Филипинци в Ботевград

Компанията Integrated Micro-Electronics завърши придобиването на "ЕПИК електроник асембли"

Централата на "ЕПИК електроник асембли" очаква новия си собственик
Централата на "ЕПИК електроник асембли" очаква новия си собственик
Централата на "ЕПИК електроник асембли" очаква новия си собственик    ©  Асен Тонев
Централата на "ЕПИК електроник асембли" очаква новия си собственик    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Семееен бизнес

Няма човек във Филипините, който да не е чувал за фамилията Аяла. Освен на Integrated Micro-Electronics тя е собственик на една от най-големите банки в страната - Bank of the Philippine Islands, също на и водещия оператор Globe Telecom, на имотния предприемач Ayala Land, и на още много други компании, които съставят Ayala Group - един от най-успешните конгломерати в страната. Продажбите му за миналата година достигнаха 2.3 млрд. долара.

Създадената преди 175 години, Ayala днес е в ръцете на осмото поколение Аяла - Хайме Аугусто Зобел де Аяла е изпълнителен директор и Фернандо Зобел де Аяла е председател на управителния съвет. И двамата са подготвяни дълги години за тези постове. Единият завършва бизнес администрация в "Харвард", а другият - в Insead.  През последните години само две от начинанията на братята Аяла могат да бъдат описани като провал. Те не успяха с опита си да наложат интернет компания, както и с навлизането на веригата за бързо хранене Burger King. И двата проекта бяха спрени. "Не можеш винаги да успяваш. Понякога се и проваляш, но не тежко", казва философски Хайме Аугусто Зобел де Аяла пред Business Week.

В брой

Integrated Micro-Electronics финансира сделката за EPIQ, като пусна 200 млн. нови акции за 24.4 млн. евро. Купувачът плати 4.8 млн. евро в брой, а останалата част от сумата ще бъде изплатена на равни вноски през следващите седем години.

Приходите на IMI през първото полугодие на 2011 г. се увеличиха с 39% до 262.5 млн. долара благодарение най-вече на силното представяне на дейността в Китай. Въпреки скока на продажбите печалбата за периода отчете срив от 76% до 1.1 млн. долара заради по-високите разходи на компанията.

Филипинска компания купува белгийска, чиято основна дейност е в Ботевград. Едва ли има по-красноречив пример за корпоративна глобализация. А сделката за производителя на електронно оборудване EPIQ е точно такава. Белгийската група продаде основните си дейности в България, Чешката република и Мексико на филипинския Integrated Micro-Electronics, Inc. (IMI). Цената на транзакцията, която беше финализирана в последния ден на юли, е 43.5 млн. евро.

IMI e част от конгломерата Ayala, в който основен акционер е една от най-заможните фамилии на островната държава - Аяла (виж карето). Групата има интереси в най-различни сектори, а производителя на чипове Integrated Micro-Electronics е една от най-бързо разрастващите се дейности на гиганта.

Зад възхода на компанията стои изпълнителният директор и неин президент Артър Тан, който пое управлението през 2001 г. През този период IMI растеше чрез придобиване на други производители, което й помогна да стане едно от често споменаваните имена в бранша. От общо 17-те производствени предприятия най-много има във Филипините и Китай, а другите са в Сингапур и САЩ. EPIQ е следващата част от експанзията. Според Артър Тан операциите на белгийците в България са сред най-важните за компанията му (виж интервюто). И наистина, те ще носят значителна част от бъдещите приходи на IMI, ако се съди по резултатите на българската "ЕПИК електроник асембли", които нараснаха от 1 млн. евро през 1997 г. до около 150 млн. евро през 2010 г. Приходите на Integrated Micro-Electronics пък достигнаха 412 млн. долара (290 млн. евро) за миналата година, но все още те са далеч от поставената от Тан цел от 1 млрд. долара продажби през 2011 г.

Целта на Тан е компанията му да стане един от петте най-големи доставчици на електронно оборудване (ЕMS) до няколко години. За да се бори да постигне тази си цел, компанията е изминала

Дълъг път

При създаването й през 1980 г. IMI се занимава основно с производство на компютърна периферия. Постепенно става доставчик на други по-големи производители, а през 90-те години вече и разработчик. Започва глобалната си експанзия през 2002 г. с първото си международно представителство в Германия. Следва експанзия към други страни. През 2005 г. IMI купува EMS-дейността на американската Saturn Electronics and Engineering Inc. и се слива със сингапурската Speedy-Tech Electronics Ltd.

Постепенно Тан разширява връзките с производителите на оригинално оборудване (OEM), които носят най-сериозните приходи на компанията. IMI определя четири основни пазара за своите продукти: автомобилният сектор, медицинско оборудване, промишлеността и телекомуникациите. Така IMI се превръща в сериозен конкурент на доставчиците от Тайван в изключително конкурентния пазар на електронно оборудване.

