🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ПИБ се готви за изпит

Преди прегледа банката подсили отчета си с продажба на част от "Кремиковци" и промени в големи кредитополучатели

При прегледа на качеството на активите проведен от БНБ през 2016 г. на ПИБ бяха наложени най-големи корекции от всички банки - 420 млн. лв.
При прегледа на качеството на активите проведен от БНБ през 2016 г. на ПИБ бяха наложени най-големи корекции от всички банки - 420 млн. лв.
При прегледа на качеството на активите проведен от БНБ през 2016 г. на ПИБ бяха наложени най-големи корекции от всички банки - 420 млн. лв.    ©  Tsvetelina Belutova
При прегледа на качеството на активите проведен от БНБ през 2016 г. на ПИБ бяха наложени най-големи корекции от всички банки - 420 млн. лв.    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-голямата банка с местен капитал отчита рекордна печалба, но благодарение на еднократен ефект от продажба на имот.
  • Същевременно в края на 2018 г. има значими размествания при някои от най-големите й кредитополучатели - от групите на "Надин", ПСТ и "Би Ейч еър".
  • Вероятно ефектът от тези фини настройки е ПИБ да изглежда по-добре при започналата проверка от ЕЦБ.

Всеки важен изпит изисква внимателна подготовка. За някои това означава да са се подковали бетонно, да са решили всички задачи и да се борят за максимален резултат, за други - да са покрили абсолютния минимум и да разчитат просто да минат теста.

В това отношение приготовленията на Първа инвестиционна банка за мащабната проверка на ЕЦБ приличат по-скоро на поведението на не толкова изряден студент, който вади учебника в нощта преди изпита. Отчетът й към края на годината е счетоводно разкрасен от еднократен ефект - сделка с част от отдавна седящия в баланса й терен на "Кремиковци".

Но това не е всичко - декември е ознаменуван и от редица размествания при някои от най-големите й кредитополучатели. Промени се виждат по партидите на дружества със сумарни задължения към ПИБ от порядъка на 0.5 млрд. лв. Резултатите от тях не са напълно ясни, но вероятно търсеният ефект е да се тушират най-честите обвинения към банката - че кредитира в големи размери свързани с собствениците й бизнеси. А също и те да изглеждат по-добре капитализирани и съответно да се намали рискът при проверките ЕЦБ да наложи съществени корекции и допълнителни провизии.

Имотното украшение за печалбата

От години един от големите и признати проблеми на ПИБ е огромната сума на активите, придобити като обезпечение. След 2015 г., когато в тази графа влезе и "Кремиковци", числото достигна близо 1 млрд. лв., а ако се броят и част , които бяха рекласифицирани като инвестиционни имоти - 1.2 млрд. лв. В голямата си част това са имоти, които не носят доход, а тъй като са заведени в баланса на висока цена, е трудно и да бъдат продадени, без да се отчете загуба.

Оживлението на имотния пазар в последните години даде възможност на банката да започне макар и много плавно да разчиства тези имоти. Най-съществената сделка обаче идва в края на 2018 г. и чувствително подпомага годишните й резултати. Паралелно с отчета си за последното тримесечие на миналата година ПИБ оповести и че е отдала голяма част от терена на "Кремиковци" под формата на финансов лизинг на австрийската група Soravia. Впоследствие беше уточнено, че става въпрос за 40% от площта, но други детайли по договора не бяха оповестени, което прави невъзможно да се изчисли точният ефект.

Това, което се вижда от отчета на ПИБ, е, че до края на септември е имала 6 млн. лв. приходи от продажба на активи, а към края на годината те скачат на 81 млн. лв. Това говори за постъпление от около 75 млн. лв., макар тук да могат да влизат и други продажби. Не е ясно и обаче дали това е само първата вноска и каква част от цялата сума е. Също така не става ясно и договорените имоти на каква стойност са в баланса на ПИБ - за последното тримесечие придобитите като обезпечение активи се понижават чувствително с над 160 млн. лв. до близо 805 млн. лв., но над половината от спада идва по линия на машини и съоръжения, а не на земя и сгради.

Така или иначе основно в резултат на тази имотна сделка печалбата на ПИБ скача от 62 млн. лв. към септември на над 152 млн. лв. за цялата година. Това позволява на ПИБ и да покрие допълнително обезценки по първоначалното въвеждане на новия международен счетоводен стандарт 9, без да падне под регулаторните капиталови изисквания. До септември ефектът от новите правила се изчисляваше на 105 млн. лв. обезценка, а към декември сумата е покачена на 185 млн. лв. Ако това беше направено без извънредния приход, капиталът на банката щеше да падне с 80 млн. лв., което щеше да понижи капиталовата адекватност, но според отчета тя остава почти без промяна на 16% (общо) и над 13% (за базовия капитал от първи ред - CET1).

