Иновациите са ключът за развитието на малкия и средния бизнес

Осъществяването им обаче изисква взаимодействие между компании, администрация, образование и потребители

Малките и средните предприятия имат както потенциал, така и интерес да развиват иновации
Малките и средните предприятия имат както потенциал, така и интерес да развиват иновации
Малките и средните предприятия имат както потенциал, така и интерес да развиват иновации    ©  Shutterstock
Малките и средните предприятия имат както потенциал, така и интерес да развиват иновации    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

24%

от компаниите в класацията "Гепард" на най-динамичните малки и средни компании се намират в източната част на България

Иновациите са един от най-важните компоненти за динамичното развитие на малкия и средния бизнес, но за да се осъществяват новите идеи в работата му, е необходимо тясно сътрудничество между компаниите, правителството, образователната система и потребителите. Около тази идея се обединиха вчера участниците в регионалната бизнес конференция "Гепард", която "Капитал Daily" проведе във Варна. Събитието срещна представители на бизнеса с новата местна власт.

Според експертите малките и средните предприятия имат както потенциал, така и интерес да развиват иновации. От Фондацията за приложни изследвания и комуникации, които изготвят годишния доклад "Иновации.бг", припомниха, че темповете на нарастване на финансирането на научноизследователска и развойна дейност са по-високи от темповете на нарастване на брутния вътрешен продукт на страната.

По време на дискусията не бяха подминати и останалите проблеми на малкия и средния бизнес – трудният достъп до финансиране, необходимостта от по-качествен човешки ресурс и насочване към сектори с по-висока добавена стойност и не на последно място липсата на богат управленски опит

Класацията

Тази година класацията изключва големите компании (виж критериите в карето), а подреждането на най-динамичните малки и средни предприятия е направено по ръста на приходите им от оперативна дейност през 2010 г. спрямо резултатите от 2009 г. Освен данните за дейността им през последната година се проследява и динамиката в тяхното развитие през последния тригодишен период (2008-2010 г.).  "Гепард" подрежда компаниите и в регионални класации по административни области.

Краят на срещата беше отбелязан от церемония, на която бяха наградени най-успешните компании в черноморския регион на страната.

Най-добре представилата се компания в региона и заемаща втора позиция в класацията на национално ниво е варненската "Навибулгар сървисес", чиито приходи през 2010 г. скачат с 2762%. През 2008 г. дружеството е имало едва 15 хил. лв. оборот, който миналата година скача до над 2.7 млн. лв. Печалбата на компанията за 2010 г. възлиза на 478 хил. лв.

Миналта седмица "Капитал Daily" награди най-успешните дружества в Южна България, а днес във Велико Търново ще бъдат отличени фирмите от северната част на страната.

Регион Черноморие

В деветте административни области от регион Черноморие се намират 24.12% от класираните в цялата страна фирми.

Най-силно представени в региона са областите Варна, Бургас и Добрич, които заедно "излъчват" 60% класираните компании от източната част на страната. Най-малък е броят на попадналите в подреждането дружества от област Разград, но те пък бележат най-високия за страната среден ръст на приходите.

Новите критерии

От тази година класацията "Гепард" изключва големия бизнес и изследва само малки и средни компании, за да разкрие динамиката на сектора.

За да попадне в класацията, една компания трябва:

- Да отговаря на определението за малки и средни предприятия - да има не повече от 249 служители и приходите й (в случая за 2010 г.) да не надвишават 95 млн. лв.

- Да е регистрирана преди 2008 г.

- Да отбелязва ръст на приходите си както за 2010/2009 г., така и за 2009/2008 г.

- Да не е регистрирала загуба или нулев приход през изследвания тригодишен период (2008-2010 г.)

- Да не е държавна или общинска собственост

- Да не е холдингово или инвестиционно дружество.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 1
    • + 1

    моля дефинирайте иновации... :)

    Нередност?
Нов коментар