🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Радослав Златков: До две години ще имаме мобилни мрежи от пето поколение

Главният технически директор на БТК пред "Капитал"

Радослав Златков: "Дори да получим честотите за 5G още в началото на 2020 г., на дневен ред идват разрешенията за строеж на базови станции. Законодателството още не е модернизирано, така че изграждането на подобни съоръжения да става възможно най-бързо."
Радослав Златков: "Дори да получим честотите за 5G още в началото на 2020 г., на дневен ред идват разрешенията за строеж на базови станции. Законодателството още не е модернизирано, така че изграждането на подобни съоръжения да става възможно най-бързо."
Радослав Златков: "Дори да получим честотите за 5G още в началото на 2020 г., на дневен ред идват разрешенията за строеж на базови станции. Законодателството още не е модернизирано, така че изграждането на подобни съоръжения да става възможно най-бързо."    ©  Георги Кожухаров
Радослав Златков: "Дори да получим честотите за 5G още в началото на 2020 г., на дневен ред идват разрешенията за строеж на базови станции. Законодателството още не е модернизирано, така че изграждането на подобни съоръжения да става възможно най-бързо."    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Радослав Златков е главен технически директор на БТК от ноември 2015 г. Завършил е Техническия университет в София, специалност "Телекомуникации", и има над 20 години стаж в бранша. БТК е най-големият телекомуникационен оператор в България по приходи и оперира под търговското име Vivacom.

Как ще изглежда според вас миграцията към 5G от гледна точка на крайните потребители? Кой ще бъде основният двигател на промяната?

Двигател ще е нуждата на потребителя – било то на масовия или на корпоративния. В 2G това беше мобилността и свалянето на цената в сравнение с първото поколение. При третото поколение беше преносът на данни. В четвъртото това е навлизането на видеото. И точно видеото доведе до това, че мрежите от трето и четвърто поколение вече запълват своя капацитет.

Оттук единият основен двигател на промяната към 5G e нуждата от още повече пренос на данни за трансфер на видео. То става с все по-високо качество. Вече говорим и за 4K видео през мобилна мрежа.

Вторият двигател е бройката на свързаните устройства. В мрежата от четвърто поколение тя е ограничена. Сега, с навлизането на интернета на нещата, бройката свързани потребители достига лимит, който не може да бъде решен с досегашната технология.

При 5G няма по-голямо излъчване. Спектърът, който ще се използва за тези мрежи тук и на който ние правим тестовете, е 3.5 гигахерца. На подобен спектър работят и Wi-Fi рутерите ни вкъщи. От тях обаче никой не се притеснява.

Третият стълб е бързодействието на мрежата, времето за реакция. На базата на това говорим за съвсем нови приложения като мобилен гейминг, автономни коли, роботизирано производство, дронове.

Моето мнение е, че първоначално 5G мрежите ще работят заедно с 4G. Говорим за надграждане. Не го правим като самоцел, за да кажем "да, имаме 5G".

Какво трябва да се случи с потреблението на телеком услуги, за да има бизнес смисъл от преминаването към 5G? Особено в контекста на това, че 5G ще изисква инсталиране на повече клетки, т.е. допълнителни инвестиции?

Промяната при индивидуалния клиент я наблюдаваме, като видим потреблението на мобилни комуникации при нашите деца. Те са свикнали да правят всичко през мобилния телефон, да го използват за всякакви цели – игра, обучение и т.н. Мобилният телефон вече ни подпомага страшно много за абсолютно всички действия – през навигация, планиране на пътуванията, избор на хотели, ресторанти, следене на рейтинга на определени услуги, онлайн пазаруване и т.н.

Тази трансформация се случва и в индустрията, и в обществения живот. Косвено това после пак се прехвърля като полза за индивидуалния потребител. Какво имам предвид? Умните градове, управляването на времето, на задръстванията, на трафиците. Сигурността, видеонаблюдението, достъпът до информация, която е специализирана точно за теб.

Как се движи потреблението на данни в момента и имате ли готовност да поемете много по-тежка консумация на трафик?

Увеличаването на консумацията на данни се случва всяка година. И то не само в България.

