Кристиян Шарита: Продължаваме да растем като верига с ниски цени

Изпълнителният директор на Carrefour в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Кристиян Шарита е завършил "Търговия" във Франция. Професионалната си кариера е прекарал като служител на различни позиции в групата на Carrefour - първоначално във Франция (между 1984 г. и 1996 г.), а впоследствие в Азия - Тайван, Япония и Индонезия. Заемал е постове като директор на магазин, търговски директор и регионален директор в централен офис. Последната му позиция в Индонезия е оперативен директор на местния Carrefour. Поста изпълнителен директор на "КМБ България" (смесено дружество между Carrefour и Marinopoulos Group) заема от април 2010 г.

 

- В края на миналата година се появиха информации, че Carrefour може и да намали дела си в съвместното си дружество с Marinopoulos Group в Гърция заради лошите финансови резултати. Ще се отразят ли тези проблеми на българския пазар, където двете компании също развиват съвместно бранда чрез "КМБ България"?

- Това, което се случва с Carrefour в Гърция, няма да засегне Carrefour в Бъгария, поне не в негативна посока. Формално говорим за различни пазари и различни компании, които оперират на тях, въпреки че групата Marinopoulos е основен акционер в "КМБ България". Плановете са да продължим експанзията си в България с бърз темп, който ще запазим и през следващите 2-3 години. В рамките на тази година ще отворим нови обекти с обща площ над 26 000 кв. м. Надали има друга верига с подобни амбиции, въпреки че бързината не е най-важното. Нашият стремеж е към устойчив ръст. Сигналите са ясни - експанзия и растеж като цяло на Балканите. Виждаме голям потенциал в региона. Все пак говорим за пазар с 40 - 45 млн. потребители. Вече влязохме в Албания и продължаваме развитието там. Скоро откриваме и обект в Скопие.

- На българския пазар каква беше за вас 2011 г.? Изпълнихте ли плана си за експанзия?

- Беше добра година. Приключихме с пет работещи хипермаркета и два супермаркета. Всъщност 2011 г. беше ключова, защото подготвихме растежа си през следващите две години.

- С какъв тип магазини ще растете в България?

- Вече присъстваме с базисния за Carrefour формат – хипермаркета, а миналата година отворихме и първите супермаркети. Тази година ще навлезем и с нови типове магазини. Хипермаркетът ни в столичния Paradise Center например ще е първият по модела на Carrefour Planet. Това е изцяло нова концепция за българския пазар като атмосфера, подредба и обслужване... Нещо като "магазин в магазина" с акцент върху определени категории продукти. Например секцията с биопродуктите ще е 2-3 пъти по-голяма от тези в стандартните ни хипермаркети, при това на максимално достъпни цени. На щанда за техника ще се предлагат най-иновативните продукти, ще има и бюти зона с продукти за външния вид, зона за дома, голям отдел за пресни продукти... Всъщност Carrefour Planet се вписва в концепцията на хипермаркета, но с поглед към утрешния ден. Еволюират асортиментът и нивото на обслужване – в тези зони няма да има продавачи, а специализирани консултанти и допълнителни услуги... Естествено за сметка на това ще има и стоки, които няма да са представени в концепцията Carrefour Planet, например колелетата... Тази концепция работи и пример за това е гръцкият пазар – там е криза, но Carrefour Planet е успешна. Другият формат, с който ще влезем в София до края на 2012 г., е Carrefour Drive. Това е концепция, базирана на онлайн търговията в името на това да пестим времето на клиентите. Схемата най-общо е следната: пазарувате в интернет, след което минавате през каса в обект на Carrefour Drive, за да платите и да получите вече приготвените покупки. И така вместо 30 минути ще прекарате в магазина 2-3 минути.

- В кои обекти ще развиете тази услуга?

- Заега не мога да дам повече подробности.

- През 2011 г. пазарът на бързообортни стоки бе под знака на ниските цени и промоциите. Под какъв знак ще мине тази година?

