🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Победителят: От счетоводство към проектиране

Управителят на "ССП Геостандарт" Славейко Господимов
Управителят на "ССП Геостандарт" Славейко Господимов
Управителят на "ССП Геостандарт" Славейко Господимов    ©  Юлия Лазарова
Управителят на "ССП Геостандарт" Славейко Господимов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията победител е създадена като фирма за счетоводни услуги -  "Специализирано счетоводно предприятие Геостандарт" - през 2002 г. Дружеството се оказва на върха на класацията "Гепард 2011" благодарение на проектантските си услуги.

Компанията е семейният бизнес на Димитринка и Славейко Господинови – тя е икономист и счетоводител, той – специалист по геодезия, декан на Геодезическия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Смяна на дейността

Първоначално фирмата се занимава със счетоводни услуги. По-късно  се оказва, че бизнесът все по-често предпочита да назначава собствен счетоводител и работата намалява, обясняват собствениците.

Същевременно се появяват възможности за извършване на проектантски услуги - устройствено и кадастрално планиране, подземен кадастър, регистриране на състоянието на сградите по метода на наземното лазерно сканиране, при което се създава триизмерно изображение на обекта - и "ССП Геостандарт" ги използва успешно.

Промяна на името

През 2009 г. собствениците променят името на фирмата, като остават съкратената форма "ССП – Геостандарт". В ситуацията на икономическа криза Господинови казват, че не си позволяват да наемат персонал, и предпочитат да ангажират външни експерти за проектите, с които се заемат.

Въпреки зашеметяващия ръст на приходите от "ССП Геостандарт" твърдят, че не смеят да правят прогнози за развитието на бизнеса си, защото смятат, че няма какво да гарантира постоянен поток от поръчки.

"В този бизнес са много важни контактите", казва Славейко Господинов и не отрича, че той ги има. Но уточнява, че с управлението на бизнеса се занимава съпругата му. Господинови обясняват, че макар сред клиентите им да попада Столичната община и някои държавни институции, бизнесът им се развива благодарение на частните инвеститори.

"Гепард 2011": Новите критерии

От тази година класацията "Гепард" изключва големия бизнес и изследва само малки и средни компании, за да разкрием динамиката на сектора. За да попадне в класацията, една компания трябва да отговаря на определението за малки и средни предприятия.

- Да има не повече от 249 служители и приходите й (в случая за 2010 г.) да не надвишават 95 млн. лв.

- Да е регистрирана преди 2008 г.

- Да отбелязва ръст на приходите си както за 2010/2009 г., така и за 2009/2008 г.

- Да не е регистрирала загуба или нулев приход през изследвания тригодишен период (2008 - 2010 г.)

- Да не е държавна или общинска собственост

- Да не холдингово или инвестиционно дружество

Регионални срещи

"Капитал Daily" представя "Гепард 2011" на срещи с бизнеса в страната. Първата беше в четвъртък в Пловдив. Останалите две ще са на 29 ноември във Варна и на 30 ноември във Велико Търново. В програмата има и дискусионен панел "Устойчиво развитие на малкия и средния бизнес", по време на който се обсъждат изводите от класацията, както и най-важните тенденции към развитие и проблеми в обхванатите от "Гепард 2011" региони. Акценти са и възможностите за финансиране и иновациите в малкия бизнес. В дискусиите ще се включат кметове на общини в Южна, Северна България и Черноморието, както и представители на министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Европейската мрежа за предприятия и Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
Все още няма коментари
Нов коментар