За да превърне една тясно специлизирана филипинска компания в глобален играч, Тан създава

Разнолик мениджърски екип

от американци, германци, малайзийци, китайци и др. "Ефективният корпоративен лидер в западна среда е много различен от този в източната среда. Аз се научих да смесвам двете методологии", заяви той преди няколко години. Определя IMI като компания с азиатски корени, но западна по корпоративна структура и ръководене на бизнеса. Амбицията на Тан е да покрие колкото се може по-голям пазар и да осигурява нещо повече от останалите компании в сектора, а именно следпродажбено обслужване. Много от азиатските фирми в сектора не предлагат подобни услуги, докато в IMI вече са напреднали в развитието на тази част от бизнеса.

Но къде ще е

Мястото на EPIQ

в цялата нова структура? Интеграцията на голям бизнес в три различни държави е сериозно предизвикателство и не случайно Тан обяви, че консолидацията е основната задача на IMI през следващите месеци. Придобитите операции в България, Чешката република и Мексико допълват идеално производството на IMI, тъй като доставят за същите сектори, но покриват нови региони. Тан вече обяви, че запазва досегашния изпълнителен директор на EPIQ Жил Бернар, който ще участва в управлението на обединената компания.

"ЕПИК електроник асембли" е считана за едно от най-успешните предприятия в България в сферата на електрониката. Както много други хубави неща, навлизането на белгийската EPIQ в страната става по случайност, когато български имигрант препоръчва на основния акционер в групата Роланд Дюшатле да инвестира тук. Той го послушва и през 1995 г. започва проект на зелено, като през следващите десет години отваря три отделни завода в Ботевград за електронни чипове, системи за битови уреди и компоненти за автомобили. Всъщност напоследък Дюшатле разпродава свои дейности по света, като се раздели и с друга своя компания в България - "Сензор найт индастриъл", която продаде на американската Sensata Technologies. Дюшатле все пак запазва контрола над третата си компания с бизнес в България - Melexis.

Разширяването на глобалния обхват на IMI ще позволи на филипинците да издържат евентуален срив на отделни пазари и региони. Въпреки че купувачът на "ЕПИК електроник асембли" все още е лаконичен за бъдещите си планове в България, навлизането на толкова амбициозна компания е добър сигнал за бъдещето на сектора. Словосъчетанието "филипински инвеститори" може и да звучи колоритно, но носи със себе си и истинска стойност.

Изпълнителният директор на IMI Артър Тан: Сделката ни прави още по-голям играч



Сделката за EPIQ е поредната част от глобалните ви амбиции. Каква ще е следващата ви стъпка?

- Интеграция, включваща свързване на подразделенията и процесите в EPIQ с тези в IMI -  счетоводни стандарти, финансова консолидация и отчетност, кеш мениджмънт и хеджиране и т.н. Очакваме намаляване на разходите за материали заради увеличената покупателна способност на компанията и достъп до по-широк кръг от доставчици. След сделката ще разполагаме с разработчици във всички основни географски райони, по-голям достъп до таргетираните от нас пазари и нови възможности за глобално сътрудничество.

Колко важни са българските операции за компанията ви?

- Дейността ни в България е сред най-големите от придобитите от IMI подразделения на EPIQ и очакваме тя да остане такава и в бъдеще.   

Планирате ли нови инвестиции в България?

- Прогнозите ни показват, че приходите от всичките ни дейности ще растат. За да подкрепим такъв растеж, ще са нужни инвестиции.

Планирате ли мениджърски промени в цялата EPIQ, а и в България?

- Нямаме планове за някакви значителни смени, тъй като придобитите компании допълват нашия бизнес. Освен това сегашният мениджмънт е силен и разполага с нужния опит на местно ниво.

Какви са очакванията ви за сектора за електронно оборудване?

- Индустрията е много зависима от състоянието на глобалната икономика, която остава небалансирана в различните пазари и региони. Но има много възможности за растеж на пазара за електронни устройства във всеки регион. Електрониката присъства във всяка част от ежедневието ни. Нарасналото ни глобално присъствие ще позволи да сме по-активни като доставчици на производителите на оригинално оборудване (OEM), които търсят как да отговорят на регионалното и международното търсене.

 
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    verginiav avatar :-|
    Verginia Georgieva
    • + 7

    интересно

    Нередност?
  • 2
    ivan_radanov avatar :-|
    Иван Раданов
    • - 3
    • + 3

    Да се надяваме, че ще е за добро. Доколкото съм чувал, белгийците са оставили българските си поделения да се оправят сами през последните няколко години.
    Малайзийците идват с парите напред и би трябвало няколко години да не пипат нищо в структурата - поне докато се ориентират.

    Нередност?
  • 3
    jwalker avatar :-|
    Кулин бан

    за добро е

    Нередност?
Нов коментар