Офшорки на скрап

Извън събитията, които имат пряко отражение върху отчетите на ПИБ, обаче декември е изпълнен и с още редица сделки и операции, които видимо имат отношение към това как тя ще изглежда при прегледа на качеството на активите от ЕЦБ.

Може би най-съществените изменения са по линия на двете дружества, занимаващи се с рециклиране на скрап, кредитирани от банката - "Хефти металс" и "Надин холд". Те формално се водят независими, всяко от тях е собственост на различна офшорка от Британските Вирджински острови. Реално обаче те са регистрирани на един и същ адрес, оперират през едни и същи бази за изкупуване и на сайтовете им са дадени едни и същи телефони за контакт. Същинската дейност е съсредоточена в "Хефти", което има 125 млн. лв. оборот за 2017 г., докато основните приходи на "Надин холд", което пък има над 200 млн. лв. консолидирани активи, са от наеми.

На 5 декември 2018 г. синхронно и през един и същ адвокат, Иво Антонов, двете офшорки предприемат огледални сделки по продажба, но не на основните си дружества. Nyquilla Developments Limited продава за неизвестна сума 100% от "Надин-Н" ЕАД на изпълнителния директор на "Хефти металс" Филип Митков, Friesian Consultants - 100% от "Надин" ЕАД, на изпълнителния директор на "Надин холд" Николай Бинев.

На 28 декември 2018 г. следва нова порция огледални операции. Nyquilla Developments Limited продава на "Надин-Н" своите 100% в "Хефти металс" за 1000 лв., Friesian Consultants съответно прехвърля своите 100% от "Надин холд" на "Надин" също за 1000 лв. И по двете транзакции същият адвокат Иво Антонов е пълномощник и на продавача, и на купувача.

Така финалният резултат е, че "Хефти металс", което има 41.2 млн. лв. задължения към ПИБ през 2017 г., вместо досегашния си собственик (по документи Лин Еспарон) има нов - Филип Митков. Аналогично - дължащата на ПИБ над 160 млн. лв. "Надин холд" вече не е собственост на Амира Сейви, а на Николай Бинев. Според LinkedIn профила на последния до 2008 г. в продължение на над 12 години е работил в ПИБ, последно като заместник-директор на IT отдела. През 2013 шест месеца работи в "Хефти металс", преди през 2014 г. да стане изпълнителен директор на "Надин".

Друг съществен момент е, че за 2017 г. "Хефти металс" и "Надин холд" са сумарно на около 20 млн. лв. загуба, което, ако не се е променило драстично през 2018 г., вероятно ще предизвика въпроси у назначените от ЕЦБ проверяващи в ПИБ - одиторите на EY.

Полет към нов кипърски акционер

Друга трансформация в собствеността настъпва в авиокомпанията "Би Ейч еър", която за 2017 г. има около 55 млн. лв. задължения към ПИБ . До декември най-голям акционер с близо 41% е "Балкан холидейз сървисис", чийто управител е Радка Минева - член на надзорния съвет на ПИБ и съпруга на един от двамата големи собственици на банката, които имат по 42.5% дял - Цеко Минев. Освен нея дялове имат лихтенщайнската BHC Anstalt (24%), кипърската Santa Marta Limited (16.8%) и управителят на авиокомпанията Янко Иванов (18.3%).

На 12 декември обаче чрез увеличение на капитала влиза нов съдружник - "Арт строй турс". То апортира в "Би Ейч еър" свои имоти - сграда на софийската ул. "Дунав" 56 и почивна база заедно с почивен дом в курортен комплекс "Чайка" на границата със Златни пясъци. Оценката на имотите е 13.3 млн. лв., което отрежда на новия съдружник 72.67%.

"Арт строй турс" е еднолична собственост на "Вендрелл", което също е голям кредитополучател на ПИБ. В края на 2015 г. то получава 60 млн. лв. заем от банката, с който изкупува 67.5% от "Би Ейч еър логистик" (някога дъщерно на "Би Ейч ер" и собственик на около 40 дка терен до Летище София) от концесионера на ски зоната в Банско "Юлен".

