🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Светослав Божилов вече държи над 96% от "ФЗЗ Мел инвест"

Компанията най-вероятно ще остане публична тъй като АДСИЦ не могат да се делистват като останалите борсови компании след преминаване на лимита от 95%

"ФЗЗ Мел инвест" АДСИЦ отдаде през ноември 20 хил. дка земя в с. Бойница  под наем на китайската компания Tianjin State Farms Agribusiness Group  Company
"ФЗЗ Мел инвест" АДСИЦ отдаде през ноември 20 хил. дка земя в с. Бойница  под наем на китайската компания Tianjin State Farms Agribusiness Group  Company
"ФЗЗ Мел инвест" АДСИЦ отдаде през ноември 20 хил. дка земя в с. Бойница под наем на китайската компания Tianjin State Farms Agribusiness Group Company    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"ФЗЗ Мел инвест" АДСИЦ отдаде през ноември 20 хил. дка земя в с. Бойница под наем на китайската компания Tianjin State Farms Agribusiness Group Company    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Светослав Божилов чрез "Вентчър Екиути България" вече притежава 96.69% от "Фонд за земеделска земя Мел инвест" АДСИЦ след проведеното търгово предложение, показват данни на Централния депозитар. Преди него тъй държеше 90.59%. По този начин Божилов вече разполага с дял над 95% във фонда за земеделска земя, при достигането на който публична компания може да бъде свалена от търговия на регулиран пазар. Случаят обаче е по-особен, тъй като "Фонд за земеделска земя Мел инвест" е акционерно дружество със специална инвестиционна цел и то по презумпция трябва да е публична компания.

Обяснения

Oт офиса на Светослав Божилов отгововориха единствено, че засега няма планове "ФЗЗ Мел инвест" да се свали от търговията на регулиран пазар и как планира да го стори. Достигането на дял над 95% при АДСИЦ чрез изкупуване е първи случай за българския капиталов пазар и затова няма ясен механизъм какви са действията на акционер, ако иска да свали дружеството от търговия. Според юристи с опит в лицензионни процедури, публични листвания и делиствания и търгови предложения, до които "Капитал Daily" се допита, дори след постигането на дял над 95%, както е според Закона за публично предлагане на ценни книжа, едно АДСИЦ не може да бъде делиствано. То може да бъде свалено от търговия само след ликвидация по Закона за АДСИЦ.

За момента основният акционер във "Фонд за земеделска земя Мел инвест" - "Вентчър Екиути България", не е изразил такава воля. Ако обаче се стигне до него, това ще е вторият фонд за инвестиции в земеделска земя, който иска да се ликвидира. Преди по-малко от две седмици ръководството на "ЕЛАРГ фонд за земеделска земя" съобщи, че свиква извънредно общо събрание, на което да се гласува закриване на дружеството. Причината е в голямата разлика между пазарната цена на активите на фонда и акциите, което не позволява на акционерите да осребрят на добра цена собствеността си през борсата според мениджмънта. Дружеството има над 250 хил. дка земя, а общите му активи се оценяват на 95 млн. лв.

Новите акционери

Приликата между двете дружества за земя идва и от това, че те се сдобиха с нови мажоритарни собственици през тази година. В средата на лятото в "ЕЛАРГ фонд за земеделска земя" стана смяна на най-големия акционер. Тогава управляващото му дружество "Агроменидж" придоби 49.5% от компанията в сделка с QVT Fund за 20.1 млн. лв., като реално зад сделката застанаха "Индустриален холдинг България" и дружества на "Алианц", които също имат връзка помежду си.

В края на септември Централният депозитар обяви, че "Вентчър Екуити България" АД е увеличило дела си във "Фонд за земеделска земя мел инвест" АДСИЦ до 90.59%. По-рано фондът на Божилов държеше 49.86% от дружеството. Продавач беше "Биоенергетика", което след продажбата запази дял от 2.26%, а преди нея е държало 43%. Сделката за покупка на 40.7% от фонда за земя беше сключена на извънрегулирания пазар на акции за 6.26 млн. лв., или по 0.55 лв. за акция. Два дни по-рано беше изтъргуван още един по-малък пакет ценни книжа. За сравнение - последната цена на акция при сделка от регулирания пазар е 0.75 лв. от 16 септември 2011 г.

Търгово предложение

Именно в резултат на тази сделка възникна задължението за отправяне на търгово предложение. То беше на цена от 0.80 лв. за акция. Докато течеше срокът на предложението, делът на "Вентчър Екиути България" ЕАД се повиши от 90.59% до 94.9%.

В средата на ноември "ФЗЗ Мел инвест" АДСИЦ отдаде под наем 20 хил. дка земя в с. Бойница, Видинска област, на китайската компания Tianjin State Farms Agribusiness Group Company. Инвестицията се оценява на 10 млн. евро.

Според данните си от годишния отчет за 2010 г. в края на миналата година дружеството е притежавало 60 530 дка, след като преди това е продало 34% от притежаваната си земя, или 31 245 дка, за 10.1 млн. лв. "Фонд за земеделска земя мел инвест" АДСИЦ ще разпредели близо 260 хил. лв. от резултата за 2010 г. под формата на дивиденти, става ясно от точките, приети на последното общо събрание на акционерите.

Активи

На него е гласувано още към активите на фонда да бъде прехвърлена част от търговското предприятие "Агроенерджи" АДСИЦ, което също е собственост на Светослав Божилов. Към "Фонд за земеделска земя Мел инвест" АДСИЦ ще бъдат прехвърлени 32 000 дка земя. В структурата на фонда ще влязат и част от "Агровенър Норт Уест" ООД  - 6200 дка земя, както и част от "Екопроекти"  с 4800 дка земя. Така портфейлът от обработваема земя на "Фонд за земеделска земя Мел инвест" ще нарасне почти двукратно, а в него Божилов ще съсредоточи инвестициите си в земя. Въпреки това обаче компанията няма да попадне сред водещите фондове за земеделска земя по обем на обработваните площи.