Ще изградим 200 км газопроводи за три години

Изпълнителният директор на "Булгатрансгаз" Кирил Темелков пред "Капитал Daily"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви ще са инвестициите на "Булгатрансгаз" през следващите три години, доколко е либерализиран газовият пазар в България и как изграждането на междусистемните връзки ще се отрази на диверсификацията на газовите доставки в страната. По тези и друи теми разговаряме с изпълнителния директор на компанията Кирил Темелков.

- Господин Темелков, кога други търговци освен държавната "Булгаргаз" ще могат да снабдяват с природен газ индустриалните потребители в България?

Формално дори и днес всеки един търговец на газ, при условие че осигури количества газ на входна точка в националната ни система, може да продава на крайни потребители в България. Ние осигуряваме достъп на всяко лице, което отговаря на изискванията за присъединяване. На сайта ни има разписани правила как се осигурява достъп, т.е. достъп до мрежата ни имат всички търговци. Системата ни обаче няма физическата свързаност да предоставим възможност на търговеца да внесе количества газ от други страни освен от основния източник - Русия. Нашите инвестиции са насочени точно към това, когато търговец закупи и достави количества газ през други съседни страни, да може реално да ги внесе в България. Въпросът е, че ние имаме само един вход за доставка на газ от Руската федерация. Работим активно за създаване условията за достъп до източниците на газ и до трасетата, които създават възможността търговците да се конкурират на пазара. Така че пазарът и днес е либерализиран, но целта е да създадем необходимата инфраструктура и условия конкуренцията да бъде повишена значително. За целта сме предвидили достатъчно инвестиции в тази насока. Когато бъдат създадени тези нови връзки, търговците на газ ще могат реално да се възползват от възможността, която имат и сега.

- "Овергаз" обаче заведе дело срещу вас в Европейския съд заради мълчалив отказ да бъде допусната до мрежата.

"Овергаз" имат жалби по осигуряването на достъпа, но в момента ние нямаме възможност да изпълним исканията на това дружество, тъй като не на всякъде могат да се прехвърлят търговски количества от една система в друга. В този смисъл претенциите на "Овергаз" са, че ние не предоставяме достатъчно достъп до мрежата. Ние работим активно за създаването на условия за възможно по-голяма свързаност на нашата инфраструктура, но това не може да стане с магическа пръчка. Предоставяме достъп на всеки, който осигури количества на входа при свободен капацитет за това. Не е възможно да се прехвърлят количества газ от места, до които няма търговска свързаност между отделните системи.

- Газовата връзка с Румъния е в най-напреднал етап. Как реално тя ще се отрази на българския газов пазар?

Тя е създадена за обезпечаване сигурността на доставките и затова се финансира от Европейската енергийна програма за възстановяване. Безспорно обаче тя ще има влияние върху развитието на пазара на газ в България, което няма да е съществено заради по-малкия капацитет на връзката. Все пак ще има възможност макар малки количества газ с търговско предназначение да се обменят между двете системи. В този смисъл е възможно до известна степен това да доведе до положително въздействие в посока на понижаване на цените на природния газ.

- Чрез тази връзка реално ще успеем ли да диверсифицираме източниците си на газ?

Целта е да бъдат свързани двете системи, така че доставките да бъдат подсигурени най-вече в случай на криза. Румънският пазар има количества газ както от Русия, така и собствен добив. Също така те имат междусистемна връзка с Унгария, която пък е свързана с Европейската мрежа, така че въпросът е в едно регионално развитие на мрежата. Съществува потенциална възможност тази връзка да осигури достъп не само до руски газ, а и до други търговски количества газ. Междусистемните връзки с Гърция и Турция, по чието изграждане се работи активно, реално дават достъп на страната ни до други източници и маршрути от разнообразни доставчици на природен газ, които може да осигурят съществени количества газ за нашия пазар. Тези две връзки ще имат най-значителен принос за диверсификацията и създаването на реална конкуренция, която очакваме да въздейства в по-голяма степен на пазарните условия.

- Имате ли вече прогноза какви ще са финансовите резултати на "Булгартрансгаз" за 2011 г.?

В момента тече финансовото приключване на 2011 г., но по предварителни данни сме обнадеждени, че ще получим дори по-добри резултати, отколкото през 2010 г. Като цяло финансовите резултати на дружество са много добри. Очакваме преди данъчно облагане печалбата да бъде около 130 млн. лв., но нека все пак да завърши годишното счетоводно приключване, за да потвърдим с точност постигнатите резултати.

