Минималистичното дървено бунгало на Nomad Cabins

Българската компания, която се специализира в модулно строителство, представи първата си изцяло фабрично произведена постройка в съвместна маркетингова кампания с ИКЕА

Дървеното бунгало на Nomad Cabins
Дървеното бунгало на Nomad Cabins
Дървеното бунгало на Nomad Cabins    ©  Studio Blenda
Дървеното бунгало на Nomad Cabins    ©  Studio Blenda
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Българската компания Nomad Cabins започна да произвежда фабрично дървени модулни бунгала на цени между 25 до 50 хил. евро.
  • Предимствата са фиксиран бюджет, кратки срокове на изпълнение и качествен контрол.
  • Успоредно компанията предлага проектиране, изпълнение и изготвяне на документацията за общината.

Четири месеца. Толкова чакат клиентите на Nomad Cabins, за да получат своето дървено енергийно ефективно бунгало на терен. Същият срок отнема да се произведе прототипът на Cabin N - най-новият проект на компанията, който е и първият им изцяло сглобен във фабрика.

Българската компания, създадена през 2021 г. (виж карето), се специализира в устойчиво дървено строителство, а услугата, която предлага, включва проектиране, изпълнение и съдействие с административните процедури. Комбинират природосъобразната архитектура със скандинавски минималистичен дизайн, което е допирна точка със шведската мебелна верига ИКЕА. В съвместна маркетингова кампания двете компании представиха бунгалото, обзаведено с мебели и аксесоари от ИКЕА.

Цех за къщи

От самото начало компанията има идеята да предлага цялостна услуга - проектиране, изпълнение и изготвяне на документацията. Произвеждат дървени сглобяеми къщи и използват сертифицирани материали.

Преди година Nomad Cabins наемат цех в Челопечене (в район "Кремиковци"), където произвеждат прототипа на Cabin N. Постройката се транспортира с автокран напълно готова, а на място единствено се монтира и свързва към инсталационните мрежи. Производството отнема четири месеца, а разрешението от общината - до 14 дни, според информация от сайта на производителя.

Краткият срок на изпълнение е един от плюсовете на фабрично произведените къщи. Друго предимство е предварително известният и фиксиран бюджет. С клиента се сключва договор за поръчка, като преди това се уговаря и персонализацията на типовия проект, тъй като промени на по-късен етап не са възможни. Договорената цена е финална, няма непредвидени разходи. Материалите се поръчват непосредствено след като договорът бъде подписан, което фиксира сумата, но и изисква голям аванс от клиента. Отделно, затвореният цикъл на производство гарантира качество, казват от компанията.

"Сблъскването с един инвестиционен проект е сериозно предизвикателство за клиента откъм време, средства, енергия", казва арх. Нина Манчорова, създател и управител на компанията. Затова и услугата, която предлагат, е "холистична" - не само от проектиране до изпълнение, но и съдействие с административните процедури при поръчки за България. Изготвят нужните документи, които варират в зависимост от вида имот и броя на постройките. Например за отварянето на глемпинг бизнес с няколко бунгала (за какъвто имат запитване) се изисква разрешение за строеж, но в други случаи се прилага улеснена процедура, при която е нужно единствено разрешение за поставяне.

В бъдеще от компанията планират да оптимизират процесите, каталога от продукти и услугата. Стремят се да направят качественото и устойчиво дървено строителство достъпно.

За живеене, почивка и дигитални номади

Интересът на хората към бунгалото в момента е от различно естество - някои го търсят за постоянно пребиваване, други - за ваканционно. Има запитвания за бунгалата и като лична инвестиция за отваряне на туристически бизнес. Този тип жилище е подходящо и за дигитални номади.

Запитванията не са само от България. Вече има и няколко заявки за поставяне в Гърция. Клиентите от чужбина ги търсят, заинтригувани конкретно от системата, която е приложена в прототипа - панели от сламена изолация и дървена конструкция. Фирмата партньор, от която поръчват панелите, е международна и рекламира бунгалото като завършен проект с техен продукт. По думи на Манчорова фабрично произведени постройки с този вид система и ниво на комфорт не се срещат често, а са стабилни и поддържат висок клас енергийна ефективност. Също в някои от европейските страни са приети строги стандарти за енергийна ефективност, а има и данък, обвързан с въглеродните емисии от ползваните строителни материали - следователно проектът на Nomad Cabins е подходящо решение, казва тя.

