🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът очаква нови съкращения и рязане на заплати

Негативните ефекти от кризата в Европа и новата вълна на аутсорсване на дейности ще бъдат доминиращите фактори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За пазара на труда 2012 г. ще бъде поне толкова напрегната, колкото и 2011 г. Но има сериозни рискове да стане и по-зле - да има нови съкращения и нова вълна от намаляване на заплати. Малки положителни промени може да има само в отделни сектори като IT, фармация и козметика, а надеждата за по-сериозно раздвижване е в появата на нови чуждестранни инвеститори и подобряването на икономиките на водещите държави в Европа. Това показва допитване на capital.bg до някои от водещите компании, които се занимават с подбор на персонал, икономисти и HR експерти. 

Непразничната статистика

Точно между коледните и новогодишните празници Националният статистически институт (НСИ) публикува резултатите от редовната си анкета сред мениджърите на предприятията от сферата на строителството, услугите и промишлеността, с която прави замерване на бизнес климата в страната. Оказа се, че мнозинството от тях очакват нови спадове за бизнеса си и съкращения през следващите три месеца.

Междувременно НСИ отчете и ръст на разходите на работодателите за труд през третото тримесечие в размер на 7.3%. Според работодателите обаче това е по-скоро, заради съкращенията на нископлатени служители, които водят до изкуствено, чисто статистическо завишаване на общото ниво на заплащане.

"Заплатите са замразени от идването на власт на правителството на ГЕРБ. Всъщност те реално могат да се смятат за намалени, заради инфлацията. През 2012 г. очаквам да бъдат замразени на тези си нива или намалявани допълнително, но не и да бъдат увеличавани. Не очакваме чудеса дори и на Коледа", коментира икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

"През последните две години възнагражденията намаляха средно с около 30%. Очаквам през 2012 г. да има нови съкращения и намаляването на възнагражденията да продължи", коментира и Даниела Осиковска, управляващ директор на "Бойден" – една от големите компании за подбор на висши управленски кадри.

Песимистичният вариант

Възнагражденията и броят на работните места са тясно свързани с резултатите на компаниите, а в масовия случай през 2012 г. те ще усетят забавянето на икономическия растеж в Европа чрез свиването на износа и новите си поръчки. "Най-зле е състоянието на строителния сектор и на малките компании, някои от които са изправени пред фалит", коментира Зайкова. 

HR компаниите отбелязват, че през 2011 г. фирмите по-скоро са се въздържали от намаляване на възнагражденията и са орязвали различните придобивки, като например ваучери за храна или транспорт. Намалявани са и финансовите бонуси, които зависят от резултатите на компанията. Например тези на търговците са свързани с показателите на продажбите, а на висшите мениджъри се определят предимно от финансовите резултати на компаниите преди облагане.

И в двата случая предприятията отчитаха по-слаби резултати и хората на такива позиции получиха  доста ограничени бонуси, показват наблюденията на "Бойден". Ако негативните икономически тенденции се задържат и през 2012 г., ще има нова вълна от орязване на финансовите възнаграждения, прогнозират HR-специалистите.

Трансформации и във финансовия сектор

Ще намалява и броят на работните места във финансовия сектор, заради сливанията на банкови и застрахователни институции. Конкретни примери в това отношение са сливането на "Пощенска банка" и "Алфа банк" или вливането на "Български имоти" в "Булстрад Виена иншурънс груп". "Големите банки вече съкращават служители", казва Осиковска.

Аутсорсингът в плюсове и минуси

Увеличаването на значението на аутсорсинга в България бе една от тенденциите, които се затвърдиха през 2011 г. Специалистите очакват това да се повтори и през новата година. Възлагането на дейности на външен изпълнител се предпочита, заради намаляването на разходите и възможността служителите да се концентрират върху основната дейност на компанията. Този процес обаче е двустранен и води не само до създаване на нови работни места, но и до закриване на други.

"Към момента българските компании са по-скоро консервативни и не възлагат дейности на външни изпълнители. Тази тенденция ще засегне по-скоро международните компании", коментира Осиковска. Компаниите ще продължат преструктурирането си, като то ще бъде за сметка на изнасянето на процеси към външни изпълнители, което ще засегне основно финансови и счетоводни дейности, IT процеси, продажби или човешки ресурси и администриране, прогнозират от Manpower. Някои от компаниите вече отчетоха пренасищане на търсенето на служители за кол-центровете.

