти фънд" на собствениците на софтуерната SiteGround Тенко Николов и Иво Ценов. Двете разрешителни са с обща РЗП със сутерен 47.2 хил. кв.м, като върху два съседни имота ще се издигне комплекс от две жилищни сгради с търговски обекти и заведение. В резултат "Красно село" е на второ място в София по среден обем на разрешително с 11 хил. кв.м, което е ръст с 240% спрямо предишната година.

С равномерен ръст

Повече строителство в "Подуяне"

В съседния с центъра район "Подуяне" разрешената площ през 2022 г. се е увеличила с 62% спрямо 2021 г. и достига 94.3 хил. кв.м. Издадените разрешителни нарастват с почти една четвърт до 29, а обемът на средното разрешително с почти 29% до 3250 хил. кв.м.

От общата жилищна площ 42% е в "Сухата река" - най-вече "Запад," с девет разрешителни, като има и две в района около "Железни врата". Над 33% са разрешителните за "Левски". Интересно е, че за "Левски Г" има само едно разрешително - на Гергана и Тома Шейкови за сграда с РЗП 17.5 хил. кв.м, но нейната площ е по-голяма, отколкото сумарната за петте разрешения в "Левски В". Това е и най-големият строеж, разрешен в Подуяне през миналата година. Разрешената площ в "Хаджи Димитър" е над 13% от общата, а в района на "Ботевградско шосе" - основно "рампа" - малко над 10%.

"Слатина" задържа ниво

Десет са жилищните разрешения в район "Слатина" през 2022 г., колкото са били и през 2021 г. Те са общо за 27 хил. кв.м, което е с около 4% повече, отколкото година по-рано. Основната част от тях са по уличките в района "Подуяне" - "Редута". Най-голямото е за 5345 кв.м на ул. "Велчо Атанасов".

Повече разрешителни в "Красна поляна"

През 2022 г. разрешителните за жилищни сгради в район "Красна поляна" са 11 при едва 5 през 2021 г. Общата им РЗП е 40.9 хил. кв.м, което е със 144% повече спрямо година по-рано, а средната площ на разрешително нараства леко до 3719 кв.м. Най-голямото в района е на "Научноизследователски технологичен институт за хидротехническо строителство" със собственик строителната "Юпитер-41" и краен собственик Виктор Малеев за многофункционална сграда с жилища, офиси, магазини и подземен паркинг с 14.4 хил. кв.м РЗП.

Раздвижване в "Люлин-център" и "Люлин 6"

В "Люлин" броят на разрешителните е нараснал с 50% и през 2022 г. са издадени 27. Общата им РЗП със сутерен е 76 хил. кв.м, което също е ръст с 30.5%. Единствено средната големина на разрешително пада минимално - от 3232 кв.м през 2021 т. на 2812 кв.м през миналата година.

Най-голяма част от обема на новите разрешителни е за "Люлин-център" (19.4 хил. кв.м) и "Люлин 6" (14.6 хил. кв.м). Най-големият проект в целия район е в шеста част на "Люлин" и е единствен за нея. Разрешителното е издадено на дружеството "Ви-транс" за сграда със смесено предназначение - болница, жилища, офиси и подземен паркинг. Като брой разрешителни отново води "Люлин-център" (7), следван от квартал "Филиповци" (5).

Възраждане във "Възраждане"

В район "Възраждане" през 2022 г. има 48% ръст в обема на разрешени жилищни площи (60.8 хил. кв.м) на фона на спад предишната година. В района са издадени 17 разрешения при 11 година по-рано. Намалява единствено средната площ на едно разрешително, но леко (с 4%) - до 3579 кв.м, което е под средното за София.

Най-голямото разрешително в района е издадено на дружеството "Кет" за жилищна сграда с ателиета, магазини, офиси и гаражи. РЗП със сутерен на бъдещата сграда ще бъде над 9.3 хил. кв.м. Следващото по големина (8.8 хил. кв.м) е на "Луксинвест" за жилищна сграда с гаражи.

Махало в обратната посока

Свиване в "Искър"

В район "Искър" разрешеното строителство през 2021 г. се е удвоило и през 2022 г. махалото е отишло в обратна посока - наблюдава се 49% спад на обемите до 75.1 хил. кв.м. Жилищните разрешителни са намалели с една пета до 16, а площта им с 36% до 4694 кв.м.

Три от разрешителните са за строежи над 10 хил. кв.м. Най-голямото е за обществено обслужваща сграда с жилища, магазини и гаражи - 14.4 хил. кв.м. Разрешителното е издадено на "Сити хоум парк" с едноличен собственик "Ем Ви Еф холдинг" на Даниел Лечев и Мартин Велев. В района има 25 разрешителни за фотоволтаични инсталации, две за складове и едно за автомивка.

Само средното разрешително расте във "Връбница"

За 2022 г. в район "Връбница" са издадени 21 разрешителни за жилищни сгради при 40 предишната година. За едно от тях няма посочена РЗП, а за останалите 20 общата е почти 49 хил. кв.м, което е с около четвърт по-малко спрямо година по-рано. Над 30% от нея (15 хил. кв.м) са за проект на "Тик-трейд", в което равни дялове имат Дейвид и Иван Иванови. То е за две многофамилни жилищни сгради с магазини, офиси, хотелска част, подземни и надземни гаражи. Средната площ на разрешително в района е 2333 кв.м - с 42% повече в сравнение с 2021 г.

Спад в "Надежда"

Разрешителните за жилищни сгради в район "Надежда" през 2022 г. намаляват до 21 при 29 година по-рано, като едно от тях е за общежитие. Общата им РЗП също се свива с почти 40% до 32 хил. кв.м, което прави 1606 средно на разрешително - 13% спад. Три от тези разрешителни са над 4 хил. кв.м.

Най-голямо е средното разрешително в "Илинден"

В район "Илинден" и през 2022 г. са издадени само две жилищни разрешения, но с обща площ 23.4 хил. кв.м. Едното е за жилищна сграда с магазини и подземни гаражи с 15.3 хил. кв.м. Инвеститор в нея е "Кенар резидънс" с крайни собственици Спас Шопов от Rosslyn Capital и Николай Чомаковски от "Пи Ес Ес строителство". Другото е на "Джи Ем констракшън" за жилищна сграда на бул. "Сливница" с 8 хил. кв.м. В резултат "Илинден" е номер едно в София по големина на средното разрешително - 11.7 хил. кв.м, което е със 70% повече от собствения му резултат през 2021 г.

Къщи в "Нови Искър" и "Кремиковци"

В селата на районите "Нови Искър" и "Кремиковци" процъфтява строителството на къщи. Средната големина на разрешителното в "Кремиковци" е 293 кв.м, а в "Нови Искър" - 237 кв.м, като и в двата района има ръст 17-18%. През годината в "Нови Искър" са издадени 89 строителни разрешения, което го прави трети по брой след "Витоша" и "Панчарево", а в район "Кремиковци" - 63. И в двата района ръстът спрямо предходната година е 70%. И в двата случая общата застроена площ се удвоява - до 21 хил. кв.м и до 18.4 хил. кв.м.

Консерваторите "Изгрев" и "Средец"

През миналата година разрешените жилищни сгради в "Изгрев" са само три, но общата им площ е малко над 18 хил. кв.м. Най-голямото разрешително (14.5 хил. кв.м) е за жилищна сграда с две нива подземни гаражи, магазини, трафопост и "безвредно производство". То е издадено на търговското дружество "Росбилд" в "Дианабад". Другите две са за сгради на мястото на къщи по ул. "Латинка" в частта на "Изгрев" - на номер 33 и на номер 34.

В район "Средец" има само едно жилищно разрешение. То е на група физически лица за сграда с 1332 кв.м на ул. "Карнеги" 6. През 2021 г. в района разрешението също беше само едно, но бе за хотел.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolalala avatar :-|
    nikolalala
    • - 3
    • + 3

    Ако бяхте сложили една карта, на която да отбележите активността по район, щеше да е супер.

    В момента статията е като преразказ на годишен отчет на някоя агенция. Безкраен списък от имена на фирми и квадратури. Вероятно за някого е полезно и така. За мен е объркващо.

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 1
    • + 3

    По отношение на проекта Театрална изпълняван от Битумина сте забравили, че освен е на Велико Желев, там шефче е братовчеда и на Владиту Горанов, обаче може би не го познава, както банкянската мутра не познава Влади...
    Има доста време до края на този проект и все си мисля, че няма по-добро име на този проект от Хемус, не знам защо не променят името....а настояват да е театрална.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    Кръстова вада-изток, Кръстова вада-запад, ВЕЦ-а, Студентски и Малинова долина. Какво ги обединява? Всичките са по продължението на метрото от Хладилника към Студентски. Удължението на метрото обаче не се случва паралелно със строежа на блоковете. Тези пълчища новодомци ще живеят в постоянен ад. Но и придвижването на останалите ще стане ад, когато поемат през светофарите, всеки яхнал сам бангията, защото друг транспорт няма. При такива потенциални напрегнати ситуации винаги трябва да се има предвид националната специфика. Българите не са англичани, че да използват задръстването, за да си пуснат още веднъж аудио урока по испански и да наваксат с личното си усъвършенстване. Не, по Емилиян Станев, Симеоновско и Габровски ще гледаме зверски скандали и побоища по светофарите всеки ден Божий, с ритане на ламарини, шамари юмруци, гладиаторски битки тип "майстора на въжето за теглич от Манастирски срещу виртуоза на пожарогасителя от Малинова", според това кой какво по-тежко е успял да набара в багажника ... Говорим за животозастрашаващи ситуации.

    Нередност?
Нов коментар