- Какви са инвестиционните ви планове за тази година?

Подготвили сме бизнес план за следващите три години (2012 - 2014), който представихме на Български енергиен холдинг за утвърждаване. През 2012 г. предвиждаме да бъдат вложени над 140 млн. лв. за разширение, модернизация и поддръжка на системата. През следващите 2013 и 2014 г. планираме допълнителен ръст на инвестициите с около 50% и размера им предвиждаме да достигне до около 200 млн. лева годишно. Нашата инвестиционна програма е много амбициозна, свързана с предизвикателствата на третия енергиен пакет и изграждането на газови връзки със съседните държави. Основна част от инвестициите през 2012 г. ще бъде насочена към рехабилитацията и модернизацията на съществуващата система и развитието на инфраструктурата с нови газопроводни участъци. В момента имаме обявен търг за модернизация на четири компресорни станции от транзитната система. В националната система също ще модернизираме две компресорни станции. Имаме два проекта за разширение на националната система чрез изграждане на нови трасета. През настоящата година ще реализираме основната част от инвестицията в тази връзка. По отношение на турската връзка текат дейности по подготовка за нейното проектиране и изграждане. За подземното ни газохранилище в Чирен в момента сме в тръжна процедура за избор на изпълнител на един сондаж, който е първата стъпка за поетапно му разширение.

- Какви са вашите планове за развитие на газоразпределителното трасе в България?

Приоритет в нашата дейност е изграждането на преносни газопроводи до райони, които не са газифицирани и са с добър социално-икономически потенциал. В момента тече търг за избор на строител за изграждането на газопровода Добрич - Силистра, който ще бъде дълъг около 80 км. Същевременно се работи по проекта Чирен - Козлодуй - Оряхово, който ще да даде възможност на потребителите в тези райони да бъдат газифицирани. Освен това планираме през тази година да започнат проектните дейности на газопровода Симитли - Банско - Разлог. Имаме и няколко допълнителни региона, в които извършваме предпроектни проучвания за възможностите за газификация. Всички тези дейности ще бъдат много засилени в рамките на следващите три години. Съобразно бизнес плановете ни в този период ще изградим и въведем в експлоатация над 200 км газопреносни отклонения от нашата система за газифициране на нови региони.

- Поправките в закона за енергетиката предвиждат цените на природния газ да бъдат регулирани, при положение че в момента няма такова изискване в закона (ДКЕВР обаче регулира заради доминиращото положение на "Булгаргаз" - бел. ред.)?

Цената на обществения доставчик ("Булгаргаз" - бел. ред.) подлежи на регулиране, защото той изпълнява своята дейност по условията на дадената му лицензия. Цената на свободните търговци не подлежи на регулиране. С регулираната цена се гарантира доставката на газ при определени условия за така наречените уязвими групи потребители, които не могат да подсигурят количествата си по друг начин. В този смисъл е предвидено цената да бъде регулирана, но тя ще бъде пределна, а не фиксирана, както е сега. Тя следва да бъде запазена, за да могат потребителите в България да бъдат осигурени с газ на разумни цени.

- Има ли разбиране от страна на "Газпром" за промяна на клаузите в транзитните договори, заради които ЕК започна наказателна процедура срещу България?

Необходимо е да уточним някой условия, по които сме в процес на обсъждане. Поставили сме въпросите за разглеждане в контекста на това, което е необходимо за актуализиране на тези договори съобразно изискванията на европейското законодателство. Имаме разбиране и диалог от страна на нашия партньор. Както във всеки преговорен процес, не може да се определят сроковете, в които може да се постигне договореност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 1

    Ще !

    Някога, някъде....................

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Оказва се, по думите на посланника в Москва Пламен Грозданов, че ще плащаме 6.3 милиона евро неустойка по нефтопровода Бургас- Александополис и че сумата е заложена в бюджета. http://www.vz.ru/economy/2012/1/31/557800.html
    Защо бяха тези изхвърляния на ББ и свитата му тогава? След като не ние е изгодно - отказваме се и плаюаме, нищо лошо няма в една ясна позиция. Крайно време е да имаме държавници с отговорна позиция , а не махленска говорилня.

    Нередност?
Нов коментар