Тук трябва да споменем индустрията. Бизнеси, които не са чак толкова дигитализирани, също започват да се трансформират. И те ще се променят с наша помощ, не само като им предоставим телеком услуги, но и цялостни решения. Защото 5G е платформа, която подпомага цялостната цифрова трансформация.

Например сегментирането на мрежата, което е възможно при 5G, ще даде възможност за въвеждане на критични услуги – сигурност, пожарна безопасност, управление на трафика на железниците, светофарни уредби и т.н.

Споменахте железници – готови ли са компании мастодонти като БДЖ за дигитална трансформация?

Конкретно за БДЖ няма да коментирам, но обикновено тези, които не са готови, са хората. Защото те са най-бавно променящият се елемент от цифровия свят. И то не защото не могат, а защото не са осъзнали ползите. Новото винаги провокира известен страх.

Доколко БТК е технологично подготвена като компания за преминаване към 5G?

Преди да стартираме 5G мрежа, има доста подготовка на физическо и чисто организационно ниво, която ние извършваме от доста време. За да кажем, че имаме качествена мрежа от пето поколение, трябва да имаме добре работеща от четвърто.

Трябва да имаме и правилните физически локации. Да им осигурим правилното захранване, както и пренос – в момента до много от тях имаме оптична свързаност. Цялата ни мрежа е IP базирана и е синхронизирана с GPS-и към един стандартен часовник. Всичко това изисква много сериозна подготовка. Уточнявам, че и в момента имаме търговско работещи в реалната ни мрежа базови станции от пето поколение. Когато решим, може да стартираме търговски услуги.

Преди това обаче трябва да има налични честоти. В момента Министерският съвет трябва да реши и съответно да финализира общественото обсъждане и ние да получим обновени и съобразени със състоянието в България и европейските нива тарифи, валидни за всички.

Кога очаквате да придобиете честотите за 5G мрежа?

Още следващата година. Но дори да ги получим още в началото на 2020 г., на дневен ред идват разрешенията за строеж. Законодателството още не е модернизирано, така че изграждането на подобни съоръжения да става възможно най-бързо. Има обаче различни опити за олекотяването му. Регионалното министерство много добре разбира и също се опитва да си партнира с нас за необходимите промени.

Чак след това ние, операторите, ще трябва да модернизираме целите си мрежи.

Да поговорим за страховете на хората по отношение 5G технологиите. Какво показват тестовете ви за влиянието на 5G излъчването върху човешкото здраве?

Що се отнася до изискванията, ние ги имаме и те са доста по-стриктни, отколкото в Европа. По отношение дали ги спазваме – да, спазваме ги, а контролът е за всяка базова станция. При всяко разрешение се прави измерване на плътността на електромагнитното поле от независими държавни институции.

При 5G няма по-голямо излъчване. Спектърът, който ще се използва за мрежи от пето поколение в България и на който ние правим тестовете, е 3.5 гигахерца. На подобен спектър работят и Wi-Fi рутерите ни вкъщи. От тях обаче никой не се притеснява просто защото с тях сме свикнали. 5G дори е по-слабо като излъчване от тях.

Модерните технологии, за да използват спектъра максимално ефективно, утилизират и намаляват излъчването. Трябва да получаваш и излъчваш толкова сигнал, колкото ти трябва, и да не пречиш на останалите. Също така, докато 5G мрежите са на регулиран спектър, Wi-Fi са на нерегулиран. Ако нашите устройства, както крайните потребителски, така и съоръженията ни, минават стриктна сертификация, потребителското оборудване вкъщи надали подлежи на същия контрол.

Така че излъчването от 5G мрежите е съизмеримо или по-малко от домашните ни мрежи. Сравнено с 4G, пак е съизмеримо.

Какво трябва да направи едни мобилен оператор, за да мигрира към 5G мрежа, и приблизително колко би струвало това? И как това ще се отрази на крайните цени за потребителите?

Много рано е да говорим за крайни цени към потребителите. Като телеком инвестираме страшно много в мрежата ни, и то не само мобилната. Става дума за около 2 млрд. лв. за последните 10 години, което е огромна сума.

Тази година ние като оператор ще завършим с изградена оптична мрежа, която дава възможност на над 2/3 от българските домакинства да бъдат свързани с фиксирания широколентов фиксиран интернет. Това е мечта за повечето западни държави. България попада в топ 50 в целия свят по скорости на фиксирания широколентов интернет според проучване на британската компания Cable.

