Походът на "Екуест"

Историята на фонда, който купи боклука на София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвестиция

300 милиона евро е инвестирал до момента "Екуест" в България.

Какво свързва Лондонското сити със софийския квартал "Факултето"?

Банкерите от английската столица никога не са стъпвали в българско циганско гето. Софийските роми пък не са и чували за фондови пазари. Тези, които не са безработни, най-често намират препитание в някоя от фирмите по чистотата "Волф", ДИТЦ или "Чистота София". Глобализацията обаче си каза думата и от миналата седмица работодател на софийските роми се оказа инвестиционен фонд, чиито акции се търгуват в Лондон, а в ръководството му участва дори един британски лорд.

"Супер Екуест"

Фондът "Екуест", чието име нашумя със сделката за софийския боклук, спокойно можеше да претендира за чуждестранен инвеститор №1 за последните години, ако не беше исландският милиардер Тор Бьорголфсон с притежаваните от него акции в БТК, три фармацевтични завода и СИБанк. За три години "Екуест" инвестира около 300 млн. евро в български фирми и имоти. Макар че "Екуест" стана популярен като британски инвестиционен фонд, всъщност така се казва мениджърската компания, която управлява два фонда - Еquest Balkan Properties (за инвестиции в завършени търговски имоти) и Еquest Investments Balkans (за инвестиции в търговията, услугите и недвижимите имоти).

Първите стъпки на "Екуест" на българска почва бяха през 2002 г. Тогава компанията кандидатстваше за мениджър на фонда за рисков капитал, който министерството на икономиката смяташе да учреди. По-късно държавата се отказа от идеята си да финансира от фискалния резерв подобно начинание, но интересът на "Екуест" към страната остана.

Две години по-късно първите им проекти в България вече бяха факт. Чрез дружеството си "Пеликан ритейл" фондът придоби няколко от централните столични киносалони - "Изток", "Сердика", "Европа палас" и "Урвич", в които обяви, че ще изгради търговски центрове. Следващата стъпка беше в дистрибуцията на автомобили. Чрез "Авто юнион холдинг" бяха изкупени три български фирми, които внасят "Мазда", "Алфа Ромео", ФИАТ, "Ланча", "Опел" и "Шевролет". Миналата година в портфолиото на фонда беше прибавена и италианска луксозна марка "Мазерати".

Последва и настъпление в търговията с бързооборотни стоки с придобиването на мажоритарен дял от "Техномаркет Европа", специализиран в продажбите на бяла и черна техника.

Навлизането в тази сфера обаче не беше толкова гладко. Фондът придоби миноритарен дял във веригата от супермаркети "Фамилия", но по думите на управляващия директор на "Екуест" Георги Крумов заради "грешки на мениджмънта и прекалено бърза експанзия" фирмата замалко не фалира. След като няколко месеца нейните магазини останаха полупразни, от фонда изкупиха цялата фирма.

Голямата експанзия обаче беше в сектора на недвижимите имоти. В портфейла на "Екуест" вече има няколко големи проекта в София, както и в морските и зимните курорти. Перлата на досегашните придобивки е първият софийски мол - City Center Sofia, който беше купен за рекордната сума от 94 млн. евро от Румен Гайтански, по-известен като Вълка. Веднага след това се заговори и за придобиване на концесиите по чистотата, които Вълка държеше.

Страстите около сделката за боклука още не бяха отшумели, когато се разбра, че "Екуест" преговоря за покупката на един от най-големите проекти в туризма - "Супер Боровец". Инвестицията в него се очаква да надхвърли 500 млн. евро и ще бие всички досегашни вложения на фонда в България. Именно бурната експанзия на фонда в последните няколко месеца даде

Храна за завист и множество слухове

за произхода на парите му. Засега те се разпространяват само на уста и в интернет форумите на вестниците. По разбираеми причини до момента от ръководството избягват да коментират подобни спекулации за чистотата на капиталите на "Екуест". "Всъщност произходът на парите е всичко, с което ние се гордеем. Затова някой недобросъвестно - много вероятно - желае да ни атакува там. Това може да е конкурентна група, обикновено с мръсни капитали. Такава група няма полза от нас, защото ние всичко, с което се гордеем и сме конкурентни, е чистотата на капиталите", коментира Георги Крумов.

По неговите думи акционерите в двата фонда са публично известни. Списъкът им обаче е конфиденциален. Изискванията към компаниите, които се търгуват на алтернативния пазар в Лондон, са да обявяват само акционерите с над 5% от капитала (виж карето). "Мога да ви ги кажа, но на публиката нищо няма да говорят. Те се сменят непрекъснато. Днес например е имало борсова търговия за един милион акции", казва шефът на "Екуест".