Изцяло положителен ефект за пазара може да има, ако България успее да привлече нови аутсорсинг компании, които да увеличат общото търсене. Нова тенденция в тази сфера е създаването на "хъб" за аутсорсване на услугите на дъщерните компании на международна група, която оперира в различни страни. Ако България се превърне в подобен "хъб", плюсовете от аутсорсинга може и да надделеят.

Реалистичният вариант

"Очаквам през 2012 г. безработицата да продължи да се увеличава, макар и с по-слаб темп, но не смятам, че тенденцията ще се обърне. Предполагам, че може да има и допълнително намаляване на заплатите, макар че това ще е последното нещо, до което ще прибягнат мениджърите им", коментира Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК). Според него най-доброто, на което можем да се надяваме, е да няма драстични промени в заетостта и нивото на заплащане, така че поне да запазим показателите от края на 2011 г.

Оптимистичният вариант

"Не очаквам сериозни сътресения", коментира Надя Василева, изпълнителен директор на "Менпауър България". Според нея заплатите на служителите все повече подлежат на договаряне и от служителя зависи да убеди работодателя си, че заслужава определно възнаграждение, а не просто сумата, която е фиксирана за дадена длъжност. "Започна нещо като "времето на преговорите и доказването", отбелязва Василева. Това означава, че в някои случаи служителите могат да си договорят и повишение.

Според експертите негативните тенденции не би трябвало да засегнат секторите като информационни и телекомуникационни технологии, където и в момента има недостиг на кадри, както и фармация и козметика, които отчитат добри търговски резултати. Там може да се очаква ръст на заетостта и дори на заплащането.

Хипотетичният (щастлив) край

Пазарът на труда може да претърпи сериозни промени, ако кризата в Европа не бъде решена скоро или се задълбочи. Положителните трансформации се очакват в случай, че в страната влязат нови чуждестранни инвеститори, които да разширят пазара на труда.

За експертите хипотетичният "щастлив край" зависи предимно от външни фактори и е свързан с много "ако" и "зависи". Но поне запазват чувството си за хумор и казват, че едва ли в края на 2012 г. ще посрещнем истинския край, предричан от маите.

"Меките" умения на служителите стават все по-важни 

Конурентоспособността на пазара на труда и нивото на заплащане на служителя все повече зависи от неговите "меки" умения, т.е. доколко той е гъвкав, отговорен, дисциплиниран, акцентират от "Менпауър България". Опитът също е важен, но той е определящ предимно за IT, финансови, инженерни позиции и др. От Adecco България пък отчитат, че се засилва търсенето на многофункционални служители. Не на последно място от значение е и езиковата подготовка, само владеене на английския език вече не е достатъчен, за пореден път акцентират от HR компаниите.

И през 2012 г. един от основните проблеми на пазара на труда ще бъде недостигът на кадрите за бизнеса, заради демографската структура в България. Възрастните служители с опит не са толкова много, колкото реално са нужни на бизнеса, а и непрекъснато намаляват. От друга страна младите не само не са достатъчно като брой, а и не винаги имат добра подготовка или търсят други предизвикателства. "Този дисбаланс не е от скоро, а за съжаление в бъдеще дори ще се задълбочава", отбелязва Надя Василева, изпълнителен директор на "Менпауър България". В същото време обаче младите хора са склонни да работят за по-малко пари, докато натрупат опит. А понякога работодателите предпочитат да ги наемат дори и само заради тази причина.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forumer avatar :-?
    forumer
    • - 1
    • + 51

    Правителството очаква икономически растеж от 2.9%, бизнесът очаква спад. Къде е истината?

    Нередност?
  • 2
    yustal avatar :-P
    yustal
    • - 3
    • + 43

    До коментар [#1] от "forumer":
    Истината е някаде там където се пресичат две успоредни прави линии.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 16

    До коментар [#2] от "yustal": в не евклидовото пространство две успоредни преви се пресичат в повече от една точки... :-)

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 13

    [quote#1:"forumer"]Правителстото очаква икономически растеж от 2.9%, бизнесът очаква спад. Къде е истината?[/quote] и трите са истина, ще има икономически разстеж, средно за страната, и ще има поскъпване на живота и ръст на безработицата ..... за едни свадба, за други брадва....