- Нека първо ви припомня прогнозите за брутния вътрешен продукт. Първоначално министерството на финансите обяви очаквания за почти 4% ръст тази година, впоследствие свали прогнозата на 2%, а предвижданията на водещи финансисти са за около нулев растеж. В такава обстановка, за да задържиш потреблението, ключът е: цени, цени, цени... Продажбите падат, защото хората пестят и потребяват по-малко. Големият риск е общият спад на потреблението, така че целта на веригите като цяло е да насърчават търсенето – с маркетинг и повече промоции. Нашата цел е да осигурим на клиентите удобно пазаруване на конкурентни цени. А начинът, по който го правим, е с новите супермаркети под бранда Carrefour Market. За разлика от традиционните супермаркети, които по дефиниция държат 15 - 20% по-високи цени от хипермаркетите, в нашите обекти цените няма да са толкова по-високи.

- Carrefour се конкурира с дискаунт веригите като цени, но без да е дискаунтър. Запазвате ли този курс?

- Ние сме дискаунтър, ако приемем, че да си дискаунт верига, означава да предлагаш ниски цени.

- Да, но това означава и по-ограничен избор от стоки...

- Това е нашето предимство пред дискаунт веригите – предлагаме значително по-богат асортимент и едновременно поддържаме най-ниските цени...

- Как се постига това?

- Преди всичко нека уточним, че говорим за политика на най-ниски цени в различните продуктови категории, т.е. при сравними продукти. А това не изключва разнообразие от стоки. Освен това Carrefour е вторият в света оператор на бързооборотни стоки и печели от огромния обем при поръчките си... Например продуктите под собствените марки Carrefour и Carrefour Discount имат световно разпространение и огромни продажби, които позволяват да се постигнат най-добрите ценови условия...

- Как ще развивате собствените марки в България и какъв е делът им?

- Целта ни тази година е делът на собствените марки в хипермаркетите ни в страната да достигне 18 - 20%. Ние сме млада компания в България и това е много добро постижение. На зрелите пазари като Испания, Франция и Италия делът е 30 - 40%, но това е свързано и с местно производство. Нашата цел е в близко бъдеще да започнем такова на храни и в България, но за целта трябва да имаме поне 10 хипермаркета. Тогава делът на собствените марки може да достигне нивата на зрелите пазари.

- Планирате ли експанзия чрез придобиване на конкурентни вериги?

- Не, не, нямаме такива планове. Ако получим достатъчно изгодна оферта, може да я обмислим. За момента обаче не виждам подходяща за нас оферта от конкурентни вериги, които продават бизнеса си тук. Ако има такива, то или не ни интересува, или цената не е добра.

- Къде сте сега на българския пазар и каква е вашата цел в средносрочен план?

- До 2-3 години Carrefour ще се нареди в челната тройка на веригите за бързооборотни стоки. Сега сме пети. Нашата философия е, че трябва да се целиш към най-високото, лидерското място. Ако поне не си близо до него, значи имаш проблем.

- Кой ще бъде пръв?

- Трудно е да се каже, за момента лидерът е Metro. Но ако съберем Kaufland и Lidl в рамките на групата Schwarz, нещата изглеждат различно. А и те продължават да растат. В крайна сметка какъвто и да е резултатът през следващите години, Carrefour ще е на пазара.
 

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nulew avatar :-|
    nulew
    • - 4
    • + 1

    ------------------"За разлика от традиционните супермаркети, които по дефиниция държат 15 - 20% по-високи цени от хипермаркетите, в нашите обекти цените няма да са толкова по-високи."---------------------
    Вярно е, както и че качеството е многократно по-ниско в Carrefour, а и с дела на собствените марки ще пада още!

    Нередност?
  • 2
    sofianec avatar :-|
    Софиянец

    До коментар [#1] от "zlatco33":

    Не знам в България как е, но специално във Франция марките Карфур са значително по-вкусни и качествени от останалите марки. Ще дам пример с портокалов сок, като единствено карфурският сок за 1 евро има вкус на фреш от портокал, всички останали, дори за 4,5 евро имат вкус на изкуственяк.

    Нередност?
  • 3
    nulew avatar :-|
    nulew
    • - 4
    • + 2

    Не знам как е във Франция, но ти би трябвало да си смениш ника, щот никакъв софиянец не си, щом живееш във Франция. А другото което е важно за България е, че стоките продавани в чужбина и тези в България нямат нищо общо като качество, макар и да са с едно и също наименование и от един и същ производител!

    Нередност?
Нов коментар