Формула за изпаряване на заводи

Или как две банки изгубиха обезпечението по заем за милиони с помощта на съдии в Силистра

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В тази връзка определено има химия. И както често се случва, след края й всички се чувстват излъгани и предпочитат да забравят. Само че скъсването на корпоративния съюз между химическия "Бросс холдинг" и банковите му партньори не е нещо, което може да оттече тихо в потока от истории за несполука. Освен че причинява немалки щети около себе си, тъжният извод е, че в България могат да се източват милиони, при това с благословията на съда.

Романтичният период

За "Бросс холдинг" може и да не сте чували, но по всяка вероятност сте минавали около сгради, строени с материали, внасяни или произвеждани от компанията. Допреди десетина години тя бе един от големите дистрибутори на уплътнения и изолации за строителството, лакове, бои, силикони, материали за стъклопакети, технологични решения за фасади. Освен за България чрез дъщерни дружества холдингът доставяше строителна химия за клиенти в Сърбия, Македония, Албания, Украйна, Полша, Румъния.

Собственици с равно участие в бизнеса са варненските предприемачи Здравко Петров Гючлиев и Сергей Петров Липчев. През 2006 г. амбициите им стигат дотам, че решават да са не просто вносители, а и производители на изделията, които продават. Изграждането на завод ще подобри експортните възможности и конкурентната позиция на дружеството, пише в мотивите към инвестиционния проект, с който ръководството на "Бросс" тръгва да обикаля банките в търсене на  финансиране.

Намерението е да се изгради индустриален парк край Силистра, в който да заработят два завода - единият за технически аерозоли, силикони и други уплътнители, вторият - за дисперсии. На следващ етап се предвижда построяването на пристанищни терминали на река Дунав. Лично тогавашният министър на икономиката Петър Димитров отива да направи първа копка на обекта през 2007 г.

За финансирането на първия етап от проекта "Бросс холдинг" издава облигационна емисия за 6 млн. евро, която се листва за търговия на Българската фондова борса. От книжата купуват пенсионни и договорни фондове, а банка ОББ е довереник на емисията и получава като обезпечение по заема ипотеки. Няколко години по-късно компанията взема още един инвестиционен кредит от Банка ДСК за 3 млн. евро и учредява първи залог на предприятието в полза на банката.

Проблемите започват

Заводите са вече построени, но резултатите от дейността на "Бросс холдинг" се влошават. В последния публикуван в търговския регистър консолидиран отчет за 2011 г. приходите са спаднали с повече от 20% спрямо предходната година до 19.3 млн. лв. и са се свили близо два пъти спрямо 2007 г. До инвеститорите на фондовата борса започват все по-често да пристигат съобщения за просрочия по облигационния заем и искания за предоговаряне на условията по него.

Шокът за всички настъпва на 7 декември 2012 г., когато неизвестна до момента офшорна компания заявява, че "Бросс холдинг" й дължи много повече пари, отколкото на банките и с този мотив отнема в своя полза построените край Силистра заводи. В това й помага Силистренският окръжен съд, тъй като малко преди да започнат съдебните битки, "Бросс" удобно прехвърля адреса си на управление от Варна в крайдунавското градче.

Съдебната помощ

Новопоявилият се кредитор на химическия завод "Диси&Кем къмпани" е от щата Делауеър в САЩ, после преместен на Сейшелите. Той показва договор от 2007 г., според който "Бросс" се е ангажирала да му доставя минимум 20 хил. тона стирол годишно в продължение на 5 години при фиксирана цена от 710 евро на тон. Тъй като българската компания не е изпълнила своето, офшорката предявява сметка за общо 43.4 млн. лв. с лихви и неустойки. До 2011 г. в отчетите на "Бросс холдинг" няма отразено подобно задължение. То обаче се превръща от фантомно в напълно реално и прието от съда.

На това основание "Диси&Кем къмпани", която е успяла да учреди в своя полза залог на търговското предприятие в Силистра, предприема действия по събиране на вземанията си. През пролетта на 2013 г. тя бързо продава активите на химическия завод на друга фирма - "БП Индъстрис", за сградите е платено 3.4 млн. лв. според справка в имотния регистър. Новият собственик пък заличава ипотеките в полза на банките ОББ и ДСК и на свой ред бива продаден. Заради заличаването на ипотеките, което банките атакуват в съда, през 2014 г. е уволнен съдията по вписванията Красимир Дечев. Той обаче обжалва това и с решение на Върховния административен съд (ВАС) е възстановен на работа.

Енигматичен е и въпросът как така получените суми от продажбите не са отишли при първия по ред заложен кредитор - ДСК, а в офшорното дружество.

От юли 2013 г. в Силистра вече е открито производство по несъстоятелност на химическия завод и в него е назначен синдик, който има ангажимент да състави списък на приетите вземания. В него той включва сумите, които банките имат да получават по облигационната емисия и по заема, но пренебрегва офшорната компания. Според правилата тя може да обжалва, че не е включена в списъка, и "Диси&Кем Къмпани" се възползва от правата си. И делото "Диси&Кем къмпани" срещу "Бросс холдинг" започва. От страна на обявеното в несъстоятелност дружество обаче не се явява никой да го представлява и защитава. Към този момент цялото му ръководство е подало оставки. Съдът отмята делото набързо и приема за основателно вземането на офшорката за 43.4 млн. лв. Синдикът го добавя в списъка на приетите вземания и така офшорната компания би взела почти всичко при бъдещото осребряване на имуществото на завода (нищо, че то вече е продадено).

Крайният собственик на заводите в момента е "Феникс кемикъл" ЕООД, която ги придобива за сумата от 100 лв. Собственик на дружеството е офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови. "Капитал" не успя да се свърже с представител на компанията, а също и с бившите съсобственици на "Бросс холдинг". Единствено синдикът на "Бросс холдинг" Иван Карабоев вдигна телефона си и преди да прекъсне разговора, потвърди, че активите са вече вън от контрола на банките и са препродадени.

Мрачно бъдеще

Броят на делата, които се водят между банковите адвокати и защитниците на офшорките, е повече от 17. Материалите по тях едва се побират в 22 тома, а краят на сагата не изглежда да е близо. В момента се атакуват и сделките по прехвърляне на имуществото, и заличените ипотеки, и съдебните отсъждания по предявените вземания. Стига се дотам, че облигационерите и банката трябва да доказват пред съда, че са отпускали заеми на химическия завод.

"Не е проблемът в законите, а в това, че има хора, които се възползват. Ролята на магистратите е да прозрат истинската цел и смисъл на закона", коментира адвокат, ангажиран със случая след едно от последните заседания по случая преди седмица. Решението по конкретното дело е от голямо значение, тъй като евентуално отсъждане в полза на "Диси&Кем къмпани" може да накара банките окончателно да се откажат от случая. Повод за това е искането на офшорката да бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение на представителя му по делото. То се определя на базата на материалния интерес в процеса, който в случая е 43.4 млн. лв. Ако съдът уважи това искане, банките не само няма да получат обратно раздадените кредити и се отдалечават все повече от обезпечението по тях, но и ще трябва да платят 1.3 млн. лв.

"Решението на съда е от ключово значение не само за конкретния казус. То има опасност да се превърне в порочна и трайна практика на прилагане на некоректни схеми за избягване от задължения. Тревожното е, че магистратите, които в случая са от Окръжен съд – Силистра, не само не възпрепятстват тези схеми, а съдействат за прилагането им и като резултат се стига до увреждане на интересите не просто на две финансови институции, а на нормалното функциониране на цялата банкова и съдебна система", е официалната позицията на ОББ, в очакване на съдебното решение.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 3
    • + 37

    постулат на chichka:
    Пред българия има два проблема
    - Българската прокуратура
    - Българският съд!
    Повече думи са излишни.

    Нередност?
  • 2
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 5
    • + 29

    Е Как може подобни сложни казуси да се гледат в съд в Силистра или в Сливен или у Видин или другаде където съдиите нямат опит и където след работа отиват да прекопаят лозето , да полеят доматите, да нахранят животните и кокошките
    Офшорни фирми, несъстоятелност и подобни неща не са за техните глави. Сложни търговски спорове за милиони трябва да се гледат в 4-5 съдилища в страната.

    Нередност?
  • 3
    mmp13395333 avatar :-|
    mmp13395333
    • - 2
    • + 30

    Трябва да се гледат в арбитражен съд по възможност извън България. Всичко друго е пълен шит.

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 11

    После нормален човек , като иде в банката мус съдират кожата с 15 % лихва . Парите са доверие , няма ли доверие има мизерия .

    Нередност?
  • 5
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 1
    • + 17

    Някой ще обясни ли технологията, по която се заличава ипотека, без да се върнат парите?

    Нередност?
  • 6
    ventsy avatar :-|
    ventsy
    • + 7

    Трябва да се забрани на офшорни компании да правят бизнес в България. Само фирми регистрирани в Българи, ЕС, САЩ, Великобритания, скандинавските държави и Швейцария да бъдат допускани на пазара.
    Всички други които искат да правят бизнес в България, да си отворят клонове в страната.

    Нередност?
Нов коментар