"Вендрелл" е собственик на сградата на столичния бул. "Драган Цанков" 37, където се намира централата на ПИБ. Според собствените му отчети приходите му (между 3 и 4 млн. лв. годишно) идват основно от отдаването под наем на сградата (както и на още един имот в с. Костенец), а като основни клиенти са посочени ПИБ и "Касис България". Управител на "Вендрелл" е Станислава Георгиева, която е в ръководството и на още няколко дружества със заеми от ПИБ като "Болса" и "Видия-В-04". Собственик е едноименното лихтенщайнско дружество Wendrell Anstalt. В единия от отчетите като краен собственик е посочен Петер Шпренгер. Същият лихтенщайнски адвокат е директор на Interleasing Aktiengesellschaft. Това е компанията, която през 2000 г. учредява "Балкан холидейз сървисес", което от самото му създаване се управлява от Радка Минева.

Групата Вендрелл-Би Ейч еър с общо над 100 млн. лв. дългове към ПИБ, обаче не просъществува дълго. На 10 януари "Арт строй турс" е продадено за 11 млн. лв. на новосъздадена през есента на 2018 г. кипърска компания Lanavrita Limited.

При всички тези трансформации в собствеността на "Би Ейч еър", което за 2017 г. има 132 млн. лв. приходи и близо 20 млн. лв. загуба, както и при тази за "Хефти металс" възниква и въпросът защо сделките не са минали през одобрение на КЗК, доколкото явно е прехвърлен прагът от 25 млн. лв. оборот, над който комисията трябва да се произнесе.

Новата употреба на старите имоти

Друга операция, която вероятно на хартия ще направи една голяма експозиция на банката да изглежда по-добре, се случва в рамките на строителната компания "ПСТ груп", която към 2017 г. дължи консолидирано над 160 млн. лв. на ПИБ, при 82.4 млн. лв. приходи и 182 хил. лв. загуба.

В края на 2018 г. тя учредява ново дружество "ПСТ имоти" в което апортира централата си и други имоти, оценени на 26 млн. лв. Те и досега служат като част от обезпеченията на заеми на "ПСТ Груп" за над 100 млн. лв., но след операцията е сключен залог на новото дружество и по заем за "Пътстрой - Ловеч".

Последното дружество в миналото е било част от "ПСТ груп", но през 2013 г. е прехвърлено на офшорка от Британските Вирджински острови, а от 2014 г. е собственост на кипърското Cervinara Enterprises Limited. По данни към 2017 г. "Пътстрой - Ловеч" има два кредита от ПИБ за общо над 76 млн. лв. главница и един от дъщерната й банка в Македония за 2 млн. евро. Отделно по двата си български заема дружеството има и близо 27 млн. лв. непадежирала натрупана лихва, така че експозицията на ПИБ е от порядъка на 100 млн. лв. Същевременно основните активи на "Пътстрой - Ловеч" са вземания, придобити чрез цесии. Пред ПИБ обезпечението е било само търговското предприятие на самото дружество, но сега към него се добавят и имоти.

Доколко всички тези операции ще помогнат на ПИБ да премине по-гладко през проверките предстои да си проличи. Със сигурност като едни от най-големите експозиции на банката кредитните досиета на тези фирми ще минат през детайлен преглед и ще бъдат изследвани под лупа. От началото на 2019 г. изискването за ПИБ като една от големите системно значими банки се покачва до 10.75% CET1, а от есента БНБ активира и антицикличен буфер, който предвижда още 0.5 процентни пункта отгоре. Така че излишният капитал при отчетените 13.22% CET1 не е много и ако ЕЦБ наложи корекции в съществен размер, на банката може да се наложи отново да изпълнява предписания и да има нужда да се капитализира.

Какво правят другите

Освен в ПИБ предстоят прегледи в още пет банки. При трите най-големи институции - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ (които са и собственост на чуждестранни финансови групи), като цяло не могат да се открият подобни операции в последния момент. Това е обяснимо по няколко линии. От една страна, те преминаха аналогичната проверка от БНБ през 2016 г. почти без забележки, а и част от тях междувременно активно продаваха пакети лоши кредити. Това прави потенциала за изненади и скрити скелети в гардероба по-малък. Също така и те (особено Уникредит Булбанк и ОББ) оперират при чувствително по-високи нива на капиталова адекватност, така че разполагат с много повече буфери. А естествено и с възможността при необходимост да получат подкрепа от централите си.

Същевременно при другите проверявани с местна собственост има известни индикации за подобно разкрасяване на отчетите, макар и не в такива мащаби. Донякъде подобна операция има при един от големите кредитополучатели на банката от групата "Химимпорт" ЦКБ - "Булагрохим", което има над 50 млн. лв. задължения към банката. В края на 2018 г. то създава дъщерно дружество "Голяма добруджанска мелница", в което апортира основния си актив, оценен на 43.769 млн. лв. На 28 декември самото "Булагрохим" е продадено от дотогавашния си собственик ("Пик 2003", притежавано от Михаил Николов) на "Бългериан милс" - дъщерно на близкия до "Химимпорт" "Родна земя холдинг". Цената е 406 хил. лв. На 31 декември пък новосъздаденото "Голяма добруджанска мелница" е продадено на основаното през октомври 2018 г. "Кей Би агро индъстри". Последното за целта получава от ЦКБ 23.3 млн. евро десетгодишен заем с 18 месеца гратисен период при 2.5% лихва.