Сега на въпроса дали ще е по-скъпо. За да отговорим за бъдещето, нека да погледнем миналото. Вие например сте били мигриран от 3G към 4G. Цените не се увеличават, увеличава се потреблението. Спрямо европейските нива винаги сме били много ценово ориентирани и с едни от най-ниските тарифи.

Ако разходите за мрежа от пето поколение се окажат твърде високи, може ли да се стигне до споделяне на инфраструктура от конкурентни оператори?

Ние и в момента я споделяме. При положение че ценовите нива са ниски, ние се опитваме да олекотим капиталовите инвестиции там, където е възможно. И в момента имаме доста локации, където трите оператора или два от тях споделят своите съоръжения. Дали това ще се случи по-масово? Моята прогноза е, че да.

Конкуренцията отдавна вече не е толкова при физическата инфраструктура, колкото при качеството на предоставяне на услугите – през каналите за продажба, през центровете за обслужване, през качеството на самата услуга с цялата й палитра от подуслуги, при гъвкавостта за избор на самия клиент да получава точно това, което иска.

Това дава възможност за развитие на останалите индустрии в България. Дава възможност за изграждане на фабрики в повече райони на България, съответно за баланс в себестойността. Също дава и възможност за високоплатена работа в регионални центрове. Така доста хора, ако решат, могат да работят дистанционно.

Какви ще са новите услуги, на които БТК ще наблегне в близките месеци и години, базирайки се на 5G мрежата?

Вече се подготвяме, използвайки съществуващите мрежи. Имаме платформа за умни градове, видеонаблюдение, Wi-Fi зони, свързаност и платформи за българските училища. Работим с големи корпоративни клиенти за тяхното дигитализиране и автоматизиране на техните процеси. Със стартирането на мрежите от пето поколение ще бъдем улеснени да правим всичко това.

Може ли да дадем примери, където 5G ще предостави нещо, което 4G не може или не успява напълно?

Видеонаблюдението и сигурността. Ще има по-бърза реакция с по-голям обем от данни. Геймингът, където бързата реакция е ключова. Автомобилите и автономното им управление. Медицината. Изобщо навсякъде, когато има нужда от бърза реакция и/или голям брой свързани устройства.

Колко време ще отнеме според вас процесът на адаптация към 5G?

Според мен в рамките на две години ще имаме достатъчно добре развити мрежи от пето поколение. Разбира се, ако се изпълни условието с одобрението на честотите и техните ценови нива в рамките на 2020 г. И това е моето очакване за трите оператора.

Има ли вече готови бизнес проекти в сферата на 5G, по които компанията работи?

Да. Работим с редица общини по отношение на сигурността, управлението на трафика, на умното паркиране, на дистанционното измерване на различни показатели, включително замърсяването на въздуха и околната среда, достъпа до училищата, броудбанда в слабо населените региони, там, където не е целесъобразно и е скъпо да има оптика.

Ще има ли разлика при навлизането на 5G в София, големите градове и останалите части на страната?

Винаги тръгваме от по-гъсто населените региони. Срокът за адаптиране и покриване на останалите части е малък, просто изисква технологично време. Но в никакъв случай те няма да бъдат пренебрегнати.

От една страна, стратегическата ни цел е да покрием колкото се може повече домакинства с оптика. Ще финишираме годината с мрежа, която покрива 2/3 от домакинствата. За другата 1/3 – част от тях са в плановете за догодина за оптична свързаност, част от тях, за които не е ефективно или не можем да ги покрием, ще бъдат свързани с 5G технология.

Имате ли яснота с кои доставчици на оборудване ще работите? И ще ви засегнат ли политически аспекти на този въпрос като скандалите около китайската Huawei?

Не, нямаме такива проблеми. Работим с всички водещи доставчици. И в момента имаме оборудване както от Huawei, така от Ericsson, така и от Nokia. Иначе за чисто политическия аспект, макар че съм инженер, а не политик – например в Германия се реши, че Huawei не е проблем. Не може да се каже, че в Европа има единно становище спрямо тази компания.

Интервюто взе Момчил Милев