🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Людвик Соболевски: Приватизацията на БФБ едва ли ще привлече сериозен интерес

Главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса пред "Капитал Daily"

"Ако искаме в ЕС повече малки компании да имат достъп до капиталовите пазари, регулациите трябва да бъдат либерализирани и по-гъвкави."
"Ако искаме в ЕС повече малки компании да имат достъп до капиталовите пазари, регулациите трябва да бъдат либерализирани и по-гъвкави."
"Ако искаме в ЕС повече малки компании да имат достъп до капиталовите пазари, регулациите трябва да бъдат либерализирани и по-гъвкави."    ©  Bucharest Stock Exchange
"Ако искаме в ЕС повече малки компании да имат достъп до капиталовите пазари, регулациите трябва да бъдат либерализирани и по-гъвкави."    ©  Bucharest Stock Exchange
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Людвик Соболевски е главен изпълнителен директор на фондовата борса в Букурещ от aвгуст 2013 г., а преди това в продължение на седем години оглавява Варшавската фондова борса. Под негово ръководство капиталовият пазар в Полша се превърна в най-развития в региона на Централна и Източна Европа, като самата борса беше листната през 2010 г. Преди това е бил изпълнителен вицепрезидент на централния депозитар в Полша, заемал е и различни корпоративни и публични постове. Завършил е право в Ягелонския университет в Краков и има докторска степен по право oт университета "Пантеон-Асас" в Париж.

Какво мислите за предложението на Европейската комисия за създаване на единен капиталов пазар в Европа?

- Ако целта наистина е да се създаде единен капиталов пазар, това ще отнеме редица години. Добър резултат от подобна идея обаче би могло да бъде приемането на нови регулации, които да улеснят достъпа до капитал на европейските компании. Все пак дори и в настоящите рамки има известни противоречия. Защото ако целта, която искаме да постигнем, е повече малки компании да имат достъп до капиталовите пазари, регулациите на капиталовите пазари трябва да бъдат либерализирани, да бъдат по-гъвкави и в по-голяма степен адаптирани към фактическото състояние на тези компании. От друга страна, в ЕС има ясна тенденция регулациите да стават по-строги, да се подобрява сигурността на инвеститорите. Ето защо имам съмнения как ще се справят регулаторите с тази дилема – как да се държим, ако искаме да постигнем тези две цели, като говорим, общо взето, за едни и същи инвеститори. Доста съм скептичен, тъй като може да се окажем в ситуация, в която всичко, което познаваме, се регулира по-стриктно отпреди. Тоест намеренията са добри, но крайните резултати може да бъдат не просто разочароващи, но дори и да влошат настоящата ситуация.

А как гледате на идеята за създаване на обща платформа за търговия за региона на Централна и Източна Европа?

- Смятам, че някои пазари в региона вече са достигнали лимитите си по отношение на капиталовите потоци, търгуваните обеми и активността на инвеститорите – такива според мен са Австрия и Полша. Поради тези причини сега е неизбежно тези два пазара да намерят нови инструменти и нови начини да възобновят развитието си. Не бих бил толкова фокусиран върху идеята за регионална консолидация, ако някой ми покаже друг начин за това подобряване и ускоряване на растежа, но при липсата на други мерки и като знаем какви са очакванията на инвеститорите, смятам, че това е разумен начин да се постигне. Споменавам тези две страни, но в региона има и други, които биха могли да участват в тази консолидация. Има шанс и за създаването на нещо като съюз на капиталовите пазари, но не в смисъл на регулаторни действия, а в смисъл на нещо, създадено между различни кръгове decision makers, но по-скоро движено от private rationale в рамките на региона. Може би не съм толкова ентусиазиран за този проект, но смятам, че това е нещо, което просто ни предстои и ще бъде очевидна необходимост, така че е по-добре да подготвим старателно този проект.

Казвате, че в такъв проект могат да участват и други капиталови пазари в региона, а наскоро коментирахте, че не всички борси в региона могат да се включат, тъй като, "брутално казано, някои от тях нямат шанс да се развият" – къде бихте поставили България?

