🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ManpowerGroup: Бизнесът очаква ново затваряне, но е подготвен с мерки

Голяма част от компаниите ще използват хибридна работа, почти никой не планира съкращения

Най-големи притеснения от евентуално ново затваряне има в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.
Най-големи притеснения от евентуално ново затваряне има в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.
Най-големи притеснения от евентуално ново затваряне има в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.    ©  Георги Кожухаров
Най-големи притеснения от евентуално ново затваряне има в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.    ©  Георги Кожухаров

Преобладаващата част от компаниите в страната прогнозират, че ще има ново пълно или частично затваряне на бизнеси до края на годината. В същото време, година и половина след началото на пандемията повечето работодатели имат разработени мерки и ясни планове какво да правят в подобна ситуация. Това показва проучването "Четвъртата вълна на ковид" на "ManpowerGroup България". Анкетата е проведена през август, като участие в нея са взели 185 компании и 366 служители от всички бизнес сектори и региони на страната.

"Ковид продължава да диктува динамиката на бизнеса средата, а трудно предвидимата ситуация, свързана с нов бум на епидемията, съвсем естествено провокира опасения в много компании и служители за тяхното близко бъдеще", коментира Мария Стоева, мениджър "Продажби и бизнес развитие" в "ManpowerGroup България". "Добрата новина е, че по-голямата част от компаниите в страната вече са въоръжени с различни мерки в случай на временно прекратяване на дейността си и са готови да развият своя бизнес в различна посока, както и да пренасочат служителите си към други проекти или функции в рамките на организацията", добави тя.

Ще има ли ново затваряне

Данните от проучването показват, че 61% от работодателите и 76% от заетите прогнозират, че отделни бизнес сектори ще спрат изцяло или частично работа между септември и декември. Очаквано най-големи притеснения има в туризма, хотелиерството и ресторантьорството (75% от работодателите и 50% от служителите), докато най-оптимистични са прогнозите в сферата на информационните технологии, аутсорсинга, консултантските услуги и сектора на търговията и бързооборотните стоки. Половината от анкетираните работодатели и служители в областта на науката и образованието също очакват затваряне.

В случай че се наложи спиране на работа, 41% от компаниите са готови да развият бизнеса си в различна посока, а една трета смятат да пренасочат хора към други проекти или функции. В същото време не е малък и делът на работодателите (31%), които ще пуснат част или целите си екипи в принудителен отпуск. Най-малко са компаниите, които предвиждат съкращения (10%) и намаление на заплатите (6%).

В същото време сред служителите най-голямо е притеснението, че възнаграждението им ще намалее - такова мнение споделят 43% от анкетираните, а 30% смятат, че е възможно да загубят работата си. Близо 17% от респондентите не очакват да бъдат засегнати по някакъв начин, а още толкова допускат, че може да бъдат пренасочени към други проекти.

Вкъщи или в офиса

Преобладаващата част от компаниите (60%) смятат да използват хибриден модел на работа до края на годината, показва проучването. Повече време вкъщи и по-малко в офиса планират работодателите в IT и консултантските услуги, докато превес на работата в офиса дават фирмите в сферата на аутсорсинга, търговията и строителството.

Общо 23% от фирмите не планират да предоставят възможност за дистанционна работа, като те най-често са в производството или здравеопазването. На другия полюс са организациите, които смятат да работят изцяло дистанционно. Те са значително малък дял (6%) и се занимават предимно с информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси. Практиката на "ManpowerGroup България" показва, че тази тенденция се наблюдава предимно при новонавлизащи в страната компании и тя ще се среща все по-често.

Други 12% от работодателите пък планират да оставят на служителите си избора дали да работят в офиса или от вкъщи. Анкетата сред работниците обаче показва, че 41% от тях искат сами да определят това.

Финансови резултати и персонал

На въпрос кога очакват да се подобрят финансовите им резултати, в случай че пандемията им се е отразила негативно, най-голям е делът на компаниите - 38%, които казват, че не са отчели отрицателно влияние върху печалбата си. Близо една пета от посочилите този отговор са производствени компании, други 18% са IT организации, а 17% оперират в сферата на търговията и бързооборотните стоки. Почти половината от тях са компании с между 51 и 200 заети, базирани в столицата и големите градове на страната.

От останалите респонденти 23% очакват да се върнат към оптималното си ниво на печалби около средата на 2022 г., а 15% вярват, че това ще се случи в края на следващата година. В същото време близо 40% от анкетираните служители споделят, че не са отчели отрицателно влияние върху доходите си от труд.

Повечето работодатели (62%) не очакват съществени промени в броя на заетите до края на годината. Едва 7% от останалите допускат съкращаване на хора, докато преобладаващата част прогнозират увеличение на персонала. Повечето от фирмите очакват да разширят екипите си с 5-10%, като те са основно в регионите на София, Варна и Пловдив. Ръст на персонала над 10% прогнозират по-малко работодатели, главно в секторите на здравеопазването, аутсорсинга и IT.

Все още няма коментари
Нов коментар