🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предимно слънчево

Проектите за соларни паркове са много, но малка част реално се изграждат

Падането на цената на соларните панели ще скъси срока на възвращаемост на инвестицията
Падането на цената на соларните панели ще скъси срока на възвращаемост на инвестицията
Падането на цената на соларните панели ще скъси срока на възвращаемост на инвестицията    ©  Надежда Чипева
Падането на цената на соларните панели ще скъси срока на възвращаемост на инвестицията    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вода, въздух и слънце. Това може да е началото на списък от неща, без които животът на земята е невъзможен. Но това трябва да са и "суровините", които да дават 20% от енергията на ЕС до 2020 г. И докато в енергията на вятъра и водата вече се инвестира активно и в България, слънцето някак си засега е на заден план.

В края на миналата година държавата постла червен килим за инвестиции в соларни паркове - срокът на договорите за задължително изкупуване на произвежданата от тях електроенергия беше увеличен от 12 на 25 години. В комбинация с преференциалната цена на този ток новият срок трябваше да привлече едри инвеститори. Икономическата криза обаче променя плановете за по-мащабни проекти.

Песимистичната прогноза е, че икономическата криза ще спре по-големите проекти. Повечето от новите мощности за 2009 г. ще са в порядъка 10 - 100 кВ, смята Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Оптимистичната е, че с понижаването на цените на соларните системи, каквато тенденция вече има на международния пазар, срокът на възвращаемост ще се скъси и това ще даде старт на отложените големи проекти. По-малките централи пък ще могат да разчитат на финансиране по програмата за развитие на селските райони, която се очаква да стартира реално през идните месеци.

Слънце на дребно

До момента заявките за проекти за соларни централи в страната общо наближават 1000 мегавата. Сериозните инвестиционни намерения са далеч по-малко, а реализираните са под 1 процент от заявеното. Реално в страната има изградени едва към 2.5 мегавата слънчеви електроцентрали - мощност, достатъчна за консумацията на не повече от 250 домакинства. Сред тях има един-единствен голям парк - на "Адванс екуити холдинг" в ихтиманското с. Пауново, с максимална мощност 1 мВт.

"След като се заговори за програмата за селските райони, много от предприемачите предпочетоха да изчакат старта й, за да могат да се възползват от европейските средства - поради това цялата 2008 г. беше пропусната и не се построи почти нищо", разказва Росимир Матеев от STS Solar, компания, занимаваща се с цялостно изработване на проекти за соларни централи. От фирмата обаче са оптимистично настроени за 2009 г. и споделят, че възнамеряват да реализират 30-40 проекта по европейската програма в порядъка 60-70 кВт през идните месеци. В следващите няколко години пък се очаква тази програма да стигне за около 400-500 централи от по 70 кВт.

"По-малките проекти са по-сигурни", обяснява Матеев. Българските фирми не могат да си позволят мегаватова централа, за която трябва инвестиция от поне 3.5 млн. евро, а възвращаемостта е минимум 8-10 години, посочва той. Субсидираните по селската програма малки проекти ще се изплащат далеч по-бързо - за 3-4 години или до 5, в случай че предприемачът ползва банков кредит. Клиентите, които се насочват към този тип проекти, са бизнесмени, които разполагат с около 1 млн. лв. собствен капитал, за да могат да си осигурят кредитиране от страна на финансовите институции, обясняват от компанията. Голяма част от проектите, по които STS Solar работи в момента, са за оборудване на индустриални сгради, кравеферми или свинеферми с фотоволтаични панели.

И малките проекти в страната обаче не се реализират безпрепятствено. Проблемът са административните процедури преди пускането им в експлоатация, които отнемат между 1 и 2 години. В Германия например, където вече стотици хиляди покриви на жилищни сгради са оборудвани с малки централи, процедурата отнема до 2 месеца, казва Матеев. Веднъж изградени, тамошните покривни паркове се присъединяват към ел. мрежата в рамките на 24 часа.

Не всички обаче са доволни от програмата за развитие на селските райони. По думите на арх. Василина Димитрова, мениджър проекти в немската компания Sun Energy, тя е довела до голямо раздробяване на пазара, тъй като много от инвеститорите се стремят на разбият проектите си на части, за да се вместят в лимитите мощност, които се финансират от Евросъюза.

Малкото големи проекти

От Sun Energy, която е вносител на западноевропейска и японска фотоволтаици и изпълнител на парковете, предпочитат да залагат основно на по-големи проекти - много от клиентите, с които преговарят, са за мощности по 300-400 квт. В България работи и гръцката Energy Solutions, която сглобява панели със соларни клетки на немския производител Q-cells.

На големи проекти залагат и от българската "Соларпро". Фирмата е първият и засега единствен български производител на фотоволтаика, който заработи в началото на годината. С панели на "Соларпро" (мажоритарен собственик е "Алфа финанс холдинг", в която участва съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев) ще бъде оборудван 2.4-мегаватов парк на "Алфа финанс" в шуменското с. Янково. Той ще е сред малкото големи изключения в соларния бранш тази година. "Сега започваме изграждането на парка и очакваме до октомври-ноември да бъде готов", казва изпълнителният директор на фирмата Николай Беров. Въпреки мащабите на проекта процедурите по него са отнели едва 6 месеца, тъй като ще се строи на индустриален терен, който не се нуждае от промяна на статута. "Соларпро" планира още 5 такива проекта с обща мощност около 20 мегавата, които ще се намират в замърсени индустриални земи, които се нуждаят от рекултивация и са сравнително евтини. Става дума за няколко парцела в Малко Търново, Кърджали, Девня и Каолиново, обяснява Беров.

Много мераци, малко централи

"Много хора в момента купуват земя, преобразуват я, правят проекти и мислят, че това е достатъчно, за да спечелят много пари. Това обаче често не се случва", коментира Беров. "Вече се е стигнало до предел на насищане на пазара с разработени проекти за соларни мощности. Но до реални сделки се стига едва в 2-3% от случаите", обяснява Васил Василев, директор проекти в българската Green Power BG. Според него този бизнес има шансове да тръгне по пътя на строителството заради свръхпредлагането и малкото реализирани продажби.

Green Power вече е успяла да продаде една от разработките си - в карнобатското с. Деветак, където проектът е за 500 киловата мощност. Немска фирма го е купила и първоначално ще инсталира там 200 киловата, след което, ако производството е успешно, ще увеличи капацитета. Друг голям проект за 7-мегаватов парк в ямболското с. Челник пък е договорен с британски инвестиционен фонд, казват от фирмата.

За да избегне риска от от напразни вложения в земя (фотоволтаиците изискват доста територия - до 45 дка за разполагане на 1 мегават), Green Power например си партнира с фонд за земеделска земя. Така инвеститорът купува парцела директно от фонда, след като сключи договор с Green Power.

Законодателната "криза"

Икономическата криза е моментният проблем на слънчевия бизнес, по-дългосрочният е регулаторната среда в страната. Електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания по принцип бавят включването на възобновяемите енергийни мощности към мрежата, защото това им струва скъпо. "Всъщност от 6 месеца трите ЕРП-та не сключват нови договори за присъединяване, с което нарушават закона", казва Велизар Киряков. Многократните сигнали от инвеститори до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не са дали резултат, казва той.

"При нас проблемът трябва да се реши на законово ниво - тук инвеститорът плаща малка част от присъединяването, а в Германия например този разход се поделя между инвеститора и електроразпределението", коментира Пламен Денчев от ДКЕВР. В момента работна група на комисията подготвя методика за по-справедливо разпределяне на "зелената надбавка" - разходите за изкупуване на по-скъпата енергия от възобновяеми източници и за тяхното включване в мрежата. А колкото по-бързо се решат регулаторните проблеми, толкова по-голям е шансът планираните проекти да се случат.

53 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Потребител
    • - 7
    • + 12

    Фотоволтовите централи са най-голямото техническо недоразумение от употребата на азбеста насам. Пълно техническо скуодумие, оттам ефективност колкото Кремиковци и Плама. Засмуканите ресурси добре охраниха някой и друг японски, американски или германски производител, докато 99% от сградите в България имат неизолирани стени и крива дървена дограма с ендократно остъкляване Естествено, масовото навлизане на такава смешка може да се прокара само чрез държвно насилие, уредено със солиден про-корупционен натиск. Дори самата статия, прочетена между редовете, дава достатъчна престава за тази скъпо струваща смешка. Какво разбрахме? Разбрахме, че след толкова репортажи в медиите за нововъведени слънчеви централи, на покрива х и ливадата у, вече производството стига за захранване на .... 250 домакинства. И са забравили да допълнят, че условието за това е да няма облаци, да не пада нощ, да не идват къси зимни дни и пр.

    Хубаво е държавата чрез своите служби да направи така, че хем да не дразним ЕС, хем да отложим употребата на тези смешки максимално напред във времето, когато постигнат някаква ефективност поне като за пред хората. Защото сега това, което се предлага, и цената, на която се предлага, е срам за науката и техниката.

    Нередност?
  • 3
    winner avatar :-|
    WINNER
    • - 8
    • + 2

    2,5мегавата=2500киловата=януаската ми сметка а тези 250 домакинства да не би да са на свещи

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    физкултурник
    • - 3
    • + 24

    НЕК плаща за фотоволтова енергия по 80 стотинки за киловат. За половината от тази цена съм готов лично да въртя динамото по цял ден и да правя ток. 20 киловатчаса ги праскам така и така на велоаргометъра за без пари. Ще сменям ръце-крака и със сигурност ще изкарам повече енергия, отколкото 2 покрива, покрити с американски боклуци. При това нямам претенция, дали вън е ден, нощ, светло, тъмно, облачно или мъгливо. Ако хванем всички безработни да правят същото, можем да забравим фотобоклуците.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Потребител
    • - 2
    • + 6

