🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да живее либерализацията

Въпреки наказателната процедура срещу България цените на електроенергията за бита ще останат фиксирани

Докато НЕК е основен купувач на тока от централите, няма да има свободен пазар
Докато НЕК е основен купувач на тока от централите, няма да има свободен пазар
Докато НЕК е основен купувач на тока от централите, няма да има свободен пазар    ©  Анелия Николова
Докато НЕК е основен купувач на тока от централите, няма да има свободен пазар    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Знаете ли защо България скоро няма да има напълно свободен пазар на електроенергията? Защото, ако това се случи, вместо да поевтинее, токът може неконтролируемо да поскъпне. Така смятат в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и пренебрегват не само законите на търсенето и предлагането, но и евродирективите, според които вече всички потребители в страната (а не само индустрията) би трябвало да имат пълната свобода да си избират доставчика (и цената) на ползваната от тях електроенергия.

Логично дойде и реакцията на Европейската комисия (ЕК). С предупредително писмо от миналата седмица тя даде два месеца срок на България да предприеме конкретни мерки за промяна на действащите правила за търговията с електроенергия. През юли 2008 г. ДКЕВР въведе механизъм, с който задължи производителите да продават почти всичкия ток на Националната електрическа компания (НЕК) по фиксирани (регулирани от комисията) тарифи. Така крайните цени за бита и малкия и средния бизнес се поддържат по-ниски. Това изкривява пазара и пречи на свободната конкуренция. Затова според ЕК това задължение на производителите трябва да се премахне, ако не изцяло, то поне отчасти. В противен случай комисията ще заведе в Европейския съд в Люксембург дело срещу България за неспазване на евродирективите и ни грозят финансови санкции. Въпреки започнатата процедура от Брюксел енергийни експерти се съмняват, че ДКЕВР ще промени революционно схемата. От регулатора и от Министерството на икономиката и енергетиката отказаха официален коментар по писмото от Брюксел.

Неофициално източници на вестник "Капитал" потвърдиха, че почти сигурно цените на електроенергията за бита ще останат фиксирани. Евентуална промяна ще има само за малките и средните фирми (с до 19.5 млн. лв. годишен оборот и персонал до 50 души), които от 1 юли, както големите индустриални предприятия, ще получат право да си купуват тока от свободния пазар - директно от централите или от търговци по цени на договаряне. Експертна група в ДКЕВР обмисля подобна промяна, но още не е постигнала съгласие.

Кой печели и кой губи?

Според Закона за енергетиката пазарът на ток в България трябваше напълно да се либерализира от 1 юли 2007 г. и цените да се образуват пазарно в конкуренцията на множество доставчици на електроенергия. Вместо да освободи търговията, от 2008 г. ДКЕВР въведе задължителни квоти от електроенергия, която централите да продават на НЕК по фиксирани цени. От своя страна електрокомпанията също продава тока по определени от ДКЕВР тарифи на електроразпределителните дружества CEZ, ЕVN и E.ON. Те го доставят на крайните потребители също по регулирани цени.

Квотите са за общо пет централи в страната - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе". Всички останали производители в страната имат договори с НЕК, които ги задължават да продават цялото си количество електроенергия на националната компания. Петте централи са единствените, които имат право и продават малки количества електроенергия директно на промишлеността или на търговци по цени на договаряне. ДКЕВР обаче не им позволява да излязат изцяло на свободния пазар с криворазбраната логика, че така предпазва домакинствата и другите от поскъпване на електроенергията. За някои от централите ("Бобов дол" и "Марица 3") е изгодно да продават на НЕК, тъй като произвеждат при по-висока себестойност. Задължителните квоти са от полза и на НЕК. Тя изкупува по-скъпа енергия и от производителите с дългосрочни договори, но компенсира с доставки от АЕЦ и останалите по-евтини централи.

Едно от предложенията, което се дискутира от експертната група в ДКЕВР, е задължителните квоти да се премахнат като вместо това се въведе технически параметър, по който да се направи разграничение между домакинствата и малките и средните фирми. Това може да стане така: всички потребители със заявена мощност от 250 KW (около 2.2 хил. мегаватчаса годишна консумация) да купуват електроенергия по регулирани цени, а всички над този праг да се договарят сами за доставките. Това ще изкара на свободния пазар текстилни и хартиени фабрики, дървопреработвателни предприятия, такива от хранително-вкусовата промишленост и др.

Трябва и да се рискува

Ако поскъпването на тока за бита ще е наистина шоково при пълна либерализация, ДКЕВР би могла да освободи пазара поне за малките и средните фирми, смятат енергийни експерти. Така или иначе от 1 юли цените на тока ще се преразглеждат и се очаква да има поскъпване. Това ще е стимул и за самите централи, които ще оптимизират разходите си едва когато пазарът ги принуди. А това ще стане, когато те имат възможност да продават на свободния пазар, ако не цялото си произведено количество ток, поне половината от него. Сега на цени по договаряне в България се продават едва около 20% от общо произведената електроенергия. Ако малките и средните фирми получат право да се договарят сами за доставките на електричество, това ще позволи пазарът да се отвори с поне още 20%, оценяват търговци на ток. При поевтиняване на тока в Румъния например търговците биха могли да им предложат изгодни доставки от там. Ако се стигне до такива сделки, това в крайна сметка дългосрочно ще повлияе за смъкване на цените и в България. Ако миналата година електроенергията в Румъния се е търгувала средно на цени около 50-55 евро на мегаватчас, през януари цените на свободния пазар там са паднали до 20-30 евро на мегаватчас. За сравнение, в България токът от АЕЦ и останалите централи се търгува на свободния пазар на нива около 38-40 евро на мегаватчас при по-ниски цени за регулирания пазар до 58.3 лв. (около 29 евро) на мегаватчас.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Хъммм

    Урокът вече е налице. Цялата печалба на Булгаргаз, включително безплатните милиарди кубични метра наследство от ямбургската спогодба, отидоха до стотинка за държане на системи на топлофикациите, Химко и Кремиковци. За 20 години Булгаргаз не е вложи нищичко за газовата сигурност, въпреки че в сравнение с инжекциите за горецитираните герои сумата беше смешна. Така преди 3 седмиц българската рая, за чието живуркане беше предвиден "евтиният газ", остана единствена в Европа без никакъв газ.

    Законите на икономиката са универсални, също както законите на физиката. Затова очаквам скоро да се случи нещо подобно с тока. Не мога да гадая точно откъде ще избие, но резултатът ще е или срив (black-out) на системата и пълна липса на ток, или потресаващо скъп ток, заради който много пенсионери ще се влачат по корем. Може да има и други неприятни изненади, но аз лично смятам горе посочените 2 завършека като най-вероятни.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ха!

    А възможна ли е тотална либерализация, освен НЕК и други да изкупуват тока...

    ... но пък да се въведе таван на цената на електроенергията с цел да се предпазят потребителите?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Манчо Панюков

    Тука пак са се изказали хора дето хал хабер си нямат за какво става дума.Не си играйте с огъня защото не ви е ясно какво може да се случи.само си помислете какво ще правите без ток и колко време ще трябва на София за да се оправи после.Ще станете кенеф няма да има светофари храна вода парно бензин.Не си играйте с огъня

    Нередност?
Нов коментар