Облигационерите наложиха допълнителни обезпечения по емисията на "Бросс холдинг"

Дълговите книжа бяха удължени, но пенсионните фондове не приеха предложената погасителна схема

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Облигационерите на "Бросс холдинг" бламираха предложената им погасителна схема при разсрочването на дълга на химическия производител и наложиха допълнителни обезпечения по емисията. Това показва протоколът от провелото се на 27 януари общо събрание на облигационерите. На него компанията за битова химия предложи  да се удължи емисията облигации с 12 месеца до 31 август 2014 г., а плащанията по главница през 2012 г. да отпаднат и да се калкулират в следващите години. Това предложение обаче е отхвърлено с пълно единодушие от облигационерите и вместо него е гласувано контрапредложение на изпълнителния директор на ПОД "Алинац България" Страхил Видинов.

Обяснения

С него срокът се удължава само с 6 месеца, а срещу това "Бросс холдинг" се задължава да предостави поредица от допълнителни обезпечения, които да гарантират дълга. "Това бяха съгласувани действия на пенсионните фондове, а ние просто направихме предложенията като представители", обясни за "Капитал Daily" Страхил Видинов. По думите облигационерите нямат съмнения, че "Бросс холдинг" ще успява да обслужва плащанията си, но са поискали повече гаранции по емисията. Фондовете на "Алианц" са вторият по дял облигационер, като съвкупни притежават над 20% от емисията. Най-големият облигационер Пощенска банка  не е присъствал на общото събрание официално, като неговите представители са влезли след началото на ОСО като "гости".  

Гаранции

Според приетите решения емисията на "Бросс холдинг" се разсрочва с шест месеца, компанията се задължава да заложи като обезпечение всички свои търговски марки, до началото на март трябва да представи пред банката довереник прогноза за капиталовития си поток, до края на март трябва да промени устава си, с което да се ангажира да не прави промени в капитала без одобрението на облигационерите, да поеме ангажимента това да се случи и за дъшерните дружества, да заложи в полза на кредиторите си всички свои вземания по договори за продажба на продукция и се ангажира да не обременява с тежести всички свои активи, както и активите на дъщерни дружества.

Рестрикции

С решението си обаче облигационерите остават в сила първата вноска по изплащането на емисията да е този февруари, когато "Бросс холдинг" трябва да изплати 250 000 евро. Според Страхил Видинов с такава вноска емитентът ще покаже пред облигационерите си желание да изпълнява задълженията си. По думите му средствата могат да се получат за сметка на банките кредитори. Изплащането на вноската обаче е невъзможно според члена на съвета на директорите Здравко Гючлиев. По думите му подобна сума може да бъде осигурена само ако заработи и вторият завод на компанията, което трябва да стане "до няколко месеца". За това и компанията е поискала 12 месеца отсрочка до първото главнично плащане.

Така въпросът ще има ли плащане по облигации в края на този месец, или "Брос холдинг" ще стане поредната компания от новата задаваща се вълна просрочия остава неясен.