Според него в двата фонда като акционери не участват физически лица. Повечето са хедж фондове и други корпоративни инвеститори - най-вече мултинационални фондове за дялово инвестиране (виж графиката). Крумов категорично отрича да има каквито и да било български капитали в "Екуест". "Слуховете са от руски капитали до парите на Маргините и не знам си кого, но това е несериозно", коментира той, след което повтаря, че фондът дразни много хора с чистотата на капитала си и прозрачността на взетите решения. "Ето виждате например, че сме длъжни да обявим сделката за чистотата. Ако въртим нечии пари, нямаше да има нужда", добавя Крумов.

Българите в "Екуест"

През годините в структурите на фонда бяха привлечени немалко популярни лица от политиката и бизнеса. В ръководството на "Екуест партнърс" за около година беше привлечен Деян Кавръков, бивш шеф на държавната фирма АДИС. Малко след това се разбра, че като неизпълнителен директор в един от двата фонда на "Екуест" е вписан и бившият министър на външните работи Соломон Паси, който в момента е депутат и председател на комисията по външна политика. Пред "Капитал" той каза, че е само консултант на фонда и помага със съвети за инвестициите в региона. Смяташе се, че бившият шеф на полицията ген. Васил Василев е съветник по сигурността в "Екуест", но Крумов уточни, че той заема тази позиция в друга негова фирма - "Електрон прогрес".

При първото представяне на фонда като управляващ партньор беше посочен бившият директор и акционер в "Балканфарма" и настоящ председател на надзора на "Ален мак" Петър Терзиев. Шест месеца по-късно той се оттегли и поста пое Георги Крумов. Другият партньор в "Екуест партнърс", Кари Хаатая, разказа как са се спрели на него: "Георги е много известен и уважаван бизнесмен, много почтен и с широки контакти. Всъщност ние го открихме, натъквайки се на негова дейност в недвижимите имоти в Банско чрез фирмата му "Белвю пропъртис". После проучихме бизнесa му и така се спряхме на Георги."

От "Илиянци" до Лондонското сити

Самият Георги Крумов има не по-малко интересна биография от тази на фонда, който управлява. За себе си обича да казва, че е имал стандартна кариера преди 1989 г. Завършил е руска гимназия в София. Десети ноември го заварва с диплома от МЕИ. Започва работа като електронен инженер в столичен институт, който малко след това е закрит. По думите му около година не знаел дали ще успее да изхрани децата си, когато решава да се заеме с частен бизнес. В първите месеци продавал разни неща на сергия с негов приятел. "Взимахме стоки от "Илиянци" и ги продавахме на "Витошка". Така около седем-осем месеца в дъжд, сняг и слънце си седяхме - той от едната страна на Ловно-рибарския съюз, аз - от другата, пред ресторанта на Отечествения съюз", разказва той преди години в интервю за в. КЕШ. След което допълва, че времето, прекарано на улицата, го научило на много неща в бизнеса. "Научих се да контактувам с хора. Бяхме много успешни сергиджии. Продавахме дамски чорапогащи, чаши, какво ли не", споделя той.

По онова време Крумов едва ли е подозирал каква стремителна кариера има пред себе си. Първите си по-сериозни стъпки в бизнеса прави като представител на италианската компютърна фирма "Оливети". Година по-късно се прехвърля в голяма австрийска фирма, произвеждаща електронни системи за охрана. Натрупаният опит му помага да спечели конкурса за мениджър по продажбите в "Мобиком", където изкарва близо две години, за да стане след това мениджър за България на компанията за автомобилни масла "Кастрол". "Много амбициозен и организиран човек", спомня си за Крумов тогавашният шеф на "Мобиком" Джон Мънъри.

Крумов развива и друг бизнес. Започва да внася автомобили и консумативи за тях, става вносител на "Мазда", за известно време е представител на американските оръжейни концерни "Харис корпорейшън" и "Локхийд Мартин". При правителството на НДСВ купува обявеното за приватизация военно предприятие "Електрон прогрес". Създател е на строителната компания "Белвю пропъртис". Притежава едноименен хотел в Банско и хотел "Ястребец" в Боровец.

Между Вълка и Бойко Борисов

В последно време зачестиха слуховете, които обвързват Крумов с различни политици и лица от сенчестия бизнес. Тези анонимни твърдения видимо дразнят шефа на "Екуест": "Значи аз съм човек на Бойко Борисов, на БСП, на Тилев, на Вълка, на Маргините... Значи, ако продължа с инвестициите, може да напишат, че съм човек на цяла България. Това е безумно." След което добавя, че е готов да съди всеки, който заявява с името си подобни неща.

Твърди, че слуховете за неговото приятелство с Румен Гайтански-Вълка са преувеличени. "Приятели е много силна дума. С всички, с които сме правили инвестиции, в даден момент развиваме отношения. Това е неминуемо", казва Крумов. По думите му първата му среща с Вълка била по повод сделката за софийския мол City Center Sofia. Тогава "Екуест" бил само един от седем кандидат-купувача. Преговорите съвпаднали с упражнения натиск срещу Гайтански от страна на кмета Борисов, който публично даваше да се разбере, че Вълка не е желан в бизнеса с боклуците. "Никой в общината не иска да разговаря с него. Не знам дали защото се страхуват или по друга причина. Тъй като имахме изградени отношения покрай сделката за мола, нормално беше той да ни види като първа инстанция, на която да се спре и да продава", споделя Крумов.

Мнението му за Вълка е като за "доста хитър и умен човек". Но на въпроса дали Гайтански е искал съвети от "Екуест" как да инвестира парите си Крумов е категоричен: "О, не бихме си позволили никога такова нещо. Абсурд! Нито искаме да имаме нещо общо с парите му, нито пък той е повдигал глас. Аз мисля, че той знае много добре къде да си инвестира парите."

Ловци на печалби

Сделките за столичния мол, боклука и "Супер Боровец", макар и впечатляващи сами по себе си, са само част от намеренията на "Екуест" за по-нататъшна експанзия в България и региона. Всъщност преследването на добри проекти е заложено още в името на компанията. Equest - Е от equities (акции, ценни книжа) и quest (търсене, преследване, поход).

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ром от факултето

    еми кат не съм абонат и не можах да видя кво ме свързва с лондонското Сити???

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    до Теодора

    Добре бе Теодора, не си виновна трябва да изкарваш коматахляб, обаче и на бебетата стана ЯСНО че България бе обрана чрез ОФШОРКИ с изнесените в началото на прехода милиарди народна пара в задгранични банки и офшорни зони. Ми всичко що бе приватизирано в България стана чрез тях, но вече частни от ОБИРЖИИТЕ по списъка. Така с БТК чрез Вива Венчърс и 15 -те ОФШОРКИ, така сего и с боклука. Офшорни КРАДЦИ -боклуци дойдоха и сега цигански номера. Какви честни и почтени бизнесмени били тия от "Екуест"бе . Просто да им се ненарадваш.Стига с тия ЦИРКОВИ. Ясно стана принципа- Аз ще съм КАПИТАЛИСТ, ти ще си БЕДЕН и това е положението. ?
    Затова поговорката вече доби вида- "Роди ме мамо номенклатурчик по отминало соц. време и ме хвърли на сметта!" Айде със здраве Теодора и халал да са им милионите и милиардите на тия КРАДЦИ докарали Народа си до просешка тояга!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Longanlon
    • - 1

    Момче, вместо да се пенявиш за глупости, що не се хванеш на работа, да поспечелиш парици, да си купиш туй-онуй, да си намериш приятелка, да я лупкаш редовно... Ще видиш, че животът ще ти се стори много по-красив и никак няма да ти се занимава с номенклатурчици, кой докарал народа до незнамсикакво и други подобни тъпотии

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    до Longanlon

    Костов ли те посъветва туй да изтърсиш в сайта. Че той е един от ОЛИГАРСИТЕ и му е кофти сега да го наричат така при положение ,че много Народ му се върза какъв голям демократ бил. ЯНИЧАРИТЕ се познават и без да си ги видял, един от които сте и Вие! Така ли печелиш париците, като ти плащат за ей тия нещица да пишеш...?

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    К.

    Опитвам се да им вляза в положението - мангизи си трябват и не може без тях. Обаче в конкретния случай миришат. Въобще не се връзва акцията за почистване на боклука около нас и договора за сметта на София с някакви измислени офшорки обричащ града на дълги години в мръсотия. Къде остана конкуренцията, момчета? Вие също живеете в този град, нали?
    Твърденията, отминати без коментар, че инвестиционните фондове по принцип били офшорни, оставям да тежат на репутацията на седмичника с претенцията да разбира от икономика в тази част на света. Не, че съм сърбоман, ама в Белград голям майтап беше.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    WSguy

    българското законодателство е толкова смотано направено, че използването на офшорки е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за воденето на бизнеса. естествено, това се използва И за източване на пари, но за да се ограничи източването на пари е идиотско да се забрани използването на офшорки, за сметка на това регулативните органи трябва да се заемат с анализиране на дейността на играчи като Вълка и полицията и съда всъщност да свършат някаква работа. Ама докато те се плюнчат, можем да си говорим глупости за офшорките.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    ZM

    Добре, обаче мръсотията си стои, а ние си говорим за тези дето взимат парите. Мисля, че е време хората просто да се научат да си искат - да им се чисти града, да им се преработват отпадъците....

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-(
    gstanev

    ето на какви се продава BG и как се скапват природата й

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    anonimen

    koito nego poznava da ne govori glyposti

    Нередност?
Нов коментар