Пловдив е на път да си върне загубен имот срещу заплащане

Навремето общината е апортирала терена зад хотел "Санкт Петербург" в дружество с Георги Гергов, който го придобива и препродава

Паркът зад хотел "Санкт Петербург" се ползва от около 5000 души, които живеят в радиус 500 м от имота, а новият му собственик иска да го прави паркинг
Паркът зад хотел "Санкт Петербург" се ползва от около 5000 души, които живеят в радиус 500 м от имота, а новият му собственик иска да го прави паркинг
Паркът зад хотел "Санкт Петербург" се ползва от около 5000 души, които живеят в радиус 500 м от имота, а новият му собственик иска да го прави паркинг
Паркът зад хотел "Санкт Петербург" се ползва от около 5000 души, които живеят в радиус 500 м от имота, а новият му собственик иска да го прави паркинг
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Община Пловдив е на път да си върне имот срещу 1 млн. лв., който преди години беше неин, но го загуби в процеса по овладяване на Пловдивския панаир от Георги Гергов, който пък след това го продава на друга фирма. За това се разбра, след като в началото на март 64 отсечени дървета и опит да бъде поставена масивна ограда на 16 декара в днес частния имот зад "Парк хотел Санкт Петербург" вдигнаха на протест близо 500 жители от квартала.

След намеса на кмета на район "Северен" инж. Ральо Ралев и на полиция незаконната сеч и планираното строителство на оградата бяха преустановени, а работниците от фирма "Парадайз гардън резидънс" на Байрам Солак, която днес е собственик на имота, отидоха да пишат обяснения за действията си в местното РПУ. Кое предизвика гнева на жителите на квартала? От близо 40 години на този парцел има парк. А подозренията на бързо сформирания Граждански комитет "Да спасим парка зад хотел "Санкт Петербург" са, че Байрям Солак има намерения да промени това положение.

От общината - приГеорги Гергов

До 1955 г. теренът от 16 дка е на Девети пехотен полк, но след като той е разформирован, е прехвърлен на общината. Този терен е един от имотите – 16 къщи в Стария град и други, с които през 2006 г. Пловдив влиза в съдружие в "Пълдин тур инвест". Апортиран е от общината в активите на дружеството, в което е съдружник с Георги Гергов. Бизнесменът от своя страна апортира хотел "Санкт Петербург", ресторант "Пълдин" в Стария град и други свои активи. Съдружието между Гергов и Пловдив получава 33.9% дял от "Международен панаир Пловдив", в който другият собственик е държавата. Постепенно след серия увеличения на капитала на "Пълдин туринвест" и с изкупуване на дялове на собственици на реституирани имоти Георги Гергов става мажоритарен собственик и в смесеното дружество с общината и в "Международен панаир Пловдив" с дял над 50%. През 2010 г. панаирът тегли кредит от 14.7 млн. евро , като залага всичките си активи - 348 000 кв.м земя и 92 сгради, в полза на "Пълдин туринвест". Условието е, че ако панаирът не погаси дълга към Уникредит Булбанк, "Пълдин туринвест" има право да прибегне до принудително събиране и да придобие активи на панаира. В целия този процес теренът зад хотел "Санкт Петербург" става собственост на пловдивския бизнесмен.

От Гергов при Байрам Солак

През 2017 г. дружеството на Георги Гергов "Парк хотел Санкт Петербург", в чиито активи вече е парцелът, го продава на "Парадайз гардън резидънс" срещу 960 000 лева с ДДС. "Парадайз гардън резидънс" е регистрирано от бизнесмена Байрям Солак през същата 2017 г. с капитал от 2 лева. Справка в Търговския регистър сочи, че той е едноличен собственик още на фирмите "Сънрайз гардънс" също с уставен капитал от 2 лева, "Солак 77" и "Байрям Солак – Солак ЕТ". Предметът им на дейност включва от земеделски бизнес, през търговия до строителство. В докладите за дейността на четирите фирми няма данни за достатъчни приходи, с които да се финансира покупката на имота. Опитът да научим как Байрям Солак е финансирал сделката беше неуспешен, защото не можахме да се свържем с него, включително и на обявения адрес в с. Мулдава, Асеновградско.

От парк не се печели

"Продадохме имота, защото носеше само загуби - от данъци, разходи по поддръжката и т.н.", обяснява Георги Гергов в интервю пред в. "Марица". "Всеки стопански субект трябва да печели от имотите си, а този ни вкарваше единствено в разходи. Вероятно Байрям Солак вярва, че може да печели от имота", добавя той.

През 2018 г. Солак подава в кметството на район "Север" - Пловдив, информация за инвестиционните си намерения. Върху приблизително половината площ от имота си той иска да построи квартален паркинг. "Ние отказахме разрешително за строеж на паркинг", казва по този повод кметът инж. Ральо Ралев и допълва: "Преценихме, че е целесъобразно да откажем, защото на това място има парк от много години и традицията е тук да има парк. Това е парк за около 5000 души, които живеят в радиус от около 500 метра от имота. Около половината от терена е предназначена за озеленяване. Другата половина е с предназначение "обществено обслужване", но няма предвидено застрояване".

Юристите на район "Север" обясняват, че ако собственикът на частния имот реши да прави промяна в подробния устройствен план и да строи, тогава намерението му го отправя към сегашния Общ устройствен план на Пловдив. Дори при подобно искане половината от парцела трябва да остане парк. След като тази възможност да направи паркинг веднъж вече е отказана, поземлен имот започва да натежава и на фирма "Парадайз гардън резидънс".

От Солак при община Пловдив?

Гражданският комитет "Да спасим парка зад хотел "Санкт Петербург" писмено помоли кмета на Пловдив Иван Тотев и общинския съвет "да започне процедура по отчуждаване или закупуване на имота от община Пловдив". Жителите на Кършияка се притесняват, че "сегашното изсичане на дървета в парка е с цел обосноваване изменение на статута на парка като зелена площ в Общия устройствен план на Пловдив". В момента се работи по нов Общ устройствен план на Пловдив и е важно какво ще бъде вписано в него за функциите на частния имот – озеленяване, застрояване или едното и другото. Във всички случаи собственикът на имота има право да го огради с лека метална ограда. А ако оспори в съда решението на администрацията на район "Северен" - евентуално и с масивна.

Г-н Солак публично заяви, че е склонен да продаде имота си на общината. Кметът Иван Тотев също заяви публично, че общината е склонна да купи парка. Преди това обаче е необходимо в общинския бюджет да бъдат заложени средства за целта. Затова за евентуална сделка може да се говори не по-рано от 2020 г. Байрям Солак обяви, че чака оферта на базата на пазарна оценка. А Иван Тотев обеща да внесе предложение в Общинския съвет за оферта, която да е приблизително равна на цената на покупката от 2017 г. – около 1 милиона лева. Така, ако нещата се развият според плановете, след година паркът може да се върне пак в общината, но срещу шестцифрена сума.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • + 1

    Гергов си е продал имота на общината,тъй като неможе да строи на него.Супер.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Общините подаряват имоти на Гергов и после си ги откупуват обратно. Хубав бизнес, но не всекиму е дадено.

    Нередност?
Нов коментар