🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъпи правят работното пространство модерно

Има изобилие от възможности за инвестиция в много иновативни идеи на ранен етап

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Големите предизвикателства винаги пораждат иновации. Пандемията от ковид-19 не е по-различна. Делът от новите заявки за патенти в САЩ, свързани с технологии за дистанционна работа, са се увеличили повече от двойно между януари и септември 2020 г. Има изобилие от възможности за инвестиция в множество иновативни идеи на ранен етап. Представените по-долу предложения са от стартъпи, които се стремят да подобрят модерното работно пространство и по необясними причини се затрудняват с набирането на капитал. Участвате ли?

Кой какво предлага

Офисите се променят, за да предоставят повече място за съвместна работа. Все повече бюра стават споделени и пространството става все по-оскъдно. Често се налага служителите да правят резервации, за да си подсигурят място. TowelsonDeckchairs е германски стартъп, който използва алгоритми и работници, за да запази най-добрите бюра. Неговите високочестотни ботове могат да резервират места в момента, в който системите за резервации заработят; в офисите, които използват система, според която първият печели, а работниците на компанията физически ще заемат място за клиентите й.

BottledBoss произвежда серия парфюми, които да помогнат на по-твърдите мениджъри да покажат по-хуманна страна. Empathy със своите нотки на кедър има успокояващо действие, в резултат на което този, който го използва, не може да прави нищо друго, освен да гледа с разбиране. Vulnerability няма определен аромат, но ще ви накара да заплачете, ако си го пръснете в очите.

ClassPet използват същата технология за проследяване на контакти, използвана за следене дали хората са били изложени на въздействието на ковид, и я прилага при проблема с предубедеността по отношение на близостта в офиса. Чрез проследяване колко често хората се намират в близост един до друг Class Pet може да предупреди фирмите дали шефовете отделят прекалено много време за срещи с определени хора в офиса. Също така е чудесна за клюки.

Служителите се намират на безпрецедентен контрол както в офиса, така и у дома (виж Class Pet). Степента на надзор става все по-явна: през следващия месец в щата Ню Йорк влиза в сила закон, изискващ от работодателите да съобщават на своите служители как точно следят тяхната дейност. Chaff е нов стартъп, който предоставя на служители множество възможности за противодействие. Клиентите на Chaff могат да променят излъчването на уеб камерите, така че да показват предварително записани повтарящи се кадри, на които те работят усърдно. Патентован софтуер ще мести курсора на произволни интервали, за да покаже, че служителите не са заспали. (Не е достъпна в Китай.)

Двойно нарастват патентите в САЩ, свързани с технологии за дистанционна работа.

VideoVici подобрява преживяването на хората по време на видеоразговори. Компанията е разработила набор от функции, които работят с всички основни конферентни платформи, и включват следното: таймери за времето, прекарано пред микрофона, за да ограничат времето, което един човек прекарва приказвайки; индикатор, който показва колко хора не ви обръщат внимание във всеки един момент; и филтър за ноздри, който да помогне със злополучни ъгли на камерата.

От Serene и Focusmate до Todoist и Evernote, зашеметяващ набор от приложения за продуктивност обещава да направи работниците по-ефективни. Cull предприема нов подход към този проблем, като безмилостно определя приоритетите на нещата, които трябва да направите. Използва изкуствен интелект, за да научи кои колеги се намират над вас в организацията или скоро могат да бъдат. Съобщенията от тези хора се прехвърлят във входящите ви кутии и известия и се подреждат по важност. Комуникацията от други хора автоматично бива изтрита, преди още да сте я видели.

Пътуването към офиса губи време, което би могло да бъде използвано а) по-продуктивно или б) в спане. Същото се отнася и до времето, което хората прекарват в подготовка за работа от вкъщи. За това е основан Bedesk, производител на революционни мебели, които ви позволяват да спите и да работите на едно и също място. По модела на болничните легла Bedesk автоматично ще променя ъгъла на наклон и включва сгъваема работна площ с множество места за зареждане. Таблите за глава могат да бъдат щамповани с фирменото ви лого и първите 1000 клиенти ще получат безплатно гърне.

Стигаме и до метавселената

Съвсем скоро няма да е достатъчно да говорите за метавселената, а ще трябва наистина да отидете там. Metamorph е като личен купувач за вашия аватар, като предлага индивидуални съвети относно външния вид на вашия цифров близнак. Дизайнери на аватари от по-висок клас, като например Ready Player Me, вече ви позволяват да променяте формата на веждите, да сгъстите косата, да носите военна униформа и като цяло да изживеете цифрова криза на средната възраст. Милиони работници на средна възраст са напът да направят някои сериозно засрамващи избори. Не бъдете един от тях.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved