Икономическото министерство: Транзитът на газ все още не е ограничаван

Оперативен щаб следи ситуацията със застудяването и доставките на синьо гориво

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До момента не е ограничено подаването на природен газ и не е прекъсван газовият транзит към съседните държави, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Ведомството е създало оперативен щаб с представители на оператора "Булгартрансгаз" и доставчика "Булгаргаз". Щабът наблюдава ситуацията с доставките на синьо гориво в Европа. Заради ниските температури потреблението на енергия се увеличи, а руската "Газпром", която осигурява около една четвърт от газа за ЕС, не може да смогне на търсенето.

От икономическото министерство обясняват, че са предприети всички мерки за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната системи. В момента България използва максимално всички местни ресурси, включително хранилището "Чирен" и от находището край Галата. Наличният газ в "Чирен" е достатъчен да осигури за дълъг период от време част от текущото националното потребление, казват от министерството, без да посочват конкретни параметри.

Застудяванията повишиха консумацията на природен газ във всички страни на Балканите, в Източна Европа и Русия. В края на януари руски медии съобщиха, че "Газпром" ограничава износа на синьо гориво, за да задоволи местния пазар. Впоследствие от газовия гигант отхвърлиха твърденията и заявиха, че компанията продължава да изпълнява ангажиментите си към европейските потребители.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар