🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големият фалит в историята приключи

До шест седмици американската банка Lehman Brothers започва да се разплаща с кредиторите си и да се готви за края си

Разплащането с кредиторите започва на 17 април
Разплащането с кредиторите започва на 17 април
Разплащането с кредиторите започва на 17 април    ©  ANDREW WINNING
Разплащането с кредиторите започва на 17 април    ©  ANDREW WINNING
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

65

млрд. долара се очаква да изплати Lehman Brothers на кредиторите си по последни оценки

Точно 1268 дни след като през септември 2008 г. Lehman Brothers претърпя финансов срив и предизвика световна криза, фалитът на американската инвестиционна банка приключи. Това стана ясно, след като във вторник компанията съобщи, че е излязла от т.нар. процедура по Глава 11 и от 17 април започва да разпродава активи и да се разплаща с кредиторите си. На практика това означава, че банката се готви да посрещне своя край. Ще бъде назначен и нов борд на директорите, който да отговаря за по-нататъшната ликвидация на активите и изплащането на дълговете.

Плащания

Най-големият фалит в историята се оценява на 639 млрд. долара. По последни оценки кредиторите ще получат 65 млрд. долара, като първоначално се очаква да бъдат разпределени 10 млрд. долара. Общата сума на претенциите обаче е доста по-голяма - според различни източници тя варира между 300 и 450 млрд. долара. От уреждането на тези искове ще зависи успешното приключване на ликвидацията. "Горди сме да обявим излизането на Lehman от процедурата по Глава 11 и влизането й в последния етап на процеса - разплащане с кредиторите", заяви президентът и главен оперативен директор на Lehman Джон Съкоу в официално съобщение. Той благодари на служителите на компанията и на външните професионалисти, които са помогнали за постигането на този "монументален резултат".

По-по-най

Специалистите определят фалита на Lehman като най-големия и най-сложния в историята. Това се вижда и от самата процедура, включила около 7000 юридически лица в 40 държави и десетки съдебни заседания. Процесът на Lehman е и най-доходният за адвокатите и консултантите и се оценява на 1.6 млрд. долара, става ясно от представените в съда документи за таксите и разходите към края на януари 2012 г., цитирани от CNNMoney. Вторият по големина фалит - на Enron, е струвал по-малко от половината - едва 793 млн. долара.

Печеливши

Консултантската компания Alvarez & Marsal, която основно управляваше това, което остана от Lehman Brothers след фалита, е получила близо 512 млн. лв. такси, показват данните. В най-натоварените периоди със случая са се занимавали 160 професионалисти, а в момента са ангажирани около 65 души от фирмата. Друга юридическа компания, работила за Lehman - Weil, Gotshal & Manges, ще получи за работата си по делото 383 млн. долара.

Печеливши са и канторите, представлявали кредиторите на банката. Milbank Tweed Hadley & McCloy вече взе 133 млн. долара, а сметката, представена от FTI Consulting, е в размер на 81 млн. долара.

По време на делото общо 33 кантори са консултирали Lehman Brothers, а четири от тях досега са получили осемцифрени хонорари. След излизането на банката от процедура по фалит юридическите фирми ще продължат да работят по продажбата на активите и да се занимават с висящите дела. Тези ангажименти може да им осигурят хонорари още няколко години.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanko001 avatar :-P
    ivanko001
    • - 4
    • + 6

    ами да трябва да са щастливи че не са в затвора, където им е мястото или да ги пратят на о.Белене на лято да ги лазят комарите. Долни крадциииии

    п.с. не само в бг им се разминава на големите разбойници, все пак това е световна тенденция. Нашите се учат от най-добрите, можем да очакваме по лек вариант на Жан Виденов 2. Само защото на българите не им остана почти нищо след първата част, и ще им вземат дедовия дърт к.р

    Нередност?
  • 2
    bta avatar :-|
    bta
    • - 3
    • + 4

    Е това е да си банкер.

    Нередност?
  • 3
    sql_dude avatar :-?
    PMK
    • + 1

    "Консултантската компания Alvarez & Marsal, която основно управляваше това, което остана от Lehman Brothers след фалита, е получила близо 512 млн. лв. такси" ???

    "е получила близо 512 млн. лв. такси"

    Е тези в левове ли работят?

    Нередност?
Нов коментар