    Нещо бъркаш, winner. 2,5 мегавата инсталирана мощност ако работи постоянно, значи че имаш включени 2500 климатика или също толкова реотана или също толкова духалки, сешоара....Т.е. все едно по 10 на всяко от тези 250 домакинства и да бичат нон-стоп . Което е невъзможно и показва голямо несъотвествие между инсталирана мощност и захранени домакинства. Причината е, че тези ташак-пинизи работят само ако 1. не е нощ 2. няма облаци 3. няма мъгла 4. не е сумрак 5. не е ноември-март 6. дори каквото падне като слънчева енергия, се усвоява само светлината, а топлината (която е по-голям дял от енергията) даже им пречи.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Мдаа
    • - 2
    • + 8

    Виждам - дежурните, на всяко гърне мерудия ...
    чули-недочули, прочели не прочели и коментират тема от която си нямат понятие.
    към "5" - така е до някъде, но не съвсем, на пряка слънчева светлина имаме 100% мощност, при облаци, мъгла и т.н. спада до към 10-30%.
    КПД все още е около 5-10% за съжаление.
    Принципно натоварването на енергосистемата денем е по-голямо от колкото нощем, така че не е проблем.
    Вече и в България лятно време климатиците създават осезаемо натоварване на системата.А тогава фотогалваниците дават макс. мощност.

    Алтернативните източници имат своето място и е добре да имат дял около 25-30%
    Ние сме още далече от тази цифра.

    Освен това имаме само една акумулаторна система на ПАВЕЦ "Чаира" и една която още се изгражда ...

    В САЩ имат около 40 000МВт само от вятърни мощности, а те умеят добре да си правят сметката.

    Изграждането на много малки централки си има и други предимства - авария и проблеми в една от тях не се усеща от системата.

    Нали се сещате като спре един от хилядниците на АЕЦ "Козлодуй", че става кофти щото вкл. после трае 1 седмица и по-вече без самото отстраняване на поблема, за това трябва да се подържат и големи резервни мощности, които да поемат изкл. на някоя от големите централи, и за това също се плаща.

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • - 3
    • + 5

    Така е,съгласен съм с #6!Не можем просто ей така с лека ръка да отписваме всичко,което е измислено от по-умните от нас,само защото не го разбираме или пък някой държавен монополист се опитва да ни издои.И фотоволтаиците,и вятърните централи имат своето бъдеще,кофти е обаче да се налагат монополно-преференциални цени за тази електроенергия само и само бизнес да става.Трябват по-гъвкави и ефективни решения,а и законодателство,което да е и в полза на крайния потребител,не само на инвеститора!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    физик
    • + 19

    Моля, правете разлика между мощност и енергия. Първото се измерва във ватове, киловатове, мегаватове... а второто - в киловатчасове (т.е. мощност по време = енергия).

    Второ: не става въпрос да захранвате домакинствата в реално време. През слънчевите дни се произвежда мощност чрез фотоволтаиците, през облачните и мрачни дни - само чрез други технологии. България изнася доста ток за съседни държави. Кой е казал, че този ток ще се потребява от нашето население?!!

    Истинският бум на фотоволтаиците ще настъпи, когато братята китайци залеят световните пазари с евтина стока с приемливи ефективност и качество. Към момента 85% от пазара е базиран на кристален силиций, чието производство вече формира под 1/4 от крайната цена на завършените модули. Рязане на отливките, ецване, дифузия на фосфор, нанасяне на предни и задни контакти на клетките, defects engineering, сглобяване на модулите, качествен контрол - все скъпи технологии и процеси, а работната ръка в Германия, Япония и Щатите е много скъпа. Освен това ви трябва и инвертор с контролер - също продукт на развити западни/източни икономики, т.е. много скъп.

    Трябва да стане както с компютрите - много инвеститори в азиатски райони с по-евтина работна ръка и пренасищане на пазара, водещи до сваляне на цените с 1-2 порядъка. Тогава и Бай Ганьо може да си купи лаптоп. И да си сложи слънчеви панелки на покрива.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    друг емигрант
    • + 10

    До номер 6: КПД вече стига докъм 15-16% (3,55 EUR/Wp и то за Sanyo HIT). Цената на 1 ват от наземна вятърна турбина е около 4 пъти по-ниска. Вятърните турбини плуващи в морето излизат 4 пъти по-скъпо, т.е. на цената на фотоволтаиците.

    Ако се използва концентрираща система с Френелови лещи и миниатюрни клетки (и въртяща се следяща Слънцето система), ефективността вече достигна 40%.

    Друг е въпросът, струва ли си инвестицията в България. Като ти мине едно котило циганета край слънчевите панели (които отпред са стъклени) и ти намята камъните, да те видя тогава! Така наскоро излезе от строя една от модерните мотриси на БДЖ - мятат камъни, дечицата. Или слагат дънер напреко на релсите. Какво я чака страната след 10-на години - хич не ми се мисли :((((

    Нередност?
  • 10
    winner avatar :-|
    WINNER
    • + 2

    до 6 и ти не знаеш нещо на ВЕЦ Антонивановци сега новото му име ВЕЦ Орфей също има хидрогенератор помпа

    Нередност?
Нов коментар