Veolia продава активи за €5 млрд. заради огромния си дълг

Компанията не съобщава конкретни планове за бизнеса си в България

Associated Press    ©  Associated Press
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската ютилити компания Veolia Environnement обяви, че ще продаде активи на стойност 5 млрд. евро (6.7 млрд. долара) през следващите две години, за да намали дълга си и да се съсредоточи върху бизнеса с вода и енергийни услуги.

Обявеният във вторник план за преструктуриране на компанията, който бе цитиран от Bloomberg, предвижда да бъдат продадени операции във водния сектор на Великобритания, част от бизнеса за управление на отпадъци в САЩ, както и един от най-големите транспортни оператори в Европа – британската Veolia Transdev.

С цел да свие дълга си под 12 млрд. евро до края на 2013 г., Veolia предлага да плати по-нисък дивидент на инвеститорите през 2012 г. и 2013 г. - 70 евроцента, в сравнение с 1.21 евро през 2010 г. Компанията обяви също, че ще свие географското разпределение на своя бизнес.

Не се споменава нищо конкретно за бизнеса й в България, където тя е собственик на "Софийска вода".

Новият план - от експанзия към съкращения

Според изчисленията на компанията програмата за съкращаване на разходите й ще повиши нейните приходи със 120 млн. евро през 2013 г., 220 млн. евро през 2014 г. и 420 млн. евро през 2015 г.

Продажбата на активи ще доведе до "дълбока трансформация на нашата компания", отбелязва изпълнителният директор Антоан Фреро, цитиран от Bloomberg. Целта е Veolia да се адаптира към настоящите икономически и финансови условия, допълва Фреро.

През миналия месец перспективите за кредитния рейтинг на Veolia бяха понижени от агенцията Fitch Ratings, след като на два пъти ютилити гигантът пронижи прогнозите за своята печалба.

Veolia осигурява вода на повече от 100 милиона клиенти, включително в България, и обработва около 63 млн. тона отпадъци.

Обявеният план за преструктуриране на бизнеса слага край на глобалната експанзия на компанията, започната от предшественика на Фреро – Анри Пролио, който през 2009 г. стана председател и изпълнителен директор на Electricite de France, но запази председателския пост във Veolia до декември.

Пролио похарчи около 4 млрд. евро за придобивания през 2007 г. и 2008 г., разпростирайки бизнеса на Veolia в 77 държави, включително Аржентина и Южна Корея. През миналата година френската компания стъпи и в България, купувайки 57.8% от "Софийска вода" за около 150-160 млн. лв.