НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Кабинетът прекрати процедура за проучване на шистов газ

Офертата на единствения кандидат "Шеврон" не отговаряла на изискванията

Според енергийни експерти е възможно залежите да са се оказали под очакванията и компанията да не е имала интерес да продължи
Според енергийни експерти е възможно залежите да са се оказали под очакванията и компанията да не е имала интерес да продължи
Според енергийни експерти е възможно залежите да са се оказали под очакванията и компанията да не е имала интерес да продължи    ©  FRED PROUSER
Според енергийни експерти е възможно залежите да са се оказали под очакванията и компанията да не е имала интерес да продължи    ©  FRED PROUSER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от два месеца след като практически блокира работата на американската енергийна компания Chevron по търсене и проучване на шистов газ у нас, правителството отказа да даде на компанията разрешение за още едно потенциално находище в Североизточна България. На заседанието си в сряда кабинетът прекрати процедурата, а като причина за това беше посочено, че предложението на "Шеврон България експлорейшън енд продъкшън" не отговаря на изискванията. Спрени бяха и процедурите за три други площи поради липса на интерес от инвеститори.

Обяснението

Българското дружество на енергийния гигант беше единственият кандидат, подал заявление, че иска да търси нефт и газ в площ "Блок 2 Силистра". Компанията е била допусната до участие и по-късно е представила оферта. Комисията, която отговаря за процедурата, обаче е установила, че предложението не съдържа задължителния минимум от дейности, които са определени в конкурсната документация. До редакционното приключване на броя от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не отговориха на въпросите на в. "Капитал Daily" какво точно е липсвало в офертата. От "Шеврон" отказаха коментар.

Възможни причини

Според енергийни експерти този блок е за шистов газ и е възможно прекратяването на процедурата да е свързана с наложения мораториум върху използването на технологията хидравлично разбиване. Друга възможна причина е компанията да се е включила в конкурса, за да проучи документите, но находището да се е оказало под очакванията й. "От "Шеврон" явно са преценили, че няма големи залежи, и затова са подали по-малко документи, защото нямат интерес да го работят", каза бившият директор на дирекция "Природни ресурси и концесии" към МИЕТ Христо Казанджиев. "Прекратяването може да е резултат от това, че предварителните данни сочат, че няма да има находка", посочи и председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Според него обаче решението на кабинета може да е свързано и със забраната за проучване за шистов газ, което би било жалко. "Обявяването на тези процедури беше обнадеждаващо, то беше шанс да се намери нещо", добави той.

Под натиск

През януари парламентът на практика блокира проучванията и добива на шистов газ у нас, като наложи безсрочна забрана на технологията, с която се прави това, под натиска на граждански протести. Това стана шест месеца след като през юни 2011 г. правителството даде разрешение на "Шеврон България експлорейшън енд продъкшън" за проучване на нефт и газ в "Блок 1 Нови пазар". Компанията трябваше да представи работна програма за дейностите, които смята да извършва, а след това да бъде сключен и самият договор. За това България трябваше да получи 30 млн. долара. В момента тече проверка дали сумата е била реално преведена.

Концесия за скални материали

Правителството даде 35-годишна концесия за добив на скалнооблицовъчни материали на ЕТ "Никея-Атанас Семерджиев". Дружеството ще добива гнайсошисти в землището на с. Нова ливада, община Ивайловград, на площ от 100.6 хил. кв.м. Концесионните плащания за целия период се очаква да надхвърлят 798 хил. лв. при среден добив от 4500 куб.м годишно. Предвижданата инвестиция е за близо 110 хил. лв.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 2
    • + 2

    Това, че нарочените от Шеврон формации се метаморфозирани и няма да пуснат газ някои го знаеха от години. Наскоро го научиха и колегите от Америка и Канада.... Сега Министерството на всичкото нека предлага за "шистов газ" тютюневите ниви в Родопите!

    Нередност?
  • 2
    niki_m avatar :-|
    николай
    • - 2
    • + 2

    Разбира се, че не отговаря на изискванията, като ДМС-етата, известни още като бонуси, са заложени в малки проценти, спрямо добиващите ги в собствените си джобове ГЕРБери...

    Нередност?
  • 3
    mata_hari avatar :-(
    Мара Попович

    И правителството не отговаря на нашите изисквания ,но офертата му излъга доста съграждани и сега няма как да прекратим "договора",а ще трябва да чакаме още 2 години да раздават служби и бонуси на калинките си.

    Нередност?
  • 4
    bluewater avatar :-|
    BlueWater

    Много хора си мислят, а някой политици се мъчат да ни внушат, че цените на природният газ ще паднат драстично, ако започне добив на шистов газ в Бългатия, защото в САЩ били ниски. Това е мнооого наивно защото:

    1. Цената на всяка една стока, каквато е и газа, се определя от пазара и зависи от количеството, качеството, производствената цена и най-вече от конкуренцията. Ако някоя фирма намери достатъчно големи количества шистов газ, тя няма да го продава ПЕТ, ТРИ или ДВА пъти по-евтино от днешната цена, а максимум 5% по-евтино защото е дошла в България да СПЕЧЕЛИ МАКСИМАЛНО МНОГО.

    2. Никоя фирма няма за нищо на света да намали печалбата си, като намали цената на газа значително под тази в съседните страни, най-малкото защото ще може да го продаде там.

    Нередност?
Нов коментар