🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите заеми към свързани лица започват да тежат на рейтинга на ПИБ

Fitch потвърди дългосрочната си оценка за банката, но понижи тази за жизнеспособността

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съсредоточаването на големи заеми към свързани лица започва да тежи на рейтинга на Първа инвестиционна банка. В четвъртък агенция Fitch потвърди дългосрочната й оценка (IDR) на "BB-", но намали тази за жизнеспособността (Viability Rating) на "b" от "b+", което съответства на "уязвима възможност за продължаване на дейността без подкрепа".

Понижението на VR е отражение на влошаващото се качеството на активите на банката, казват от агенцията и допълват, че кредитният портфейл остава силно концентриран (като 20 най-големи експозиции надвишават 3 пъти собствения капитал) и неликвиден.

Американската агенция дава за пример голямата експозиция на ПИБ вследствие финансирането по придобиването на "Кремиковци". Тогава банката отпусна 316 млн. лв. на три привидно несвързани компании - "Елтрейд къмпани", "Надин металс трейд" и "Валпет консулт", за да закупят активите на комбината. Така банката заобиколи законовото ограничение да не отпуска кредити към свързани лица за повече от 25% от собствения си капитал.

Слабо корпоративно управление

От Fitch са притеснени от слабото корпоративно управление и от нивото капитала, два фактора,  продължаващи да тежат на VR. Според агенцията рискът от кредитирането на свързани лица или фирми се дължи на непълното разкриване на акционерната структура и другите интереси на мажоритарните акционери "в капиталоемки предприятия".

Мажоритарни собственици в ПИБ са Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев с по 29% от акциите, а 27% се държат от три офшорни компании. Останалите акции са свободно търгувани на Българската фондова борса. Със собствениците на банката се свърват различни  имотни проекти, като единият от тях - Цеко Минев, е председател на федерацията по ски и с него се свързва и фирмата - концесионер на пистите и собственик на съоръженията в Банско, "Юлен").

Концентрацията към сектори или към икономически групи води до увеличаване на кредитния риск. Казано просто – ако нещо се обърка за една фирма, то е вероятно това да не е изолиран случай, а целият бранш или цялата структура от свързани компании да изпитва затруднения. Ако една банка има твърде висока експозиция към този сектор или група, тя рискува съществена част от длъжниците й по едно и също време да се окажат в неспособност да погасяват кредитите си. Например в случая с активите на "Кремиковци" ПИБ финансира сделката за три компании, свързани с търговеца на скрап "Надин", чийто основен кредитор (а според източници на "Капитал" и индиректен собственик) е самата банка.

"Дори и според местните регулации свързаността и концентрацията да не създават какъвто и да е дискомфорт на кредитните ни институции, очевидно не остават скрити за кредитните агенции, съответно и за чуждестранните инвеститори. Така че, биха били сериозен проблем, ако банките ни решат да привличат капитал на международните пазари", коментира Камелия Лазарова, финансов анализатор в "Карол". От пресцентъра на банката не коментираха мотивите на Fitch, само изпратиха официално съобщение, в което заявяват, че тя е потвърдила рейтинга й.

Добра депозитна база

Това, което оказва все пак подкрепа на VR, е добрата депозитна база на банката, рискът от рефинансиране е нисък, а равнището на ликвидност към момента е комфортно. Утвърждаването на дългосрочния рейтинг на ПИБ отразява мнението на Fitch, че "продължава да има умерена вероятност от подкрепа от страна на българските власти в случай на нужда".

Банката бе поставена под наблюдение по тази причина през декември 2011 г., когато дългосрочният рейтинг на ПИБ бе намален, като се очакваше становище от властите каква подкрепа са готови да окажат на банката в случай на нужда. Този преглед бе направен заради опасения, че "слабостите в корпоративното управление на ПИБ биха могли да подкопаят способността на властите да подкрепят банката". От Fitch са установили обаче, че БНБ биха подкрепили ПИБ, тъй като е важна за системата банка. Тя е петата по големина в България, с 8% пазарен дял в активите и заемите, и втората по големина по депозити с 14% пазарен дял.

