🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България тръгва на лов за инвеститори

През следващата година и половина Българската агенция за инвестиции ще представи страната на 9 международни форума. Първият е на 1 декември в Лондон

"България не е достатъчно известна като дестинация за инвестиции. Целта на проекта е това да се промени. Очакваме да има и конкретни резултати – повече запитвания и повече нови инвестиции", коментира изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов.
"България не е достатъчно известна като дестинация за инвестиции. Целта на проекта е това да се промени. Очакваме да има и конкретни резултати – повече запитвания и повече нови инвестиции", коментира изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов.
"България не е достатъчно известна като дестинация за инвестиции. Целта на проекта е това да се промени. Очакваме да има и конкретни резултати – повече запитвания и повече нови инвестиции", коментира изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"България не е достатъчно известна като дестинация за инвестиции. Целта на проекта е това да се промени. Очакваме да има и конкретни резултати – повече запитвания и повече нови инвестиции", коментира изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България тръгва на лов за чуждестранни инвеститори. През следващата година и половина Българската агенция за инвестиции (БАИ) ще организира представяне на страната в няколко държави ("роудшоу"). То започва на 1 декември от Лондон. Следват международни инвеститорски форуми в още 8 държави, които имат потенциален интерес към България.

На всеки от тях ще бъдат представени не само общите условия за инвестиране в страната, но и по-конкретни данни за 8 различни сектори, подбрани според профила на съответната държава. "България не е достатъчно известна като дестинация за инвестиции. Целта на проекта е това да се промени. Очакваме да има и конкретни резултати – повече запитвания и повече нови инвестиции", коментира изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов.

Първата стъпка

Инвеститорският форум в Лондон ще бъде посветен на възможностите за инвестиции в сферата на аутсорсинга и IT индустрията. "На него ще акцентираме на трите ни конкурентни предимства в тези области – човешки ресурси с добър микс от езикови познания и професионална квалификация, офиси от клас А и добра IT  инфраструктура", казва Стефанов.

В "роудшоуто" ще участват не само държавни служители, но и представителите на компании от различни сектори. В Лондон това ще бъдат мениджъри на фирми, работещи в сферата на човешките ресурси, недвижимите имоти и такива от IT индустрията.

Проектът на агенцията предвижда форумите да бъдат предназначени само за тесен кръг от предварително подбрани потенциални инвеститори, за да може крайният ефект да е по-добър. За форума в Лондон вече са разпратени покани до близо 60 души.

Продължението

След Великобритания "роудшоуто" продължава към Германия, Белгия, Франция, Дубай, Русия, Китай, Япония и САЩ. Индустриите, които ще бъдат на фокус, са транспортно оборудване и машиностроене, енергетика и електротехника, химическа индустрия, храни и земеделие, логистика, IT, аутсорсинг и туризъм в частта му SPA и уелнес. Пет от международните форуми трябва да бъдат проведени до края на април 2012 г. Точният им график все още се съгласува с търговските представителства на България в чужбина и Министерството на външните работи.

Предвижда се форумите в Белгия и Франция да бъде с акцент храни, земеделие и логистика. В Русия и Дубай на фокус ще бъде хранителната индустрия и туризма. Представянето в Германия ще е посветено на транспорт, електротехника, химическа индустрия. Презентациите в Япония и Китай ще бъдат същите като в Германия плюс сектор логистика. В САЩ ще бъдат представени 7 от всички 8 отрасъла, като изключението е за туристическата индустрия.

Сметката

"Роудшоуто" е част от проекта на БАИ за популяризиране на предимствата за инвестиране в България, който се финансира по оперативна програма "Конкурентоспособност". Целият проект е за над 21 млн. лв. Само организацията на 9-те международни форума ще струва над 814 хил. лв., а обществената поръчка за провеждането им е спечелена от ДЗЗД "Консорциум ѝ4Инвестирай в България".

Рекламни брошури

По европроекта на БАИ е проведена и обществена поръчка за дизайн и изработка на печатни материали – 8 секторни брошури на минимум 7 езика, обзорна брошура, бланки и папки. Тя е на стойност от малко над 344 хил. лв. и е спечелена от "Лито Балан". Разработката на структурата и съдържанието им е възложено на "Прагматика" ООД, като за това компанията ще получи над 195 хил. лв. Към момента работата по рекламните материали все още не е приключила.

От БАИ заявиха, че до старта на първия от поредицата международни форуми, поне брошурите на тема IT и аутсорсинг би трябвало да бъдат готови. За всички останали като краен срок е поставен декември, така че все пак би трябвало и те да са подготвени за предстоящите форуми в други държави.

Американски компании искат да аутсорсват в страната

Две американски компании проучват възможностите да изнасят дейности в България. Едната от тях вече е на финалния етап и съвсем скоро официално трябва да обяви, че открива аутсорсингов център, който ще се занимава с финансовите и счетоводните дейности, съобщават от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Очаква се в него да работят около 1000 души. Втора компания също има намерение да отвори аутсорсингов център в България, но проучването й все още е на сравнително ранен етап. Очакванията са компанията да вземе решение дали ще стъпи в България до средата на 2012 г. Проектът е свързан с осигуряване на работа на до 3 хил. души.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 2
    • + 7

    Голям лов ще падне. Особено много ще помогне "рекламния" случай с "Боженци"...

    Нередност?
  • 2
    obiknoven avatar :-P
    obiknoven
    • - 1
    • + 2

    Говори се че и агент Гоце обича да ловува. Да го пратим в Лондон ...

    Нередност?
  • 3
    subesednik avatar :-|
    subesednik
    • - 4
    • + 5

    Стига с тези аутсорсинги, кол центрове и прочие... за нищо друго ли нямаме възможности и кадри....

    Нередност?
  • 4
    xon2003 avatar :-P
    Starsky
    • + 2

    Да, само така имате шанс да ги докарате инвеститорите, с пистолет в челото!

    Нередност?
  • 5
    vladimirov__ avatar :-|
    vladimirov__
    • + 4

    Да му уловя ПР-ката аз на него ...

    Нередност?
Нов коментар