Отиват ли си мутрите от бизнеса с боклука

Британският инвестиционен фонд Equest преговаря за фирмите по чистота в София

Фирмите за чистота - на път към чистилището
Фирмите за чистота - на път към чистилището
Фирмите за чистота - на път към чистилището    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Фирмите за чистота - на път към чистилището    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трите концесионни договора

„Волф 96“

- сключен през 1997

- изтича през 2009

- за районите „Витоша“, „Люлин“, „Младост“, „Овча купел“ и част от „Триадица“



„Чистота София“

- сключен през 1999

- изтича през 2014

- за районите „Възраждане“, „Сердика“, „Средец“, „Оборище“, „Красно село“,

„Подуяне“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Връбница“, „Надежда“, Нови Искър и част от „Триадица“



ДИТЦ

- сключен през 1999

- изтича през 2014

- за районите „Искър“, Панчарево, „Студентски“, Банкя, „Лозенец“ и „Изгрев“

В София концесията е направена така, че на всеки три-четири часа Вълка гушва по около три-четири милиона лева“, заяви преди време пред журналисти Бойко Борисов.

Вълка, за когото говори столичният кмет, е Румен Гайтански, който е мажоритарен собственик на две от фирмите - концесионери по чистотата в София - „Волф 96“ и ДИТЦ. Според непотвърдени слухове той е собственик и на третата фирма - „Чистота София“. От сключването на договорите за концесия досега на трите фирми са платени над 300 млн. лева, а София е далеч от представите за чиста столица. През това време Вълка се превърна в един от най-богатите хора в България, което личи от непрекъснатото обновяване на неговия автопарк - с луксозен „Майбах“ и първия у нас „Мерцедес Макларън SLR“ с двигател от Формула 1.

Сделка или не

От доста време насам в Столичната община се носеше слух, че Гайтански е решил да се оттегли от бизнеса с боклуците, като продаде фирмите си. Тези дни се разбра и името на потенциалния купувач - британският инвестиционен фонд Equest Investments Bulgaria. Връзката между тях се дължи на наскоро приключилата продажба на софийския мол City Center Sofia. Гайтански явно не иска да допуска в кухнята на бизнеса си напълно непознати фирми или лица. От друга страна, заради увредената репутация на Гайтански чуждите оператори в сферата на чистотата трудно биха купили директно бизнеса му.

„Водим преговори за покупка на 100% от акциите на трите фирми“, каза Георги Крумов, управляващ партньор в Equest. По думите му сделката може да приключи до три месеца, ако се стигне до взаимно приемлива цена. В момента специализирана фирма прави дю дилиджънс (правен анализ) на трите дружества.

От фонда вече имат договореност с чуждестранен оператор от бранша, който да поеме мениджмънта след покупката. Така сделката освен от купувача и продавача ще зависи и от становището на чуждата компания. С не по-малка тежест ще е и благословията на Столичната община, която едва ли ще пречи на подобна сделка. „Единствената ни цел е да се подобри чистотата в София, а това задължително минава през махането на Румен Гайтански от този терен“, каза кметът Бойко Борисов. „Надяваме се да са по-сговорчиви и да преговаряме с по-интелигентни хора“, допълни зам.-кметът Милор Михайлов.

Засега от трите фирми се въздържат от коментари по водените преговори. От „Волф 96“ и ДИТЦ запазиха мълчание, а управителят на „Чистота София“ Пламен Бараков отрече да е получавал писмо за намерения от кандидат-купувача. „Знаете, че в един бизнес всичко може да се продава и купува. Въпрос на цена и на преговори е“, заяви Бараков.

Кой кой е в бизнеса с боклуците

Сега най-много райони за обслужване се падат на фирмата „Чистота София“ - бивше общинско предприятие, приватизирано от работническо-мениджърското дружество „Чистота приват“. Първоначално акционери в него бяха няколко­стотин служители на дружеството. Впоследствие то смени собственика си няколко пъти. Мажоритарният пакет в момента се държи от управителя му Пламен Бараков. Действителният собственик на фирмата обаче може и да е друг, тъй като акциите на РМД-то не са поименни, а „на приносител“. Това позволява собственикът им да бъде сменян без регистрация никъде.

В последните две години се засилиха слуховете, че реалният собственик на фирмата е Румен Гайтански. Информацията се отрича от мениджмънта на „Чистота София“. „От много време витае този слух, но няма такова нещо“, заяви Пламен Бараков, който е бивш състудент на някогашния председател на Столичния общински съвет Антоан Николов. По думите му собственици на „Чистота приват“ са над 200 физически лица, а той е само един от по-големите собственици.

В другите две фирми - „Волф 96“ ООД и ДИТЦ АД, собствеността е разпределена на три равни части. Румен Гайтански официално притежава само по 33% от двете фирми според справка в съдебните регистри. Останалите дялове са поделени поравно между лица и фирми, свързани с бившите силови групировки ВИС-2 и СИК.

В двете фирми концесионери участие с по 33% има и Йордан Илиев - първи братовчед на убития бос на ВИС-2 Георги Илиев. Освен съдружник на Румен Гайтански в бизнеса с боклуците Йордан Илиев е управител на „Волф 96“ и член на съвета на директорите на ДИТЦ от началото на концесиите. Самият той е лекар по професия. Твърди се, че Илиев е бил от самото начало подставено лице на ВИС-2 в двете дружества, които получиха концесии за почистването на половината от столичните квартали по времето, когато кмет беше Стефан Софиянски, а председател на Столичния общински съвет бе Антоан Николов.

Останалите 33% в двете фирми концесионери са притежание на фирми от структурата на бившата групировка СИК. Във „Волф 96“ съдружник е фирмата „Фаст ком“, а в ДИТЦ - „Индъстрис груп“. Сред съдружниците на двете фирми е Любен Пехливанов - по-малкият от двамата братя Пехливанови, спрягани в медиите като наследници на наркобизнеса на разстреляния на остров Аруба Поли Пантев.

Вълка - съдружник със СИК и ВИС-2

Влизането на сикаджии във „Волф 96“ става в края на май 1999 г. Тогава част от дяловете са прехвърлени на „Фаст ком“, чиито собственици по това време са Красимир Маринов (Големия Маргин), Дмитрий Минев (Димата Руснака) и Иван Анчев. Маргина и Руснака лично са се подписали под решението за придобиване на дял във „Волф 96“. По-късно техните имена са заличени от регистрациите на фирмата „Фаст ком“, като на тяхно място са вписани Любен Пехливанов и други лица от редиците на СИК. Появата на „Индъстрис груп“ в ДИТЦ става през юли същата година. Любопитното е, че сикаджии се появяват сред акционерите само три дни след като ДИТЦ е определена за концесионер на шест столични квартала.

Излиза, че „вечните врагове“ СИК и ВИС-2 са сключили стратегическо примирие в столичния боклук - сфера, която привлича интересите на сенчестия бизнес навсякъде по света. Балансьор между иначе враждуващите силови структури се явява Румен Гайтански, за когото се твърди, че е еднакво добре поставен пред едната и другата силова групировка.

За наличието на тайна договорка говорят и уставите на фирмите. Така например в устава на ДИТЦ е записано, че общите събрания могат да се провеждат само при присъствие на всички акционери. За валидни се приемат само решенията, взети с гласовете на 100% от капитала. Всеки от акционерите има право на един представител в съвета на директорите, който има право да взима решения само с единодушие на тримата членове. Ако някой от акционерите реши да продаде участието си, той е длъжен да го предложи първо на другите двама партньори.