Тереза Трифонова, финансов анализатор в ПФБК

Понижаването на VR отразява основно опасенията на рейтинговата агенция за качеството на активите на ПИБ. Според данните на БНБ лошите кредити (със закъснение в обслужването над 90 дни) на българските банки достигат 15% в края на 2011 г., а тези със закъснение (класфицирани) над 30 дни са 23%. Към същата дата лошите и класифицираните кредити на ПИБ са съответно 5.8% и 9.5%. Покритието на лошите кредити с провизии при ПИБ е 51% към края на юни 2011 г., което предвид наличието и на обезпечения по предоставените кредити е на доста приемливо ниво. Мениджмънтът на банката е предприел необходимите мерки за справяне с последиците от кризата, като показателите й за ликвидност и капиталова адекватност покриват изискванията на регулатора.

Камелия Лазарова, финансов анализатор в "Карол"

Мащабът на негативните последствия от концентрацията зависи от степента на корелация между кредитополучателите, а наличието на корелация често се установява пост фактум, след като икономическите условия вече са се влошили.  Проблемът се задълбочава от неяснотите по отношение на акционерната структура, тъй като те не позволяват да се оцени реалния мащаб на концентрацията, реалния размер на експозицията към икономически групи със свързани бизнес интереси.

Дори и според местните регулации свързаността и концентрацията да не създават какъвто и да е дискомфорт на кредитните ни институции, то те биха били сериозен проблем ако банките ни решат да привличат капитал на международните пазари.
25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aron25 avatar :-|
    aron25
    • - 17
    • + 24

    Опасността за банковата система тепърва предстои. Правителството взе решение да изземе средствата на предприятията с държавно участие, за да си попълни бюджета. Много от фирмите използуват тези средства за обезпечение на взети банкови кредити. Дянков отново няма поглед върху макроикономическата рамка на страната. Той вече е взел решение трите милиарда задължения по външния дълг да бъдат платени от Сребърния, Здравния и фонд "Козлодуй". Държавата изпада в ликвидна криза. Банковата ни система е заплашена сериозно. Това е знак за вдигане на лихвените проценти. Което е изключително лош знак. Скоро няма да има растеж, напротив, очаква ни пще по жестока стангнция...

    Нередност?
  • 2
    m_style avatar :-P
    m_style
    • - 4
    • + 79

    С две думи - ако се стигне до проблем с частните дългове на свързаните фирми, държавата ще национализира дълга и ще върне депозитите на паникьосаните граждани. Понеже този път сме в борд и правителството няма как да кара БНБ да печати, ще помага с пари на данъкоплатците или чрез емисия на дълг, който един ден ще връща с пари на други данъкоплатци, които още не са се родили. Всичко за благото на Цеко, Цецо и всички назначени бизнесмени у нас!

    Нередност?
  • 3
    aron25 avatar :-|
    aron25
    • - 5
    • + 17

    С формулата "неразпределени печалби от минали години" правителството даже не си дава сметка, че дава старт на ликвидация на повечето от дружествата, защото повечето от тях ще бъдат принудени да разпродават основни средства за покриване на всичките си задължения, след като държавата си прибере изискуемите суми по постановлението на МС.

    Нередност?
  • 6
    ivo_1236 avatar :-|
    ivo_1236
    • - 24
    • + 13

    По-важното е, че Fitch потвърди дългосрочната си оценка за банкатам което от своя страна означава, че банката няма да се сблъска с кой -знае какви финансови затруднения

    Нередност?
  • 7
    ekaterina_ku avatar :-|
    ekaterina_ku
    • - 58
    • + 7

    Първа инвестиционна банка е стабилна банка и няма как да й натежат на рейтинга тези заеми ,понеже повечето от държавните пари се намират точно в тази банка .

    Нередност?
  • 8
    vanessa_a avatar :-|
    vanessa_a
    • - 41
    • + 8

    В някои от коментарите тук се коментират ситуации до които е малко вероятно да се стигне... а и нека да не забравяме, че депозитното застраховане не е на 100 процента от сумата... и има много варианти за заплащането му. Нека не бъдем черногледи, има още много хляб в ПИБ!

    Нередност?
  • 9
    gogo564 avatar :-|
    gogo564
    • - 60
    • + 11

    Много ясно- аз съм клиент на тази банка от години- както и родителите ми и мои приятели и всички сме много доволни и се вижда , че банката си е добре и работи с всички сили....така, че не ми се вярва да има проблеми :)

    Нередност?
  • 10
    suza321 avatar :-|
    suza321
    • - 48
    • + 7

    Нали знаете, че винаги се излага информация, която не е пълна и не е сигурна на 100% , така, че да не прибързваме с коментарите и изводите. Смея да твърдя, че банката си е много добре и няма проблеми....а и дори и да има леки затруднения- те ще отминат и всичко ще е по старому....

    Нередност?
Нов коментар