    Нередност?
  • 5
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 13
    • + 46

    " един от основните проблеми на пазара на труда ще бъде недостигът на кадрите за бизнеса, заради демографската структура в България."

    Хем увеличение на безработицата,хем недостиг на кадри ?!?!???!! Щ за простотия!?!?!??

    Това че бизнеса не знае какво търси, или търси многофункционални специалисти полиглоти, дето всичко да могат, ама срещу възнаграждение, с което не може човек да си покрие минималните разходи за живот (наем, хсметки и храна) си е проблем на бизнеса!

    И сега да не ми скочи да ми обяснява някой за производителността на труда, защото организирането на труда и постигането на неговата ефективност е отговорност на работодателя и избраноте от него мениджъри!

    Нередност?
  • 6
    weinlock avatar :-|
    weinlock
    • - 2
    • + 44

    Когато се коментира производителността на труда, много се пропуска фактора на пазарната среда. Когато няма достатъчно платежоспособно търсене, независимо от ефективността на производство, пак се работи почти на себестойност.

    Нередност?
  • 7
    vuzmuten avatar :-(
    vuzmuten
    • - 1
    • + 66

    Да годината ще бъде тежка за дребния бизнес, който все още съществува, голяма част от него ще фалира или ще преустанови дейност през тази година.

    Частните енергийни компании, фирмите за сметосъбиране, банките, строителите на магистралите ще се сдобият с нови Бентлита и Ферарита и ще вдигат пищни сватби с рокли за 50 бона, депутатите от евро-парламента, от нашенския, министрите, няма да им отстъпват, ще се сдобият с уникати часовници за най-малко 50 бона всеки и ще станат магнит за нашенски чалгаджийки и златотърсачки...

    Да не забравяме получилите концесийте за злато в БГ също доволно ще потриват ръчички и всеки месец ще се отчитат.

    Контрабандата на цигари ще процъфтява, но само в ръцете на правилните хора....

    Ще се строят нови стадиони, Боби Михайлов ще продължава да бъде новото Бате, българите ще продължават да псуват и да се оплакват.....

    Тъжна картинка......

    Нередност?
  • 8
    mistertiger avatar :-|
    mistertiger
    • - 8
    • + 21

    Според мен, няма комуникация между бизнесът и университетите. Едните (бизнесът) не знаят какво искат! (Всъщност искат млад човек който да върши работа като за 5ма, дори и да намерят такъв... следва мърморене, защо работата на фирма/предприятие е неефективна. Явно мениджъра не е хвърлил око на - Концепцията за разделение на труда - подробно е описана от Адам Смит) Университетите пък бълват уж специалисти от които явно бизнеса няма нужда. Търсенето не съвпада с предлагането, чисто и просто. Бизнесът очаквал негативна година. Ами с такива очаквания до никъде няма да я докарат.

    Нередност?
  • 9
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 38

    [quote#3:"boby1945"]До коментар [#2] от "yustal": в не евклидовото пространство две успоредни преви се пресичат в повече от една точки... :-) [/quote]

    Точно там се намираме и ние, в едно такова, особено пространство:
    -най-ниски данъци, а заплатите най-малки
    -развиваме инфраструктура, но вместо инвеститори, повечето пари идват от емигрантите
    -най-много полиция на глава от населението, а по престъпност в челното класиране

    Нередност?
  • 10
    patchev avatar :-|
    HXP
    • - 7
    • + 26

    До коментар [#8] от "mistertiger":

    Именно! Не може университет като УНСС(там имам само наблюдения) да има специалности от рода на "икономика на отбраната", "икономика на интелектуалната собственост" или "МИО". От тълпата специалисти, които излизат реално бизнеса би имал нужда от не повече от 10 процента от тях. Останалите са принудени или да се преквалифицират, или да работят по съвсем друга специалност. Булшинството пък записва по няколко висши. Еми има сериозен проблем в системата! Защо в Германия икономическите специалности са разделени на Микро- и Макроикономика и после си избираш сам как точно да се специализираш. Че конюктурата не е добре, вярно е, но пък има и очевадни глупости, които биха могли да се премахнат.

    Нередност?
Нов коментар