Транспортът е немалък разход, но размерът на бунгалото е оптимизиран, така че да попада в най-ниската категория извънгабаритен товар - ширината и височината са 3 м. При излизане от категорията се отива на двоен разход за транспорт, казва Манчорова. Възможно е да се комбинират модули, да се слепят в различни конфигурации, да се добави сауна.

Енергийно ефективно жилище

Прототипът на Cabin N е с размер 21 кв.м. Постройката е съставена от изолационни панели от компресирана слама с дървена конструкция. В пода и покрива е използвана тревна изолация от рециклирани влакна, прозорците са с троен стъклопакет. Фасадната обшивка е от термодървесина. След проведена енергийна симулация бунгалото покрива клас A+++.

Спрямо екстрите, които пожелае клиентът, цената на бунгалото варира от 25 хил. до 50 хил. евро. Представеният прототип е в най-скъпия вариант. Включва например соларни панели и покривен прозорец, който се отваря и затваря с дистанционно, а при дъжд - автоматично, чрез сензори. Бюджетна алтернатива на сламените панели е дървена конструкция с конвенционална изолация - каменна вата.

Проектът е природосъобразен заради високата енергийна ефективност и заради материала. Дървото може да се рециклира - за отопление, за суровина в следващи продукти. Постройката не може да се разглобява и сглобява отново обаче, защото външното хидроизолиране е от изключителна важност - при разглобяване се нарушава целостта. Затова и намеси от страна на обитателя не са желателни без консултация със специалист. Гаранционният срок на бунгалото е 10 години.

Партньорство с ИКЕА

Бунгалото е представено в партньорство с ИКЕА, обзаведено с техни артикули. Nomad Cabins предоставят списъка с подбраните мебели и аксесоари, така че клиентите при желание да обзаведат бунгалото по аналогичен начин.

Предложението за съвместната маркетингова кампания идва от създателите на Cabin N. Двете компании споделят визията за устойчив начин на живот и скандинавски дизайн, а и ИКЕА се специализира в обзавеждането на малки пространства, каквото е и бунгалото, по оптимален начин.

"Идеята за малко, уютно, но и същевременно устойчиво домашно пространство не е никак далечна за ИКЕА. В унисон с нашата визия за хората и планетата разработваме продуктите и услугите си, така че да отговорим на нуждите на нашите клиенти, но изцяло съобразно с опазването на природата. Ето защо прегърнахме идеята на нашите партньори от Nomad Cabins", казва Йоана Цонева, маркетинг мениджър на "ИКЕА България".

Nomad Cabins

Компанията Nomad Cabins ("Номад кабинс") е създадена през 2021 г. от арх. Нина Манчорова и Веселин Москов, след като получават първата си поръчка за еднофамилна къща с дървена конструкция. Отчетът на пловдивското дружество за 2022 г. показва символични приходи - едва 17 хил. лв. от услуги. Вече имат зад гърба си четири продадени дървени къщи.

Москов има дългогодишен опит в работата с естествени материали, като има и собствена строителна и консултантска фирма - Barbali, а Манчорова е практикувала като архитект в Англия и Испания, преди да се върне в България. Техен съдружник е Витан Николов, който е ръководител на производството и строителството през фирмата си ParkLand Construction. Фирмата му е "Паркланд" създадена още през 2006 г. като за миналата година има приходи от 304 хил. лева. В началото правят зелени площи и съпътстващи постройки като беседки. С времето и опита започват да предлагат и дървено строителство на къщи. Има и други клиенти, двете неща вървят успоредно.

Екипът на Nomad Cabins е 12 души, което включва хората в цеха. Освен тримата съдружници има още двама архитекти, които проектират и развиват бранда на компанията, двама строителни инженери и един ръководител екип. Портфолиото им включва пет типови проекта - три къщи и две бунгала, които персонализират спрямо нуждите на клиента. Инвестиционния фонд Vitosha Venture Capital финансира компанията с 50 хил. евро срещу дял от 7%.
Все още няма коментари
Нов коментар