- Бих преформулирал това, което казах, в смисъл такъв, че ще има пазари, които могат да бъдат двигателите, активните агенти на тази консолидация и само някои от тях могат да изиграят тази роля. За момента като такива виждам само Виена и Варшава, мечтата ми е един ден и Букурещ да има този размер, който да позволи на румънците също да станат част от това водачество. А ако наистина искате да имате консолидиран пазар в ЦИЕ, той трябва да има тези лидери. В този смисъл изключвам възможността някой друг да може да инициира този процес или да има решаващо значение за приключването му. По-малките пазари или по-скоро пазарите, които не разполагат с правилните политики, с визия и стратегия за развитието си, бих определил със същите думи – те нямат шанс да се развият, нямат шанс да се развият самостоятелно. Единственият път за тях е да се присъединят към тази бъдеща хипотетична единна борса в региона, но да се  присъединят безусловно. В смисъл такъв, че действително ще има нещо като асимилация на тези пазари – не само на по-малките, а на всички членове на този съюз, които ще трябва да приемат, че вече няма да бъдат автономни минипазари в региона, а ще изградят нещо, което ще бъде пул от активи, пул от ликвидност и единен вход за инвеститори. Така че все още смятам, че ситуацията на някои от пазарите в ЦИЕ е нещо, което не е за завиждане, тъй като единственият шанс за тях е да станат част от тази по-голяма платформа, но, от друга страна, не зависи от тях дали тази платформа ще бъде създадена. А докато не е създадена, не виждам светлина в тунела, освен ако не се случи нещо, което е доста нереалистично, а именно местното правителство да реши да създаде нещо като Люксембург и драстично да промени фискалната система, средата за правене на бизнес и регулациите за капиталовия пазар – но това е доста невероятно.

Но ако все пак искат междувременно да се развиват, какво трябва да направят? Какво може да направи страна като България, за да съживи капиталовия си пазар?

- Нещо, което винаги може да се направи, е да се приемат по-добри политики и по-добри регулации – не само от държавите под формата на закони, но и регулациите, които зависят от местните регулатори в рамките на компетенциите им, както и регулациите на фондовите борси и на системите за клиринг и сетълмент. Това е нещо, което винаги си струва да се направи и може само да създаде по-добра среда за компаниите, които вече са листнати или се търгуват, може само да намали цената на търговията. Такава нова подобрена регулаторна среда, с по-лесен и по-малко скъп достъп до борсата, създава пространство за случването на положителни инциденти. В съответствие със схващанията си не мисля, че това може действително да предизвика голямо развитие на пазара, но може да създаде такива положителни инциденти, за каквито има потенциал. В България например имате IPO-то на "Сирма", което е добър знак и показва, че нещо се случва – а няма толкова много страни в региона, в които се случва нещо. Така че България, изглежда, се присъединява към клуба на страните, в които нещо се случва, и подобряването на този набор от правила и на пазарните практики може само да укрепи тези тенденции.

Смятате ли, че приватизацията на Българската фондова борса (БФБ) може да привлече сериозни инвеститори?

- Не, не мисля, честно казано. Борсата в София има добра технология, работи на XETRA, т.е. тази базова инвестиция вече е направена, но познанията ми са ограничени – може би има други потребности, които трябва да се покрият. Разбира се, има шанс да се подобри управлението на борсата и в този смисъл могат да се постигнат добри резултати, които да индиректно да бъдат от интерес за инвеститорите. Може също така да се повиши видимостта на борсата. Но не бих казал, че може да привлече сериозен интерес. Дори и да бъде продадена на стратегически инвеститор, на друга фондова борса, не смятам, че това ще има съществено влияние върху търговията.

Според вас трябва ли БФБ да бъде продадена в пакет Централния депозитар?

- Имам мнение по въпроса, но не бих искал да коментирам, за да не се тълкува погрешно.