🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителните предприемачи: Промените в ЗУТ бяха използвани за политически цели

Проблемите в строителния сектор остават без кардинално решение, се казва в отворено писмо от НАСП

Строителните предприемачи: Промените в ЗУТ бяха използвани за политически цели
Строителните предприемачи: Промените в ЗУТ бяха използвани за политически цели
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Текстовете и измененията на един изцяло технически закон - Закона за устройство на територията, бяха политизирани и оставиха без решение проблемите в строителния сектор.

Това посочват в отворено писмо членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) във връзка с гласуваните на второ четене изменения в ЗУТ .Те определят като недопустимо политическа партия да излиза с декларации относно закона без да има необходимата техническа експертиза. "Тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната. Създава се внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма. А всички приети промени са рестриктивни спрямо целия бранш, което прави горното още по-недопустимо", се казва още в писмото.

От НАСП посочват, че промените няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. А напротив. Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона. "В обществен интерес е подобряването на благосъстоянието на гражданите. А то е свързано с възможността на бизнеса за създаване на повече продукция, осигуряване на работни места и внасяне на приходи в държавния бюджет. Без да се облекчи административната тежест, това е особено трудно. Важно е да подчертаем, че по-голямото предлагане на пазара води и до намаляване цената на крайния продукт, което ще направи жилищата по-достъпни за населението", посочва Георги Шопов, председател на НАСП.

Членовете на асоциацията припомнят, че ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава необходим на обществото продукт и осигурява заетостта на над 200 000 души.

"Промените се правят бързо, без обществено обсъждане и включване на заинтересованите страни в дебата, наистина важни текстове се внасят в последния момент между първо и второ четене. Настояваме, когато се планира промяна на такъв важен за обществото закон, тя да е съобразена с всички останали актове и закони, да е подложена на обществено обсъждане и да е възприета от бранша, а не да се приема от позицията на политическата сила", казват от асоциацията.

Според тях причините за политизиране на дебата относно измененията в закона са внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения.

"Надяваме се, че този лош пример ще промени подхода на законодателната власт към създаването и изменението на закони и оставаме отворени за дебат", заключват членовете на НАСП.