🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролен разрив

Собствениците на "Петрол" се скараха публично, което може да ускори продажбата на активите й

Денис Ершов    ©  Петрол Холдинг
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Който каквото и да ви говори, става дума за пари! А когато собствениците на една мултимилионна компания си разменят взаимни обвинения чрез медиите, това са много пари.

От няколко дена "Петрол" е най-търсената от журналисти и широко дискутирана от анализатори компания. Повод за тази активност дадоха избухналият скандал между Митко Събев и Денис Ершов, които заедно контролират дистрибутора на горива. Те взаимно си хвърлиха обвинения за злоупотреби. Това даде нов тласък на и без това напредналите преговори за продажбата на част от бензиностанциите на "Петрол" на стратегически инвеститор. И неминуемо породи очаквания, че скоро и цялата група може да има нови собственици.

Къде са парите

Търкания между двамата съсобственици има отдавна, но за първи път те стигнаха до медиите. Събев и Ершов държат по 47.5% в "Петрол холдинг", който притежава мажоритарния дял в "Петрол". Останалите 5% в холдинга се притежават от Александър Мелник, който е близък до Ершов. "Заедно с Денис ние държим мажоритарно участие от 52.5%. Така че да се говори за война между Денис и Събев, не е правилно. Разногласия има между групата мажоритарни акционери, т.е. ние, и г-н Събев", заяви Мелник в интервю за "Стандарт" през седмицата.

Скандалът в медиите се разрази, след като стана ясно, че в края на май на заседание на надзорния съвет е бил освободен изпълнителният директор на "Петрол" Цветан Димитров "заради доказани нарушения на финансовата дисциплина".

"Нарушенията са свързани с предприемане на действия и ангажименти, които не са гласувани в управителния съвет и той не е имал право да извършва", заяви пред "Капитал" Митко Събев. Източници от дружеството обясниха, че причината за отстраняването на Димитров е предоставянето на авансови суми на Ершов от касата на компанията.

От страниците на вестниците стана ясно, че Ершов е подал тъжба срещу партньора си за документна измама. Според руснака Събев е гласувал на въпросното заседание за отстраняване на Димитров с пълномощно от негово име, което обаче е било оттеглено преди това. В тъжбата Ершов дори заявява, че Събев го е заплашил.

Пред "Капитал" Ершов заяви, че изострянето на отношенията със Събев е заради начин, по който е управляван "Петрол холдинг" през последните две години. В медиите руснакът обвини Събев, че в резултат на неговото управление от сметките на "Петрол холдинг" са изчезнали оборотни средства в размер на 170 млн. евро.

Събев отклони молбата да коментира обвиненията пред "Капитал", заявявайки, че "тези въпроси са несериозни". В медиите той заяви, че това е вътрешнофирмен спор, който ще се реши изцяло в рамките на компанията и в рамките на закона.

Ершов не поясни кои точно сделки на холдинговата компания не одобрява, но се твърди, че руснакът е останал крайно раздразнен от реализираните загуби в размер на близо 190 млн. лева от спекулации с деривативни инструменти през 2007 и 2008 г., както и от инвестициите на дружеството във футболния клуб "Черноморец".

И двамата обаче са категорични, че напрежението помежду им няма да се отрази на бизнеса. Подобно нещо обаче ще изисква доста усилия, тъй като опитът показва, че обикновено противоборствата между основните акционери рано или късно се отразява и дейността на компаниите.

"Елит"-но разплащане

През седмицата в. "Дневник" съобщи, че "Петрол" е все по-близо до сделка за продажба на 200 от най-атрактивните бензиностанции и десет от петролните й бази, отделени в нейното подразделение "Елит петрол" ЕАД. Кандидат-купувач е руската "Газпромнефт", която е собственик на "Нафтна индустрија Србије". Сръбската компания притежава две рафинерии и най-големия брой бензиностанции.

Според всекидневника българската компания се надява да получи 200-300 млн. евро от сделката, която се очаква да бъде финализирана най-късно до средата на следващата година. "Петрол" има интерес сделката да бъде факт дотогава, понеже в края на октомври е падежът по облигационния заем за 100 млн. евро на компанията. Самото създаване на "Елит Петрол" беше стъпка към подготовката за изплащането на задълженията.

От своя страна "Газпромнефт" не бърза да сключва сделка, тъй като модернизацията на двете сръбски рафинерии, която ще увеличи капацитетите им три пъти, се предвижда да приключи през 2013 г.

Възможен е обаче и вариант за създаване на съвместно дружество между "Петрол" и руската компания. При него обаче все още не е ясно какви биха били изгодите за "Петрол". "Действително имаме предложение. Бих казал, че това не е лош вариант. Но като процес изисква доста време. "Газпромнефт" прави анализ на "Петрол" в продължение на две години. За да се стигне до съвместно дружество, ние също трябва да направим проучване", отбеляза Събев.

Той призна, че в компанията се обмислят и варианти да се рефинансира облигационният заем. "В случай че не стигнем до продажба, водим разговори с редица банки", заяви Събев. Според мениджмънта рефинансирането на облигационната емисия може дори да се окаже по-изгодният вариант заради по-ниската продажна цена, която може да се постигне в кризата. При този сценарий активите на "Елит петрол" най-вероятно ще послужат като обезпечение.

"Петрол" е осмата най-голяма компания по пазарна капитализация на българската борса и контролира 15% от пазара на горива в страната. Настоящите собственици на компанията никога не са криели, че са придобили дружеството с цел да извлекат печалба от препродажбата му на един по-късен етап. Преструктурирането на големи компании винаги е било сложно. Още по-трудно е, когато има спорове между отделните акционери. Дали развръзката ще се окаже приятна за облигационерите и малкото останали миноритарни акционери в "Петрол", предстои да научим съвсем скоро.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnnie1160 avatar :-|
    Johnnie
    • - 4
    • + 11

    Руската мафия се сблъскала с българската, защото българската и дърпа част от кинтите... Познайте сега кой ще победи... За Митко пък все ще се намери някаква работа във Феста холдинг :)

    Нередност?
  • 2
    tanio12 avatar :-|
    tanio12
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Johnnie":
    А ти ще си останеш безработен завинаги !

    Нередност?
Нов коментар