При големите кредитополучатели на последната проверявана, "Инвестбанк", не се виждат съществени движения. Самата тя обаче към края на годината получава счетоводен бонус - 23 млн. лв. печалба от отрицателна репутация в резултат на вливането в нея на Търговска банка "Виктория".
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cezar_cezar avatar :-|
    есе
    • - 3
    • + 9

    Според мен резултатите ще се препокрият с предишния стрес тест и отново ПИБ и Инвестбанк ще са на ръба, но ще минат. За останалите няма да има проблем.

    Нередност?
  • 2
    danitoledov avatar :-|
    danitoledov
    • - 10
    • + 6

    От тази публикация за пореден път лъха позицията - не на българските банки, да на чуждите. Как така все българските са черни за Капитал и все чуждите са цветя и рози. За тях има отделен един абзац само с хвалебствия и то изрично посочено, че са с чуждестранна собственост. Най-забавно е изречението "те преминаха аналогичната проверка от БНБ през 2016 г. почти без забележки" ами те ЦКБ ги минаха даже с по-малко забележки, от колкото чуждестранните банки. Към ПИБ и Инвестбанк имаше изисквания, които и двете си ги покриха с лекота. И какво, сега пак същата песен на нов глас - българското лошо, чуждото добро. Направо да разпродаваме тая държава и да я затваряме.

    Нередност?
  • 3
    nycvisa avatar :-|
    nycvisa
    • + 1

    ами погледни да видиш дали от тия еднократни продажби провизиите намаляват за последния период и ще разбереш дали всъшност не става дума за местене на провизии в капитал по скорор (ляв джоб десен джоб). също така, ефекта на ИФРС9 целия ли им струва 180млн, или това е само за първата година?

    Нередност?
  • 4
    danitoledov avatar :-|
    danitoledov
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "nycvisa":

    Добре искаш да ми кажеш, че подобни неща не могат да се намерят и за другите банки ли? А защо тогава след като 2016 г. ОББ минаха без проблем стрестестовете, а на следващата година като влязоха КБС и изнамериха едни 460 млн. лв. лоши кредити, които трябваше да се продадат спешно и банката излезе на загуба. Иначе всичко е ток и жица. Чужда ли е няма проблем

    Нередност?
  • 5
    elanafh avatar :-|
    elanafh
    • - 2
    • + 4

    Разликата е в мащабите очевидно. (Приемаме че) КБС в ОББ са намерили 460 млн. лоши кредити, но все пак платиха за нея близо милиард и пак им излезе сметката. ПИБ, която е по-голяма, не намира купувач от години и се оценява от пазара на около 350 млн. лв. Сега ти кажи колко би трябвало да са там лошите кредити.

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 6

    Освен това, 43 милиона лв. от резервите на ПИБ в БНБ са запорирани заради румънската афера!
    https://bivol.bg/pib-zapor-apia-2.html?fbclid=IwAR1bTS6tVO7eYSjeEBm0dCKdu45vE63iifozFknxU9AJeBP6SFuJ7qynET4

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Запорът е потвърден
    https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2218325058219264

    Нередност?
  • 8
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 5

    И още: В САЩ е заведен иск срещу Делян Пеевски, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и БНБ за кражба на 65 милиона долара от сметка на КТБ
    https://bivol.bg/rico-peevski-ceko-ivaylo-bnb.html

    Нередност?
  • 9
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 2

    Добре де, то хубаво ПИБ се готви за теста, но няма ли теста да провери състоянието и няколко години назад, а не само в момента на проверката?

    Нередност?
  • 10
    i_hristov avatar :-?
    i_hristov
    • - 6
    • + 1

    До коментар [#8] от "Наблюдател":

    Поредната димка. Как точно американси съд ще съди български физически и юридически лица като той няма правомощия на територията на България? Не трябва да си юрист, за да се сетиш. И възниква така въпросът, защо като тия дето са завели делото смятат, че правото е на тяхна страна, не водят делото не в български съд решенията, на който биха имали пряко въздествие над цитираните лица? Отоговрът за мен е прост. Знаят, че лъжат и за това се опитават, чрез дело зад океана, което е раздухвано по медиите тук без особена информация за него да окажат натиск в някаква посока.

    Нередност?
Нов коментар