🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чешката компания за недвижими имоти Daramis започва два жилищни проекта в София

В партньорство с "Папая Инвестмънтс България" инвеститорът ще изгражда сгради в луксозния сегмент - първите са в "Манастирски ливади"

Една от сградите на Daramis в България - сградата Paramont в Манастирски ливади
Една от сградите на Daramis в България - сградата Paramont в Манастирски ливади
Една от сградите на Daramis в България - сградата Paramont в Манастирски ливади
Една от сградите на Daramis в България - сградата Paramont в Манастирски ливади
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Чешката компания за инвестиции в недвижими имоти "Дарамис" (Daramis) обяви, че започва работа на българския пазар. Дебютът й са два жилищни проекта в столичния квартал "Манастирски ливади". Сградите Paramont и Divila са в сегмента на луксозното строителство и се очаква да влязат в експлоатация най-късно през 2021 г.

Чешката инвестиционната компания си партнира с "Папая Инвестмънтс България" - българско дружество, което от 13 години управлява собствени недвижими имоти в столицата. Двете компании имат общи дружества: "Дарамис П Холдингс България" и "Дарамис Папая МЛ Проджект", в които делът на "Папая" е съответно 5% и 30%.

Daramis е частна компания за инвестиции в недвижими имоти, която се занимава с придобиване, разработване и управление на имоти в Чехия. Създадена е през 2000 г. и опитът й включва над 3000 жилища и над 140 000 квадратни метра търговски площи. Притежава и управлява и различни по мащаб хотели, сред които парк-хотел "Прага". Неин създател и президент е Омри Сивор, а главният изпълнителен директор и партньор Ярив Ронен е съуправител и на българското дружество.

В края на 2017 г. Daramis стъпва и на румънския пазар, като придобива жилищния проект Vita Bella в северен Букурещ. След като го модернизира, тя пуска на пазара 183 апартамента. Инвестицията се оценява на 12 млн. евро.

"Папая Инвестмънтс България" е собственост на Тал Йехудит Фелдман и се управлява от Ненад Костадинов, който е и съуправител на смесеното дружество. Справка в Търговския регистър показва приходи от 165 хил. лева за 2017 г. а в Имотния регистър – продажби на апартаменти в района на "Витоша ВЕЦ – Симеоново" и в "Овча купел".

Тал Фелдман има минал опит като управител на варненското дружеството "Кендиленд", собственост на ИИП. В момента ИИП е притежание на македонската "Бонети", но исторически неин собственик е бил и Ненад Костадинов.

"Това, което искаме да предложим на българския пазар, са безкомпромисно качество и по-добър и улеснен живот на нашите клиенти. В допълнение целим да доставим и удобства като ресторанти с румсервиз, детски площадки и много други", коментира Ненад Костадинов, представен в прессъобщението освен като управител и като партньор на "Дарамис България".

По мнението на специалисти влизането на инвеститор в недвижими имоти от подобен мащаб е показател за зрялост на имотния пазар у нас.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alj45615697 avatar :-@
    Василен Петров
    • - 1
    • + 11

    Това е добре платена рекламна статия. А ето сега и малко истинска информация.

    Чехите от "Дарамис" са бившите "Engel East Europe - Bulgaria", дето фалираха преди 10 години. Тогава се представяха за холандски фонд, листван на Лондонската борса. Според Търговския регистър зад двете фирми стоят израелските граждани Ярив Ронен, Омри Сивор и Лирон Ор.

    Когато бяха "Engel", продадоха една жилищна сграда с басейн, без да построят басейна. И аз се набутах там. Събраха пари от будалите за още няколко строежа на зелено и се изнесоха от България.

    Изданията на "Икономедия" тогава редовно рекламираха техните луксозни "проекти", но си замълчаха за фалита.

    На фейсбук-страницата на сегашните "чехи" е даден точният адрес на един от проектите им - ул.Ралевица №46. Всеки средно грамотен може да провери онлайн в кадастъра - това е имот без транспортен достъп, граничещ изцяло с частни имоти! Подозирам, че е купен на половин цена, за да се събират отново пари на "зелено" от будалите.

    Нередност?
  • 2
    soren avatar :-P
    soren
    • + 4

    Сградата без басейна да не е "Витоша палас" в Павлово? Май сме комшии.

    Нередност?
  • 3
    alj45615697 avatar :-|
    Василен Петров

    Същата е. Не сме комшии - продадох на загуба.

    Нередност?
  • 4
    schroeder avatar :-|
    schroeder
    • + 3

    Хммм, доста непритно. Това напомня много на Анжел преди 20тина години и града на мечтите.

    Нередност?
  • 5
    mmh46603519 avatar :-?
    Боряна Генчева

    Г-н Илиев, благодаря за информацията. Ще я проверим и евентуално развием. В Търговския регистър не излиза стара информация нито за компанията, която споменавате, нито за хората. Ако имате допълнителни данни и документи - моля, пратете на мейл.

    Нередност?
  • 6
    alj45615697 avatar :-|
    Василен Петров
    • + 4

    До коментар [#5] от "Боряна Генчева":

    При разследвания препоръчвам използване на търсачката на tr.bivol.bg.
    Информацията за свързани лица излиза мното добре структурирана.

    Може да започнете оттук:
    https://tr.bivol.bg/view.php?eik=131393410

    За да прикрият следите ЕНГЕЛ ЙИСТ ЮРЪП е преименувана в Пури Бул.
    Обърнете внимание на позиции първа, втора и последна от списъка със свързани лица.

    За освежаване на паметта може да се започне с тези две статии:
    https://tinyurl.com/y66hagt5
    https://tinyurl.com/yyo3h6oe

    Нередност?
  • 7
    alj45615697 avatar :-|
    Василен Петров
    • + 3

    И още нещо. Лирон Ор, който бе рекламното лице на ЕНГЕЛ ЙИСТ ЮРЪП, сега леко са го прикрили, защото даваше наред интервюта и сета излиза веднага във всички търсачки.

    Обаче на страница 16 /предпоследна/ от Актуален учредителен акт на "Дарамис Папая МЛ Проджект" ООД, който Акт е качен в Търговския регистър, същият е посочен като лице, на което се връчва кореспонденцията до фирмата.

    Нередност?
  • 8
    kiro1234 avatar :-P
    Kiril Kirilov
    • + 2

    Капитал вместо да публикувате реклама като статия, моля проверете част от старите муцуни завлекли доста хора с проекти. Може доста от тях да се появят под други гръмки имена и проекти.
    А манастирски ливади всеки мислещ човек ги знае какво представляват.

    Нередност?
Нов коментар