Тази структура действаше успешно години - време, в което фирмите по чистотата успяха да източат значителен ресурс от бюджета на общината. Ситуацията се промени коренно в последната година. Босът на ВИС-2 вече не е между живите, а Маргините са в ареста. Самият Румен Гайтански си навлече гнева на кмета Бойко Борисов. Вероятно това е едната причина за подготвяното оттегляне на Вълка и неговите съдружници от бизнеса с боклуците. Другата е

Секването на далаверата

в последните две години, след като общината промени методиката за плащане на концесионерите. Преди тя плащаше на концесионерите на базата на т.нар. наряди, които са функция от броя на съдовете за смет, честотата на вдигането им и броя работници и автомобили, заети с чистенето. Така на практика плащането от страна на общината нямаше пряка връзка с количеството извозен боклук. Разходите за метене на улиците също се манипулираха чрез по-високи оценки, които служителите на Столичния инспекторат масово поставяха. Общината опита да промени статуквото чрез анекси към договорите, които бяха подписани в края на 2004 г. Тогава нарядите отпаднаха и се премина към плащане на брой изхвърлени контейнери и за декари почистени площи, като бяха договорени отделни цени за метене, снегопочистване и опесъчаване. Въпреки новата система измамите продължават, твърдят общинари. Най-големи са те с нощното събиране на боклука, защото по това време няма кой да следи дали реално се изпразват контейнерите. В момента се провежда конкурс за избор на фирма, която ще постави GPS устройства на съдовете за смет. Така най-после ще се затегне контролът върху концесионерите и измамите ще намалеят, а оттам - и печалбата за сегашните концесионери. Още повече че срокът на първите няколко концесии изтича през 2009 г. Това обяснява и бързането на сегашните собственици с продажбата на бизнеса. Остава да се види дали с появата на новите собственици столицата ще стане по-чиста.

Equest има интерес и към завод за отпадъци

„Ще стане по-чисто“, заяви управителят на Equest Георги Крумов. Планът на Equest е да вложи още за първата година 10 млн. евро в обновяване на техниката, нови контейнери и GPS система за управление. Трите фирми имат около 450 машини, като е възможно броят им да бъде увеличен. „Equest има интерес към изграждане на завод за преработка на боклука“, каза Крумов. Инвестицията за това е 200 - 250 млн. евро. Тепърва предстои общината да избере място, инвеститор и технология за завода. Equest се интересува от сметоизвозването и в други градове.

Купувачът очаква 12% възвращаемост

Първоначалните проучвания на Equest сочат, че в момента годишната възвращаемост на трите фирми е 15-20%. Годишно общината плаща на концесионерите между 39 млн. лева и 62 млн. лева, сочи справка на кметството. Ако продажбата се осъществи, Equest очаква по-ниски печалби - от порядъка на 12%. Намалението ще дойде от планираните инвестиции, както и от увеличените разходи. От купувача ще плащат мениджърско възнаграждение на чуждия оператор, което обикновено е около 4-5% от оборота. Намеренията на бъдещия собственик са и да развие съпътстващ бизнес - например да предложи активно допълнителни услуги на частни фирми.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    huaress

    Защо БББ не нареди да се публикуват договорите за концесия след като те са публични? Смешковциииииииииииииии.....

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Боби

    Като си отидат българските мутри, както ги наричате, ще дойдат европейски такива, които ще ни доят сто крат по яко!! Справка концесията на Софийска вода управлявана от англичани, за които стана ясно от пресата че нищо друго не могат да управляват!!! Природата вакуум не търпи, ако един стане друг сяда!!! Така че не се надявайте на нещо по добро!!! Гайтански си купил два автомобила, новият концесионер ще купи 2200 автомобила в прекия смисъл!! Сравни заплатите, публикувани, на концесионерите на Софийска вода.
    Затова купувача иска 12% възвръщаемост!! Оти бе г-н купувач? Лихвите в Европа са ~ 5-6%!! Да ама в Европа стана тясно, затова тези дето не стават за европейския боклук ще се пробват на българския! Защо не, блами в София дал Бог!!

    Нередност?
Нов коментар