Търсенето на работа чрез интернет се увеличава

Най-много обяви са публикувани в сферата на търговията, ресторантьорството и IT сектора, според сайта jobs.bg

През 2012 г. ще се увеличи търсенето на служите за IT сектора и в сферата на аутсорсинга, прогнозират от jobs.bg
През 2012 г. ще се увеличи търсенето на служите за IT сектора и в сферата на аутсорсинга, прогнозират от jobs.bg
През 2012 г. ще се увеличи търсенето на служите за IT сектора и в сферата на аутсорсинга, прогнозират от jobs.bg    ©  Георги Кожухаров
През 2012 г. ще се увеличи търсенето на служите за IT сектора и в сферата на аутсорсинга, прогнозират от jobs.bg    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на хората, които търсят работа чрез интернет, е нарастнал през 2011 г. Кандидатстванията по обяви за работа достигат 23.8 млн. или с 13% повече на годишна база, показва статистиката на един от сайтовете за търсене на работа jobs.bg.

Данните бяха съобщени днес на пресконференция. Според тях през миналата година са били публикувани близо 253 хил. обяви за работа, което представлява ръст от 23%. Търсенето обаче все още изпреварва предлагането, така че намирането на работа не е лесно. От сайта прогнозират, че трудностите на пазара на труда по всяка вероятност ще се запазят и през 2012 г., ако няма видимо подобрение на икономиката и бизнеса.

Какво се търси

Най-много обяви през 2011 г. са били публикувани в сферата на търговията, ресторантьорството и IT сектора, показва статистката на jobs.bg (виж карето). Първите два сектора са сравнително големи и затова и обявите са много на фона на останалите, обяснява Пламен Вушев, управител на jobs.bg.

Най-много кандидати има по позициите, които не са свързани с някакви особени изисквания. За тях кандидатите понякога достигат дори над 1000. В същото време има позиции в IT индустрията, които са много специфични и почти няма хора, които да отговарят на изискванията.

Обикновено обявите в интернет са насочени към хора, които си търсят работа на средно мениджърско ниво или са експерти в някаква област. Това е свързано и с характера на аудиторията, която включва предимно млади лица на възраст между 25 и 35 години. По-скоро извън общата статистика на сайтове като jobs.bg остават високите мениджърски длъжности и най-ниско квалифицираните. Обявите в интернет обикновено се преглеждат от хора, които са с висше образование и в 2/3 от случаите те дори имат работа, но използват интернет, за да се ориентират какво се случва на пазара на труда в тяхната област.

Поглед в бъдещето

През 2012 г. ще се увеличи търсенето на служите за IT сектора и в сферата на аутсорсинга, прогнозира Вушев. Той припомни и информацията, която бе обявена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, че през 2012 г. в страната ще влезе нова аутсорсингова компания. Очакванията са през първата година тя да осигури заетост на поне 200-300 души, а през следващите да развие бизнеса си поне до 1000 заети, коментират от jobs.bg.

Според Вушев в бъдеще ще има недостиг на хора, които владеят скандинавски езици и които могат да работят за аутсорсинг компаниите. По думите му друга от тенденциите на пазара на труда е, че образованието и уменията на хората вече не са чак толкова важни, колкото това да са адаптивни и склонни да се променят.

Обявите за работа по сектори

Продажби и търговия – 18%

Ресторантьорство – 12%

IT и  производство – по 8%

Услуги – 7%

Туризъм и хотелиерство – 6%

Транспорт и логистика – 5%

Счетоводство, одит и финанси – 4%

Дял от 2% имат – образование, курсове и преводи; реклама и PR; маркетинг, кол центрове; здравеопазване и фармация; строителство, архитектура и градоустройство; банки; други;

Дял от 1% имат – селско и горско стопанство, рибовъдство; право и юридически услуги; охрана; недвижими имоти; медии; енергетика и ютилитис; човешки ресурси

Източник: jobs.bg
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • + 9

    по-интересно е как стои случая с намирането на работа... :)

    Нередност?
  • 2
    alex052 avatar :-|
    alex052
    • - 1
    • + 2

    Е отново нищо ново под слънцето.Нещата се развиват нормално,няма нищо учудващо в това ,че се повишава търсенето през интернет.
    А интересен е въпроса с намирането и то не самото намиране и започване на работа а заплатата.Работа за без пари бол.........

    По думите му друга от тенденциите на пазара на труда е, че образованието и уменията на хората вече не са чак толкова важни, колкото това да са адаптивни и склонни да се променят

    това извинете за кой бранш се отнася.Определено не е за инженерните специалности.Или може да се тълкува като търсене на подлизурковци и нагаждачи?
    Стига де,този който го е казал това нещо наясно ли е с рисковете от липса или малък опит на ръководен кадър на стройтелен обект или в проектанско бюро?Вярно г-н П.Вушев ръководи един от най-големите сайтове за търсене на работа онлайн но според мен това изказване някакси не пасва.

    И какво да правим ние с 14-15 години стаж да се правим на тъпи за да работим ли?Да спрем да ходим по специализации и обуичения та да свалим нивото си?

    Нередност?
  • 3
    convince avatar :-|
    convince
    • + 4

    Самото търсене на работа, вече се превърна в нехонорувана свободна професия.

    При това доста тежка и изморителна...


    Нередност?
  • 4
    convince avatar :-|
    convince
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "Николай Александров":

    ВРЕДНО Е ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СЕ РАБОТИ ЕДНО И СЪЩО, КАКТО И В ЕДНА И СЪЩА КОМПАНИЯ ИЛИ РАБОТНО МЯСТО.

    За 5 години всичко се изчерпва. Както и самите компании не издържат днес дълго поради голямата отраслова, структурна суровинна, и пазарна динамика.

    Бъди друг! Както и да го разбираш това.

    Нередност?
  • 5
    whispering avatar :-|
    шепоти

    На пазара на труда зад търсенето (на труд) седят работодателите, а зад предлагането (на труд) седят безработните/ търсещите работа, а не обратното.

    Нередност?
Нов коментар